Skip to main content

Τσαΐρια: Αναστέλλεται προσωρινά η αποβολή των Ρομά - Πρόβλημα το νερό

Η αίτηση έγινε δεκτή καθώς δεν έχει διενεργηθεί κάποια προσπάθεια μετεγκατάστασης των οικογενειών Ρομά που διαμένουν στην επίδικη περιοχή.

Δεκτή έγινε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αίτηση αναστολής εκτέλεσης του πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής των Ρομά στα Τσαΐρια μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης.

Η αίτηση έγινε δεκτή καθώς δεν έχει διενεργηθεί κάποια προσπάθεια μετεγκατάστασης των οικογενειών Ρομά που διαμένουν στην επίδικη περιοχή παρότι οι οικογένειες ζουν στην περιοχή για 30 περίπου χρόνια και τα παιδιά τους φοιτούν σε κοντινά σχολεία.

Υπενθυμίζεται ότι τη διοικητική αποβολή των τελευταίων οικογενειών Ρομά είχε αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού στα μέσα του Οκτωβρίου μετά την εισήγηση του ίδιου του δημάρχου, Γιώργου Τσαμασλή (δείτε εδώ). Ο κ. Τσαμασλής είχε εξαγγείλει πως θα απομακρύνει τον καταυλισμό κατηγορώντας τους Ρομά για τις κλοπές που σημειώνονται στην περιοχή αλλά κυρίως για τις συνεχείς καύσεις ελαστικών οι οποίες επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα του δήμου (δείτε εδώ). 

Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη νερού και η πρόσβαση

Η θετική απόφαση του δικαστηρίου ωστόσο δεν αλλάζει σε τίποτα τις συνθήκες στον καταυλισμό οι οποίες παραμένουν τραγικές για τα περίπου 200 άτομα που παραμένουν εκεί. Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο Παναγιώτης Καραγκούνης, εκπρόσωπος των Ρομά της περιοχής και γραμματέας του συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελλήνων Ρομά της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ο δήμος τους τελευταίους δύο μήνες έχει κόψει κάθε παροχή νερού που είχαν. «Αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε μπουκάλια νερό για να κάνουμε μπάνιο τα παιδιά μας», σημειώνει ο ίδιος.

Όπως αναφέρει, πρώτα κόπηκε το νερό από τη βρύση που υπήρχε στον καταυλισμό και την οποία είχε εγκαταστήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή και έπειτα από τις άλλες τέσσερις με πέντε που υπήρχαν στην περιοχή και από όπου προμηθεύονταν οι ίδιοι νερό.

Μεγάλο πρόβλημα παραμένει και η πρόσβαση στον καταυλισμό. Μετά την καταστροφή του προϋπάρχοντος δρόμου με την εκκένωση του καταυλισμού το καλοκαίρι, μόνο ένας χωμάτινος δρόμος συνδέει τον καταυλισμό με τον υπόλοιπο δήμο. «Όταν βρέχει και γεμίζει λάσπη ο δρόμος είμαστε αποκλεισμένοι», αναφέρει ο κ. Καραγκούνης προσθέτοντας πως ούτε το σχολικό λεωφορείο δεν προσεγγίζει εκείνες τις ημέρες τον καταυλισμό με αποτέλεσμα τα παιδιά να χάνουν μαθήματα.

Ο κ. Καραγκούνης επανέλαβε πως ούτε οι ίδιοι Ρομά θέλουν να παραμείνουν στην ίδια περιοχή με τις συνθήκες αυτές και επιμένουν στη λύση της αξιοπρεπούς μετεγκατάστασης.