Skip to main content

Τσαβούσογλου: Κούρδοι απελευθέρωσαν τζιχαντιστές στη Β. Συρία

Δεν άφησαν απλά ελεύθερους τους τρομοκράτες του Ντάει στη Βόρεια Συρία αλλά τους έδωσαν και χρήματα, ισχυρίστηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Οι κουρδικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία με σκοπό αυτοί να επιτεθούν στις τουρκικές δυνάμεις, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε, πως το PYD/YPG (σ.σ. το κυριότερο κόμμα των Κούρδων της Συρίας και η συροκουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού) «δεν δίστασε να κάνει μια απευθείας συμφωνία με το Νταές (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους). Ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας που έγινε στη Ράκα, εκατοντάδες τζιχαντιστές του Νταές αφέθηκαν ελεύθεροι και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία».

«Δεν άφησαν απλά ελεύθερους τους τρομοκράτες του Νταές στη βόρεια Συρία με αντάλλαγμα να επιτεθούν στην Τουρκία, αλλά τους έδωσαν και χρήματα», ισχυρίστηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Επιτιθέμενος στις χώρες που κατακρίνουν την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως ο στόχος αυτών των χωρών είναι να εγκαθιδρύσουν ένα τρομοκρατικό κράτος στη βόρεια Συρία.

«Κοιτάξτε τις χώρες, ειδικά τη Γαλλία, που αντιδρούν (ενάντια στην τουρκική επέμβαση), ο στόχος τους είναι να εγκαθιδρύσουν ένα τρομοκρατικό κράτος εκεί», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Για την αναστολή των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία που επέβαλαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες και για τις κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας «όποτε και αν αυτές έρθουν», σημείωσε ο Τσαβούσογλου, «δεν θα επηρεάσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας».