Skip to main content

Τσιόδρας: Μπήκε φρένο, περιμένουμε τη μείωση - «Όχι» στον εφησυχασμό

Ο εκπροσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε «για την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος, κάποια στιγμή στο μέλλον»

Φρένο σε νέα κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, όπως παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

«Νομίζω είναι σαφές σε εμάς τις τελευταίες μέρες, ότι υπάρχει αυτό που ονομάζουμε ένα «φρένο». Υπάρχει μία βραδεία αύξηση των αριθμών και περιμένουμε να δούμε και μείωση. Που σημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν, που σημαίνει ότι τα μέτρα ήταν σημαντικά, που σημαίνει ότι τα μέτρα πάρθηκαν όταν έπρεπε και δεν θρηνήσαμε εκατόμβες».

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, «είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι είναι δύσκολη η ανάκαμψη από κάποια τέτοια μέτρα και πρέπει να γίνονται με πολύ προσεκτικό και σταδιακό τρόπο».

«Άρα δεν μιλάμε για peak της επιδημίας. Μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης. Μιλάμε για ένα πρώτο κύμα που έχουμε πολύ σοβαρές πιθανότητες να το μετριάσουμε έτσι όπως πάμε», τόνισε, σημειώνοντας πως τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία για τη χώρα μας «δεν θέλουμε να ανατραπούν τις επόμενες εβδομάδες», για αυτό και θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τον αυτοπεριορισμό.

Ο καθηγητής, ωστόσο, έκανε λόγο «για την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος, κάποια στιγμή στο μέλλον, ανάλογη με την κυκλοφορία του ιού, με την ανοσία που θα έχει ο πληθυσμός και ανάλογη και με τις εξελίξεις βέβαια, που θα υπάρχουν στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα».

«Μιλάμε για συζήτηση και σχεδιασμό κάποιων μέτρων επανάκαμψης. Αλλά, είναι σαφές σε εμένα αυτό, είχα σήμερα συζητήσεις με συναδέλφους από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ότι δεν είναι η ώρα ακόμα. Ο σχεδιασμός φυσικά και γίνεται, φυσικά και σχεδιάζεται με πάρα πολλή προσοχή, γιατί δεν υπάρχει εμπειρία σε καμία χώρα στον κόσμο. Ακόμα και χώρες οι οποίες έζησαν ένα δεύτερο, κατά κάποιο τρόπο, κύμα, ετοιμάζονται ακόμα και για τρίτο κύμα στην Άπω Ανατολή, σε επαρχίες της Κίνας και στο Χονγκ Κονγκ», τόνισε.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι «χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή, χρειάζεται μελέτη, χρειάζεται έλεγχος, χρειάζεται να σκεφτούμε πολύ σοβαρά πράγματα, όπως ποιοι άνθρωποι έχουν περάσει τον ιό και αν αυτοί θα μπορούν να στελεχώσουν την εμπροσθοφυλακή του συστήματος υγείας, για παράδειγμα, για κάποια τέτοια άλλα πράγματα. Δεν είναι της ώρας να τα συζητήσουμε. Τα σκεφτόμαστε, τα συζητούμε και θα τα συζητήσουμε και ακόμα περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες, αλλά σίγουρα δεν είναι του σήμερα. Θεωρώ, λοιπόν, ότι έχουμε κάνει το πρώτο βήμα και προχωράμε δυνατά».