Skip to main content

Νέα μεθοδολογία στο νέο ΕΣΠΑ - Σε 20 μέρες η πρεμιέρα με το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα»

Το επόμενο 20ήμερο πρόκειται να εγκριθεί το πρώτο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την απαισιόδοξη πρόβλεψη ότι το επόμενο διάστημα η κρίση πληθωρισμού και ενέργειας θα λάβει μάλλον χειρότερες διαστάσεις έκανε σήμερα από τις Βρυξέλες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης. Όπως είπε, από εδώ και πέρα η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση με πολύ λιγότερους πόρους.

Ο κ. Τσακίρης ο οποίος έλαβε μέρος σε ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσε για τα μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του Λαϊκού Κόμματος, Μαρία Σπυράκη, είπε ότι το επόμενο 20ήμερο πρόκειται να εγκριθεί το πρώτο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πάνω από 4 δισ. ευρώ που έχει στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ επιχειρήσεων μέσω της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αλλάζει η μεθοδολογία του νέου ΕΣΠΑ καθώς δεν θα υπάρχουν πολλές αποσπασματικές κλαδικές δράσεις αλλά θεματικές προσκλήσεις -για παράδειγμα για ψηφιακές δράσεις- στις οποίες θα συμμετέχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους, οι οποίες θα είναι συνεχώς ανοιχτές, χωρίς ημερομηνία λήξης, οι εντάξεις θα γίνονται σε λιγότερα από έναν μήνα και οι επενδύσεις θα πληρώνονται πολύ γρήγορα μόλις ολοκληρωθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γγ του υπουργείου Ανάπτυξης, Δημήτρης Σκάλκος, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση, υπογράμμισε ότι από από αυτά τα πάνω από 4 δις ευρώ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ, περίπου τα 2,5 θα αφορούν δάνεια, καθώς στην ΕΕ η τάση είναι να φύγουμε από τις επιχορηγήσεις και να αξιοποιήσουμε τον χαμηλότοκο δανεισμό.