Skip to main content

Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ από τον όμιλο ΟΤΕ το 2020

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ το 2020 θα είναι μία χρονιά με έντονο ανταγωνισμό αλλά τόνισε ότι αναμένει πως ο όμιλος θα τα πάει καλά.

Κρίσιμης σημασίας όσον αφορά την τοποθέτηση των βάσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου για την νέα δεκαετία χαρακτήρισε το 2020 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου και συνολικά του 2019.

Ο κ. Τσαμάζ, στην αρχική τοποθέτηση του, ανέφερε ότι στο δεύτερο μισό του 2019 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της πλατφόρμας διαδικτυακού στοιχηματισμού που έχει δρομολογήσει ο όμιλος, εφόσον, βέβαια, έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες αδειοδότησης. Επίσης, ανέφερε ότι προς το τέλος του 2020 πρόκειται να είναι διαθέσιμη και η πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών που αναπτύσσει αυτή την περίοδο ο όμιλος, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να επεκταθεί σε νέους τομείς δραστηριοτήτων.

O OTE σχεδιάζει επενδύσεις περί τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμά πως θα δαπανήσει περί τα 260 εκατ. ευρώ για την απόκτηση φάσματος (και στο 5G) και τη συνέχιση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

«Πρέπει να διαμορφώσουμε το όραμα μας για τη νέα 10ετία» τόνισε ο κ. Τσαμάζ, σημειώνοντας ότι «έχουμε κάνει πολλά για τη μεταμόρφωση μας, αλλά έχουμε και πολλά να κάνουμε ακόμη καθώς οι τεχνολογίες εξελίσσονται και το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό», ενώ πρόσθεσε ότι η πρόσφατη υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας θα έχει θετική συνεισφορά.

Αναφερόμενος στην προηγούμενη δεκαετία, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι ο όμιλος ΟΤΕ προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις (σ.σ. 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα), βελτίωσε σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα του, μείωσε το κόστος λειτουργίας τους και το αποτέλεσμα είναι «να είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, κοιτώντας τη νέα δεκαετία».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, το 2020 θα είναι μία χρονιά με έντονο ανταγωνισμό αλλά τόνισε ότι αναμένει πως ο όμιλος ΟΤΕ θα τα πάει πολύ καλά. Όπως, επίσης, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2019, τα οποία αξίζει να σημειωθεί πως η Citi τα χαρακτήρισε «ως τα καλύτερα από οποιονδήποτε τηλεπικοινωνιακό πάροχο στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια»!

Αύξηση σε έσοδα και λειτουργική κερδοφορία

Το 2019 έκλεισε με τον όμιλο ΟΤΕ να καταγράφει στο σύνολο του έτους αύξηση εσόδων 2,9% στα 3.907,6 εκατ. ευρώ με τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να παρουσιάζονται ενισχυμένα κατά 3,6% στα 1.364,1 εκατ. ευρώ. Το δ’ τρίμηνο κινήθηκε πολύ καλά, καθώς τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 1.040,8 εκατ. ευρώ (+7%) και τα προσαρμοσμένα EBITDA στα 355,9 εκατ. ευρώ (+9,4%) με τη συνεισφορά της Ρουμανίας να είναι ιδιαίτερα σημαντική και τα στελέχη του ομίλου ΟΤΕ να κάνουν λόγο για σημάδια σταθεροποίησης στις επιδόσεις της ρουμανικής θυγατρικής.

Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν για το σύνολο του 2019 κατά 1,9% στα 2.943,4 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένα ήταν τα έσοδα από υπηρεσίες τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία.

Τα στελέχη του ομίλου ΟΤΕ έκαναν λόγο για σημαντική ενίσχυση των εσόδων όσον αφορά στις υπηρεσίες δεδομένων όπως και στη χρήση δεδομένων που πλησιάζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν, αυτό οφείλεται και στις κινήσεις που έγιναν στο δ’ τρίμηνο και απαντώντας σε σχετική ερώτηση έδειξαν ανοικτοί στο ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες αντίστοιχες κινήσεις.

Στο τέλος του 2019, η Cosmote πέρασε το όριο των 2 εκατ. όσον αφορά τις ευρυζωνικές συνδέσεις φθάνοντας στα 2,006 εκατ. με τις συνδέσεις μέσω του δικτύου οπτικών ινών να έχουν φθάσει πλέον στις 742 χιλιάδες.

Η Cosmote TV είδε τους συνδρομητές της να φθάνουν στις 555 χιλιάδες (+2,4% σε ετήσια βάση), ενώ οι πελάτες κινητής τηλεφωνίας ήταν στα 7,4 εκατ., μειωμένοι κατά 6,4% σε ετήσια βάση, λόγω ενοποίησης πολλαπλών καρτών sim στην καρτοκινητή.