Skip to main content

Τσαβλής για εμβολιασμούς: Δεν βλέπω πουθενά την ανηθικότητα ή την παρανομία

«Δεν είναι ακριβή αυτά που ακούμε ότι παρακάμφθηκαν σειρές, ότι στερήθηκαν παιδάκια το εμβόλιο» - Καρφιά κατά Ζέρβα και «δεν παραιτούμαι»

Εξηγήσεις για την υπόθεση με τους εμβολιασμούς εκτός σειράς στο ίδρυμα Άγ. Παντελεήμονας της Θεσσαλονίκης, όπου εργάζεται ως υπεύθυνος υγειονομικός, έδωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δρόσος Τσαβλής, μια μέρα μετά την καρατόμησή του από τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Ο κ. Τσαβλής ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν εμβολιάστηκε καθώς σε έλεγχο βρέθηκε ότι είχε αντισώματα.

Παραδέχθηκε ότι εμβολιάστηκαν δύο συγγενικά του πρόσωπα και σημείωσε ότι οι δόσεις εμβολίων δεν μπορούσαν να γίνουν σε παιδιά ΑΜΕΑ, καθώς οι εμβολιασμοί δεν πραγματοποιούνται σε άτομα κάτω των 18 ετών. Στη δήλωσή του επίσης ο κ. Τσαβλής υπογράμμισε ότι όλα όσα έγιναν με τους εκτός σειράς εμβολιασμούς ήταν σε γνώση του ΕΟΔΥ και της Κινητής Μονάδας που βρέθηκε στο Ίδρυμα. «Δεν βλέπω πουθενά την ανηθικότητα, πουθενά την παρανομία, όταν καλούμαστε από το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ, τους ιατρικούς συλλόγους να μη χαθεί ούτε μια δόση εμβολίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Τσαβλής, «δεν είναι ακριβή αυτά που ακούμε ότι παρακάμφθηκαν σειρές, ότι στερήθηκαν παιδάκια το εμβόλιο, το οποίο δεν θα έκαναν ούτως ή άλλως λόγω ηλικίας, για να εμβολιαστούν συγγενικά μας πρόσωπα». Ανέφερε ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λίστα εμβολιασμών, γιατί δεν προβλέπεται στις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ.

Οι εμβολιασμοί στο Ίδρυμα «Άγ. Παντελεήμονας»

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβλή, «το ίδρυμα "Αγιος Παντελεήμονας" είναι υποκατάστημα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και φιλοξενεί περίπου 250 περιθαλπόμενους (κατάκοικους, παραπληγικούς και χρονίως πάσχοντες). Από αυτούς ήταν στη λίστα να εμβολιαστούν οι 180. Εμβολιάστηκαν όλοι, καθώς και 69 άτομα του προσωπικού που είχαν δηλώσει επιθυμία να εμβολιαστούν. Αυτοί που δεν εμβολιάστηκαν από τους περιθαλπόμενους, είτε νοσηλευόταν είτε δεν υπήρχε συγκατάθεση των συγγενών τους».

Ο κ. Τσαβλής στη δήλωσή του ξεκαθάρισε επίσης ότι «με το Ιδρυμα "Αγιος Δημήτριος" και στο οποίο δημιουργήθηκε το ζήτημα με τους εμβολιασμούς των ΑΜΕΑ δεν έχει καμία σχέση, ούτε ιατρική ούτε επαγγελματική, ούτε διοικητική και επομένως δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα για τα συμβάντα που δημοσιεύτηκαν».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβλή, «η διαδικασία εμβολιασμού στο Ιδρυμα "Αγιος Παντελεήμονας" έγινε στις 25/1/2021 όσον αφορά την 1η δόση. Τον εμβολιασμό πραγματοποίησε κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με βάση τη λίστα των προς εμβολιασμό ατόμων που έδωσε το Ίδρυμα. Εγώ παρευρέθηκα εκεί μαζί με άλλους γιατρούς του Ιδρύματος ως πνευμονολόγος για την περίπτωση που θα εμφανιζόταν κάποια παρενέργεια στους εμβολιαζόμενους. Το κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μάς ενημέρωσε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εμβολιασμών αργά το μεσημέρι γύρω στις 16:00 αφού είχαν εμβολιαστεί όλοι οι εγγεγραμμένοι στη λίστα. Μας ενημέρωσαν επίσης ότι υπήρχαν 17 αδιάθετα εμβόλια από τη λίστα των εργαζομένων».

