Skip to main content

Τσαβούσογλου-Κυπριακό: Ο διαμοιρασμός εσόδων λύνει το μισό πρόβλημα στη Μεσόγειο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως ο διαμοιρασμός των εσόδων του φυσικού πλούτου του νησιού, θα λύσει το 50% του ζητήματος στην αν. Μεσόγειο.

Ο τρόπος διαμοιρασμού των εσόδων του φυσικού πλούτου του νησιού είναι το σημαντικότερο ζήτημα, σημείωσε την Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Αν στην Κύπρο καταφέρουμε να βρούμε τον τρόπο του διαμοιρασμού των εσόδων, τότε θα έχουμε λύσει το 50% του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Καθημερινής, Μανώλη Κωστίδη.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε την επίλυση του ζητήματος στη βάση των δυο κρατών.

«Για 52 χρόνια έγιναν διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδιακή λύση. Κάθε φορά οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν λόγω της στάσης των Ελληνοκυπρίων, όπως έγινε στο σχέδιο Ανάν. Αυτό πια εξαντλήθηκε. Τώρα πια θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις με ισότιμη κυριαρχία. Άρα αν υπάρχει ισότιμη κυριαρχία, τότε μπορούν να υπάρχουν δυο κυρίαρχα κράτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα γίνουν εκεί που θα ορίσει ο γ.γ.του ΟΗΕ και τόνισε πως ίσως γίνουν στη Νέα Υόρκη, στη Γενεύη ή στη Βιέννη . «Θα προτείναμε και στην Κωνσταντινούπολη, αλλά δεν θα το ήθελαν οι άλλες πλευρές», σημείωσε ακόμη.

Πηγή: Καθημερινή