Skip to main content

Τσιόδρας: Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τα κρούσματα, τους νοσηλευομένους, τις ΜΕΘ και τα τεστ που διενεργούνται.

Τα στοιχεία της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας παρουσίασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου ανακοινώθηκε το γενικευμένο lockdown.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι από το τέλος Οκτωβρίου έχει αυξηθεί εκθετικά η επιδημία του ιού στην Ελλάδα. «Ποτέ ξανά στην σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους από έναν ιό που κάνει πνευμονία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, τονίζοντας πως κατά μέσο όρο τα κρούσματα ημερησίως ανέρχονται σε 1.600.

«Ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα τις τελευταίες ημέρες» υπογράμμισε ο καθηγητής και ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι «ο ιός δεν είναι ψέμα».

Ο καθηγητής παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τα κρούσματα, τους νοσηλευομένους, τις ΜΕΘ και τα τεστ που διενεργούνται. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «ο αριθμός των τεστ, από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά, έχει 20πλασιαστεί, με μέσο όρο ημερησίως πάνω από 19.000 μοριακά τεστ και 3.000 τεστ αντιγόνων. «Από τις 10 Σεπτεμβρίου υπάρχει άνοδος στη θετικότητα των τεστ, που ξεπερνάει το 9% και όταν το δει κανείς σε συνάρτηση με την εκθετική αύξηση του ιού, κάποιος με συμπτώματα έχει 1 στις 10 πιθανότητες να έχει τον ιό και αυτό είναι μεγάλο ποσοστό» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Για τα νοσοκομεία τόνισε ότι κατά μέσο όρο έχουμε 170 νέες εισαγωγές την ημέρα, κάτι, που όπως υπογράμμισε θα πιέσει το σύστημα υγείας. Σημείωσε μάλιστα, ότι τις τελευταίες ημέρες από τις 26 Οκτωβρίου απομακρύνεται η καμπύλη εξιτηρίων έναντι εισαγωγών και είναι πολύ περισσότεροι οι δεύτεροι από τους πρώτους. «Όταν η επιδημία έχει αύξηση δεν θα νοσηλευτούν οι άνθρωποι πάνω από 75 αλλά και άτομα άνω των 45 ετών και θα υπάρξουν νοσηλείες σε ΜΕΘ και θάνατοι που δεν το θέλουμε», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Αυξημένοι είναι και οι αριθμοί των ατόμων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ από τις 26 Οκτωβρίου και μετά. Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για δραματική αύξηση στη Θεσσαλονίκη καθώς σήμερα είναι κατειλημμένες το 78% των κλινών στις ΜΕΘ.

Για τους θανάτους τόνισε ότι αφορούν κυρίως τους ηλικιωμένους, αλλά έχουμε και 4 περιστατικά στις ηλικίες 55-64 & 4 περιστατικά στις ηλικίες 45-54.

Σχετικά με τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού, ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για «το δυστύχημα του θανάτου, αυτή την πολύ κακή έκβαση» και ανέφερε ότι «σταδιακά έχει μια αύξηση τις τελευταίες ημέρες. Είχαμε έναν μέσο όρο των τελευταίων ημερών γύρω στις 10. Φυσικά, αν πιεστεί το εθνικό σύστημα υγείας περισσότερο θα αυξηθούν και οι θάνατοι περισσότερο. Χθες είχαμε μια ημέρα ρεκόρ σε θανάτους και αυτό φυσικά μας απασχολεί πάρα πολύ σαν επιστήμονες» υπογράμμισε.

«Ακόμα και αν ο ιός τρέχει με μικρότερες ταχύτητες στους θανάτους από ό,τι στις νέες νοσηλείες, εάν πιεστεί το σύστημα υγείας, αυτό θα αλλάξει» τόνισε ο καθηγητής. Οι θάνατοι αφορούν κυρίως τους ανθρώπους που είναι ηλικιωμένοι, άνω των 75 ετών, αλλά «όταν έχεις μεγάλη διασπορά θα έχεις περιστατικά και σε νεότερες ηλικίες» επεσήμανε ακόμα μια φορά ο κ. Τσίοδρας, αναφέροντας συνολικά 8 περιστατικά συμπολιτών μας κάτω των 75 ετών που έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 7 ημέρες.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα μέτρα σίγουρα θα δουλέψουν και πως θα μειωθεί η διασπορά του ιού. Τόνισε παράλληλα ότι η πανδημία θα τελειώσει με το εμβόλιο.

Αναφερόμενος στα fake news σημείωσε ότι οδηγούν σε υιοθετήσει λάθος συμπεριφορές και σε αποδοχή ψεμάτων. «Φοβόμαστε μήπως αυτά τα ψέματα επηρεάσουν τη στάση του κόσμου απέναντι στον ιό αλλά και στο εμβόλιο», τόνισε.

Επίσης, σημείωσε ότι οι επιστήμονες στον ελληνικό ινστιτούτο Παστέρ κάνουν έρευνες για να δουν αν έχει κάτι αλλάξει στον ιό από τον Μάρτιο μέχρι τώρα. Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα δεδομένα που να αποδεικνύουν πως ο ιός έχει αλλάξει. «Μας εκπλήσσει η ταχύτητα μετάδοσης του ιού που οδηγεί μαθηματικά στην πίεση του συστήματος υγείας», επεσήμανε ο κ.Τσιόδρας.