Όταν ρωτήθηκε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τον κ. Τσαβλή, εάν εφαρμόζεται η εγκύκλιος από 18/1/21 που αφορά στην ύπαρξη συμπληρωματικής λίστας, «ενημερωθήκαμε ότι δεν υπήρχε, διότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται για τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ που πραγματοποιούν εμβολιασμούς σε Δομές και Προνοιακά Ιδρύματα».

«Σε κατάσταση λοιπόν πανικού τέθηκε το θέμα της διάθεσης αυτών των εμβολίων στο χρονικό διάστημα της 1 ώρας που απέμενε ώς τη λήξη της παραμονής του κλιμακίου του ΕΟΔΥ εκεί. Η απόφαση ήταν: ή θα χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια ή θα πεταχτούν. Στην ιατρική πράξη αντιμετωπίζουμε συνεχώς διλήμματα και το κριτήριο είναι πάντα το όφελος του συνανθρώπου μας. Οφείλω να πω ότι οι συστάσεις του Υπουργείου Υγείας και του ΠΙΣ για τον εμβολιασμό είναι να μην πάει καμία δόση εμβολίου χαμένη. Επομένως ήταν αδιανόητο να μη γίνει προσπάθεια να διατεθούν άμεσα τα εμβόλια αυτά. Στην προσπάθεια αυτή ειδοποιήθηκαν άτομα που θα μπορούσαν εντός της επόμενης μισής ώρας να παρευρεθούν στο Ιδρυμα "Άγιος Παντελεήμονας" για να εμβολιαστούν», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ.Τσαβλής, «παρά τις προσπάθειες, 5 από τα 17 εμβόλια με μεγάλη μου λύπη σας λέω ότι δυστυχώς πετάχτηκαν στα σκουπίδια και δεν καταφέραμε να τα σώσουμε. Σας θυμίζω ότι το Ίδρυμα "Άγιος Παντελεήμονας" βρίσκεται στις παρυφές της πόλης, στο Δερβένι, μακριά από κατοικημένη περιοχή».

Ο κ. Τσαβλής υπογράμμισε επίσης ότι πριν έρθουν συγγενικά πρόσωπα για τους εμβολιασμούς, αρχικά κλήθηκαν γιατροί ηλικίας 60-65 ετών, οι οποίοι αρνήθηκαν να έρθουν γιατί έπρεπε να φτάσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν κλήθηκαν άτομα από τη λίστα των αστυνομικών απάντησε: Πώς να εμβολιάσουμε την αστυνομία, να πάρουμε ένα περιπολικό ή μια κλούβα των ΜΑΤ και να εμβολιάσουμε. Δεν ήταν δικιά μας ευθύνη και ο ΕΟΔΥ είπε αδιαφορώντας, άμα βρείτε, βρήκατε. «Υπήρχε ένα χρονικό διάστημα μάξιμουμ μισής ώρας με δύσκολες καιρικές συνθήκες, με περιφερειακή η οποία γλιστρούσε», σημείωσε.

Τα καρφιά κατά του Ζέρβα και το «δεν παραιτούμαι»

Ο κ. Τσαβλής ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στο οποίο, όπως είπε, «έχει εκλεγεί από τους συμπολίτες και το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου και αφήνω τον δήμαρχο να προβεί στις ενέργειες που ανακοίνωσε και να με αφαιρέσει με την ψήφο των συναδέλφων και συνοδοιπόρων στον αγώνα για την εκλογή του από τη δημοτική ομάδα».

Κάρφωσε τον δήμαρχο τον οποίο κατηγόρησε ότι «θέλοντας λοιπόν να κερδίσει λίγα ψήγματα επιπλέον δημοσιότητας ανακοίνωσε το όνομα το δικό μου και της κυρίας αντιδημάρχου (σ.σ. της Δήμητρας Ακριτίδου) επικαλούμενος θέμα ηθικής τάξης». Όπως είπε ο κ. Τσαβλής, «ο δήμαρχος ήθελε να απαλλαγεί από την παρουσία μου».

«Ήμουν πρόεδρος όλου του ΔΣ και όχι πρόεδρος μόνο της παράταξης του δημάρχου. Αυτό μπορεί να ενόχλησε. Από χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος της πόλης περιέλαβε στην παλέτα των ρόλων του και αυτές του δικαστή και του εισαγγελέα. Θέλοντας λοιπόν να κερδίσει λίγα ψήγματα επιπλέον δημοσιότητας ανακοίνωσε το όνομα το δικό μου και της κυρίας αντιδημάρχου επικαλούμενος θέμα ηθικής τάξης. Η ενέργεια αυτή του δημάρχου καταδεικνύει άγνοια για τη διαδικασία εμβολιασμών, άγνοια για την πανδημία και αναλγησία για την απώλεια πολύτιμων εμβολίων. Πίσω λοιπόν από την απόφαση του δημάρχου κρύβονται προφανώς άλλες σκοπιμότητες.

Με αυτό που έχει δηλώσει και πράττει είναι εμφανές ότι τον ενδιαφέρει το δικό του πολιτικό μέλλον και όχι η αλήθεια. Εκθέτει ανθρώπους και δράσεις ανθρώπων χωρίς να γνωρίζει την αλήθεια. Από ό,τι φαίνεται, εδώ και πολύ καιρό η παρουσία μου στο αξίωμα του προέδρου χαλάει σχέδια της στενής ομάδας του δημάρχου στην οποία δεν ήμουν και δεν είμαι ποτέ υποχρεωμένος να δώσω λόγο, διότι αυτοί που με εξέλεξαν είναι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, αυτούς οφείλω να κοιτάω κατάματα και να τους λέω την αλήθεια», υπογράμμισε ο κ. Τσαβλής.

Όπως ανέφερε ο κ.Τσαβλής, «τον δήμαρχο μπορεί να τον ενόχλησε το γεγονός ότι στην περίοδο της πανδημίας, προβλήθηκα πολύ, ξετυλίχθηκε η επιστημονική μου ιδιότητα και κάλυψα πολύ τον ίδιο, με αποτέλεσμα να προβληθώ πολύ. Ίσως αυτό να ενόχλησε»  

Για τη διαγραφή του από το κόμμα της Νεάς Δημοκρατίας σημείωσε ότι είναι συνηθισμένη πρακτική να αναστέλλουν τις ιδιότητες των μελών τους μέχρι να ξεμπερδέψουν από μια υπόθεση που έχουν εμπλακεί και πως έτσι λειτουργούν τα κόμματα. «Θα μπορούσα να σκεφτόμουν πολιτικά, να σκεφτόμουν πολιτικό κόστος, να αναλογιστώ εμπλοκή. Δεν σκέφτομαι ποτέ έτσι. Σκέφτομαι ω υγειονομικός, ως γιατρός και έτσι θα πεθάνω. Εκείνη τη στιγμή όλοι σκεφτόμασταν τι θα κάνουμε με τα 17 εμβόλια», υπογράμμισε.  

Ο κ. Τσαβλής ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο θα καλέσει σε τηλεδιάσκεψη τους επικεφαλής των παρατάξεων προκειμένου να τους ενημερώσει αναλυτικά ο ίδιος για το τι ακριβώς έχει γίνει με τους εκτός σειράς εμβολιασμούς.