Skip to main content

Τσεχία: Δεν θα σταματήσει να απελαύνει τους Αφγανούς, παρά την έκρυθμη κατάσταση

«Η Τσεχική Δημοκρατία αντιμετωπίζει κάθε αίτηση ασύλου ξεχωριστά, εξετάζει διεξοδικά τους λόγους προκειμένου να αποφασίσει αν θα δώσει ή όχι άσυλο»

Η Τσεχία θα συνεχίσει τις απελάσεις αιτούντων άσυλο, που η αίτησή τους έχει απορριφθεί, στο Αφγανιστάν παρά το ότι η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα αυτή επιδεινώνεται, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάματσεκ.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Δανίας και της Γερμανίας, ανέστειλαν τις απελάσεις καθώς οι Ταλιμπάν κατέλαβαν με γρήγορο ρυθμό αφγανικές πόλεις μετά την αποχώρηση των διεθνών δυνάμεων.

"Η Τσεχική Δημοκρατία αντιμετωπίζει κάθε αίτηση ασύλου ξεχωριστά, εξετάζει διεξοδικά τους λόγους προκειμένου να αποφασίσει αν θα δώσει ή όχι άσυλο. Δεν θα κάνουμε οιεσδήποτε γενικές εξαιρέσεις", δήλωσε ο Χάματσεκ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο www.idnes.cz.

Τσέχοι αξιωματούχοι συζητούν επίσης πώς θα βοηθήσουν Αφγανούς οι οποίοι συνέδραμαν τα τσεχικά στρατεύματα που αναπτύχθηκαν με την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, οι ζωές των οποίων διατρέχουν κίνδυνο τώρα από τους προελαύνοντες Ταλιμπάν. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καλέσει την κυβέρνηση να ενεργήσει γρήγορα.

Πηγή: ΑΜΠΕ