Skip to main content

Τσακρής: Δεν είχαν συζητηθεί μέτρα για τον Άγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τον καθηγητή ένα πιθανό σενάριο που αναμένεται να εξετάσει η επιτροπή είναι να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια στα τέλη Ιανουαρίου.

Δεν είχε συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων να ληφθούν νέα μέτρα για την εορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, διευκρίνισε στον ΣΚΑΪ ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής υπουργείου Υγείας, λίγο πριν τη συνεδρίαση της.

«Νομίζω δεν είχε συζητηθεί στην επιτροπή κάποια τέτοια γνωμοδότηση σε εκείνη τη φάση ώστε να αποφανθεί για τυχόν επιπλέον μέτρα για τη συγκεκριμένη περιοχή. Σε όλη την Ευρώπη τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο δεν έγινε πολύ καλή εκτίμηση της δυναμικής του ιού, ποσό δυναμικά εξαπλώθηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάτι που θα είχε βοηθούσε, διευκρίνισε ο καθηγητής, θα ήταν ακόμα περισσότεροι εργαστηριακοί έλεγχοι, καθώς όπως είπε το στοιχείο αυτό θα βοηθούσε σε καλύτερη εκτίμηση.

Γυμνάσια – Λύκεια - Λιανεμπόριο

«Δεν θέλει η οικονομία τα πισωγυρίσματα, όλα πρέπει να γίνουν βήμα – βήμα το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία, παρότι ήταν επιτυχής η λειτουργιά τους την πρώτη περίοδο του φθινοπώρου» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή ένα πιθανό σενάριο που αναμένεται να εξετάσει η επιτροπή είναι να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια τέλος Ιανουαρίου, τουλάχιστον, και λιανεμπόριο τουλάχιστον μια έβδομα μετά.

«Δύσκολη απόφαση για το λιανεμπόριο»

Για το λιανικό εμπόριο έκανε λόγο για «δύσκολη απόφαση» και οριζόντια μέτρα σε αρχική φάση, αποσαφηνίζοντας ότι λογικά αν υπάρχουν ιδιαιτέρα προβλήματα σε περιοχές εκεί πιθανόν να ληφθούν τοπικά μέτρα στο πρότυπο των λοκντάουν που απέφεραν καρπούς.

Προτιμότερο σε αυτή τη φάση είναι οι κινήσεις βήμα – βήμα, και να μην έχουμε πισωγυρίσματα είπε. «Η απόφαση για το λιανεμπόριο θα ληφθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα πρέπει να συνυπολογιστεί το ρίσκο, αλλά και τα οφέλη».

«Πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά βήματα με το σωστό τρόπο, ώστε οι οποίες κινήσεις να μη συνεισφέρουν στο επιδημικό κύμα που έχουμε μπροστά μας σε εξέλιξη» επισήμανε.

«Στην Ευρώπη είχαμε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο ήδη από το καλοκαίρι η μεταδοτικότητα θα είναι μεγαλύτερη τους επομένους δυο μήνες, καθώς μπαίνουμε σε πιο χειμερινή περίοδο, κάτι που πρέπει να συνεκτιμήσουμε. Πρέπει να γίνει λεπτομερής ανάλυση ανάλογα με τη δραστηριότητα» διευκρίνισε.