Skip to main content

Πυρά Τσίπρα σε Μητσοτάκη για τη Θεσσαλονίκη - «Το μετρό ξαναέγινε ανέκδοτο»

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εκδικείται τη Θεσσαλονίκη με πάγωμα έργων και αποκλεισμό χρηματοδοτήσεων.

Ευθείες βολές προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκτόξευσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην 85η ΔΕΘ για το ότι «αγνοεί και υποβαθμίζει τη Θεσσαλονίκη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το έργο του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως «για πρώτη φορά σε συνθήκες πολύ δύσκολες, ξαναβάλαμε τη Θεσσαλονίκη στο χάρτη του αναπτυξιακού σχεδιασμού, με όραμα και με σχέδιο, φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό».

Έκανε λόγο για πρωτοβουλίες ολοκλήρωσης υποδομών της κυβέρνησής του που καθιστούν τη Θεσσαλονίκη σύγχρονη μητρόπολη: «μετρό και επεκτάσεις, λιμάνι, αεροδρόμιο, οδικές συνδέσεις, ηλεκτροκίνηση σιδηροδρόμου, χρηματοδότηση με 3,5 εκατ. για δράσεις καθαριότητας, ανακύκλωση στην κυκλική οικονομία, εκατοντάδες εργαζόμενους στη δασοπροστασία και εμβληματικές παρεμβάσεις του δημόσιου χώρου, όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ, όπως η απόδοση των στρατοπέδων Παύλου Μελά και Κόδρα, το Μουσείο Ολοκαυτώματος και το νέο γήπεδο για τον ΠΑΟΚ».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση του περιβαλλοντικού πλεονεκτήματος της Θεσσαλονίκης, τον Φορέα για τον Θερμαϊκό Κόλπο, το παράκτιο μέτωπο, την αναβάθμιση περιοχών από τη βιομηχανική ρύπανση και την αναδιοργάνωση της βιομηχανικής ζώνης Καλοχωρίου.

«Το μετρό ξαναέγινε ανέκδοτο»

«Όλα αυτά έγινε με σχέδιο και επιμονή, πολλά από αυτά ολοκληρώθηκαν, πολλά από αυτά δρομολογήθηκαν», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό:

«Και σήμερα δυο χρόνια μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τον κ. Μητσοτάκη σας καλώ όλους μαζί να αναρωτηθούμε τι έχει γίνεις στην πόλη αυτά τα δύο χρόνια».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε συγκεκριμένα:

1.Στον ΟΑΣΘ ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια 350 λεωφορείων

2.Το μετρό ξανάγινε ανέκδοτο. Εμείς το παραλάβαμε σταματημένο στο 30% και το παραδώσαμε στο 80% το 2019. Με προοπτική λειτουργίας της βασικής γραμμής το 2020 για όλους του σταθμούς πλην της Βενιζέλου.

Αναφερόμενος στο θέμα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και αποφάσισε να εκδικηθεί όχι τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τους Θεσσαλονικείς. Να εκδικηθεί τη Θεσσαλονίκη και την πολιτιστική της κληρονομιά με την επιλογή της απόσπασης των αρχαίων από τον σταθμό της Βενιζέλου που και θα αυξήσει σημαντικά το κόστος του έργου και τον χρόνο παράδοσης, ενδεχομένως και το όφελος του αναδόχου».

«Αλλά δεν είναι μόνο το μετρό που αποδεικνύει ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εκδικηθεί τη Θεσσαλονίκη», είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε:

«Είναι η σιδηροδρομική Εγνατία που αγνοείται η τύχη της, είναι το διαμετακομιστικό κέντρο στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου που έχει παγώσει, είναι ο φορέας διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου που απαξιώθηκε, είναι το στρατόπεδο Κόδρα η απόδοση του οποίου πάγωσε, είναι το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης που δεν έχει πια καμία αναπτυξιακή αρμοδιότητα, είναι το γήπεδο του ΠΑΟΚ που ούτε αυτό προχωρά, παρά τις δεσμεύσεις και είναι τέλος η ολοκληρωτική απουσία της Θεσσαλονίκης από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ανασχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να αφήσει έξω από το μηχανισμό χρηματοδότησης την πόλη και τις ανάγκες της. Αποφάσισε να σβήσει την πόλη από τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας».

Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε πως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανασχεδιαστούν, με προτεραιότητα τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, που όπως είπε «θα ξαναμπούν με δεσπόζουσα θέση στον παραγωγικό χάρτη της ανασυγκρότησης και του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας».