Skip to main content

Τσίπρας: Στη ΔΕΘ δεν έψαξα να βρω «λεφτόδεντρα», αλλά θα ξεριζώσω τα «κλεφτόδεντρα»

Σε όλη την Ευρώπη έχουμε κρατικοποιήσεις, εδώ έχουμε μοντέλο πριμοδότησης της αισχροκέρδειας, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Τι είπε για παρακολουθήσεις

«Σήμερα βρισκόμαστε δυστυχώς τέσσερα χρόνια μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ξανά μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες και αν δεν είχαμε καταφέρει να ρυθμίσουμε το χρέος και να αφήσουμε ένα δημοσιονομικό απόθεμα, σήμερα η χώρα θα ήταν με το κεφάλι στο νερό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ειδικότερα ότι έχουμε πληθωρισμό που τρέχει με 11,4%, ακρίβεια «που έχει τσακίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχουμε δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, δεν έχουμε ισχυρό πρωτογενή τομέα, δεν έχουμε μεταποίηση, έχουμε ένα προβληματικό παραγωγικό μοντέλο και έναν μοναδικό στην Ευρώπη ενεργειακό πληθωρισμό 62%, μοναδικό. Τόνισε ότι η εικόνα είναι ότι 7 στα 10 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και έχουν μειώσει την κατανάλωση σε βασικά προϊόντα και σημείωσε πως «η ευθύνη της κυβέρνησης είναι σαφής σε ό,τι αφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση». Είπε ότι «εδώ έχουμε ένα μοντέλο πριμοδότησης της αισχροκέρδειας» ενώ «σε όλη την Ευρώπη έχουμε ένα κύμα κρατικοποιήσεων των ενεργειακών εταιρειών».

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις σχολίασε ότι «ο πρώτος που δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις στη χώρα είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης, γιατί αν ήταν 8 και 10 και 15 και 20 (σ.σ. μονάδες διαφορά) δεν θα έκανε εκλογές να τις κερδίσει, να καθαρίσει να τελειώνει; Ή μήπως θέλετε να πιστέψουμε ότι ο άνθρωπος που έδινε εντολή να παρακολουθούνται οι πολιτικοί του αντίπαλοι έχει μια θεσμική ευθύνη και σέβεται τους θεσμούς;». Είπε ότι «κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της κρίσης για όλους μας και για τα κόμματα και για τις εταιρείες των δημοσκοπήσεων, γιατί ο κόσμος θα κρίνει και θα συγκρίνει». Είπε ακόμη ότι αυτό που οι πολίτες «δεν μπορούν να κατανοήσουν είναι αυτή την πρεμούρα να μας αποδείξουν ότι αυτό το μεγάλο σκάνδαλο για τη δημοκρατία μας, των παρακολουθήσεων, σώνει και καλά πρέπει να αποδειχθεί ότι δεν απασχολεί κανέναν στην ελληνική κοινωνία και ότι αμέσως μετά που ο Ανδρουλάκης κατήγγειλε το σκάνδαλο αυτό άρχισε να καταποντίζεται, ότι ο θύτης κερδίζει και ότι το θύμα χάνει».

«Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων προωθείται από την κυβέρνηση ως μη σημαντικό θέμα», σχολίασε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας.

«Οι δημοσκοπήσεις κάνουν τη δουλειά τους, κι εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Η δική μας δουλειά είναι να βρούμε απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα των πολιτών», πρόσθεσε.

«Η ακρίβεια έχει τσακίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έχουμε δομικά προβλήματα. Δεν έχουμε ισχυρό πρωτογενή τομέα. Κυρίως, έχουμε έναν ενεργειακό πληθωρισμό μοναδικό σε όλη την Ευρώπη. Είναι 62% στην Ελλάδα, ενώ είναι 39% σε όλη την άλλη Ευρώπη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Για ό,τι έγινε το 2019 κριθήκαμε. Να δούμε τώρα τι κάνουμε. Η ΔΕΗ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αισχροκέρδεια. Ο κ. Μητσοτάκης αντί να διεκδικήσει το ιβηρικό μοντέλο, αποσυνδέοντας την τιμή του φυσικού αερίου από το ρεύμα, τι κάνει; Με το ένα χέρι παίρνει τα χρήματα από την αφαίμαξη, από τη λεηλασία της μεσαίας τάξης, κι από την άλλη αφού βγάλουν υπερκέρδη οι εταιρείες με αισχροκέρδεια, επιδοτεί την άλλη τσέπη των καταναλωτών. Μόνο τον Σεπτέμβριο είχαμε 500 εκατ. ευρώ υπερκέρδη στη λιανική τιμή για τις εταιρείες ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν κρίνομαι με τα κριτήρια και τους όρους του 2014. Έχουμε κυβερνήσει. Κι έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε πλεονάσματα, να μικρύνουμε το χρέος. Καταφέραμε να μας εμπιστευτούν οι αγορές. Αγορές που σήμερα δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, το δεκαετές ομόλογο έχει πάει στο 5%. Εγώ δεν έψαξαν να βρω «λεφτόδεντρα» στη ΔΕΘ, αλλά είπα ότι θα ξεριζώσω τα «κλεφτόδεντρα», τόνισε.

«Η παράταξη που μας οδήγησε στα μνημόνια, που άφησε ένα έλλειμμα δυσθεώρητο και δεν μπόρεσε να μας βγάλει από αυτά, μας κατηγορεί εμάς. Βεβαίως αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε ένα μνημόνιο, με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τους αδύναμους και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη Eurostat, η χώρα από το 2015 ως το 2019 μείωνε τις ανισότητες. Από το 2019 στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι μεσαίοι γίνονται φτωχοί και οι φτωχοί απελπισμένοι», συμπλήρωσε.

«Αναγκαστήκαμε να επιφορτίσουμε με βάρος τη μεσαία τάξη. Το 2019 έκαναν μια επιλογή στο όνομα του τέλους αυτών των βαρών. Αυτά τα βάρη, όμως, αντί να μειώνονται διογκώνονται», τόνισε.

«Η σύγκριση που γίνεται ανάμεσα σε περίοδο μνημονιακής επιτροπείας και σε περιόδους εκτός μνημονίων είναι αδόκιμη. Εμείς αναγκαστήκαμε να κυβερνήσουμε με την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας, που μας ανάγκαζε να έχουμε πλεόνασμα 3,5%. Για να το πω πιο λαϊκά, αν εγώ είχα να μοιράσω 50 δις. ευρώ στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης και όχι να μαζέψω 37 δις. ευρώ όπως έκανα, θα έβγαινε πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθώ. Ο Μητσοτάκης μοίρασε 50 δις. ευρώ και τα μοίρασε άδικα. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Εγώ όποιον ρωτάω, λέει «εγώ δεν ενισχύθηκα»», υπογράμμισε.

«Αφήστε με εμένα, εσείς δεν κυκλοφορείτε στον δρόμο; Τι εικόνα λαμβάνατε; Αν η εικόνα που έχετε είναι ότι όλα πάνε καλά…», επεσήμανε στη συνέχεια.

«Λογικό είναι να επικρατεί ένα σφίξιμο, μια απογοήτευση και ένα έλλειμμα προσδοκιών. Εμένα δεν θα με ικανοποιούσε να επωφεληθώ των άσχημων συνθηκών στην κοινωνία για να κερδίσω τις εκλογές», τόνισε.

«Αν οι εκλογές γίνονταν πριν το καλοκαίρι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευόταν να βγει πρώτος. Η ανάγκη, γιατί αναγκάστηκε, να πάει ο κ. Μητσοτάκης στο τέλος της τετραετίας, αλλάζει τα δεδομένα. Στις εκλογές πας για να βγεις πρώτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να μείνει στην πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλεονέκτημα σε αυτές τις εκλογές. Δεν θα κερδίσουμε μόνο την ψήφο της συμπάθειας, αλλά και την ψήφο των ανθρώπων που θέλει να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης», σχολίασε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας.

«Οι εκλογές με ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα, δεν θα δημιουργήσουν αδιέξοδα. Θα δώσουν τη δυνατότητα να έχουμε μια κυβέρνηση με βαθιά λαϊκή νομιμοποίηση. Είναι η πρώτη τόσο δημοκρατική εκλογική διαδικασία στη χώρα. Η απλή αναλογική είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και τον λαό. Θα έχουμε μια μεγάλη δημοκρατική αλλαγή στον τόπο. Η νέα μεγάλη αλλαγή είναι οι συνεργασίες που θα προκύψουν. Είναι κάτι που είπα και στη ΔΕΘ. Δεν είναι αβεβαιότητα και αστάθεια αν έχεις δικομματική και τρικομματική κυβέρνηση, όπως σε όλη την κυβέρνηση. Αβεβαιότητα και αστάθεια έχουμε με κυβερνήσεις μονοκομματικές και αυτοδύναμες με μπόνους εδρών που αλλοιώνουν την ψήφο του ελληνικού λαού», σημείωσε στη συνέχεια.

«Η μόνη δυνατότητα να είναι ξανά ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός, είναι να συνεργαστεί με τον κ. Βελόπουλο. Να φέρει στην Ελλάδα ένα μοντέλο αντίστοιχο με την Ιταλία. Να φέρει την ακροδεξιά στην κυβέρνηση. Έχει άλλωστε ένα κομμάτι της ακροδεξιάς στο κόμμα του. Αν δεν συνεργαστεί με τον κ. Βελόπουλο, δεν έχει καμία πιθανότητα να είναι πρωθυπουργός μετά τις επόμενες εκλογές», συμπλήρωσε.

«Για λόγους πρακτικούς αλλά και ηθικούς, επαναλαμβάνω ότι δεν διεκδικώ μια κυβέρνηση ηττημένων. Διεκδικώ μια κυβέρνηση νικητών. Θέλουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου», τόνισε.

«Το κάθε κόμμα δικαιούται να διεκδικεί την ψήφο και ο αρχηγός του να θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Όποιος αρχηγός κόμματος δεν θέλει να είναι πρωθυπουργός, πρέπει να προτείνει στον δημόσιο διάλογο ποιον θέλει σε αυτή τη θέση».

«Χρειάζεται ψυχραιμία απέναντι στη ρητορική του Ερντογάν. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τόσο μεγάλη ένταση. Καλό είναι να γνωρίζουν πως απέναντι στην απειλή της κυριαρχίας των δικαιωμάτων μας, είμαστε όλοι ενωμένοι. Ο Ερντογάν δεν έχει απέναντί του έναν αδύναμο πρωθυπουργό, αλλά όλο τον ελληνικό λαό», σχολίασε για τα εθνικά θέματα ο κ. Τσίπρας.

«Είμαστε ένα αρραγές εθνικό μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει διάλογος στο εσωτερικό και ότι δεν θα κάνουμε κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης όταν αυτή είναι εθνικά επιζήμια», τόνισε.

«Είμαστε στη μέση ενός πολέμου στην Ουκρανία που δημιουργεί τρομακτικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Θα ήθελα μια εξωτερική πολιτική με αρχή μέση και τέλος. Έναν πρωθυπουργό που δεν θα λέει απλά ότι δεν θα ανεχτούμε απειλές της κυριαρχίας μας. Όταν το Oruc Reis έκανε βόλτες στο Αιγαίο και όταν έγινε το Τουρκολυβικό μνημόνιο, απειλήθηκαν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Όταν το «δόγμα» της κυβέρνησης είναι τα 6 ναυτικά μίλια, αυτό δίνει θράσος στην απέναντι πλευρά να προχωρά σε προκλήσεις. Αν αύριο πάει ένα ερευνητικό στα 6,5 μίλια από την Κρήτη δεν θα έχουμε πρόβλημα;», επεσήμανε.

«Το 2018 ήμουν πρωθυπουργός όταν παραβιάστηκε η δυνητική μας υφαλοκρηπίδα και βρεθήκαμε απέναντι. Σταματήσαμε τις έρευνες. Θα πρέπει να έχουμε μια ενεργητική διπλωματία για να μην φτάσεις ως εκεί. Ασκήσαμε έντονη κριτική για τις Αμερικανικές βάσεις και την Αλεξανδρούπολη. Εμείς ποτέ δεν προβλέπαμε για τη συμφωνία αυτή το «επ’ αόριστον» και τις δεσμεύσεις», συμπλήρωσε.

«Σημαντικές είναι οι ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά μας λύνει το πρόβλημα; Όταν έχεις παραχωρήσει έξι βάσεις στις ΗΠΑ, όταν στέλνεις όπλα στην Ουκρανία, όταν δίνεις 12 δις. ευρώ στους Γάλλους, πού είναι οι λύσεις για την ακεραιότητα; Πού είναι οι πιέσεις που θα ασκηθούν στην Τουρκία; Η Τουρκία είναι Σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, το οποίο υποτίθεται είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία. Από το 2019 υποτίθεται ότι θα έμπαιναν κυρώσεις. Πού είναι αυτές οι κυρώσεις», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Οπουδήποτε στη χώρα συντελείται έγκλημα, η αστυνομία πρέπει να παρεμβαίνει. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το γεγονός ότι τρία χρόνια τώρα γνωρίζουν τι συμβαίνει και δεν έχει παρέμβει η αστυνομία. Το 2017 και το 2018 η αστυνομία είχε κάνει παρεμβάσεις και στο ΑΠΘ και στην εστία του Καποδιστριακού γιατί υπήρχαν πληροφορίες για ναρκωτικά. Άσχετα με το πλαίσιο του ασύλου, όταν υπάρχει έγκλημα η αστυνομία πρέπει να παρέμβει», είπε ο κ. Τσίπρας για το θέμα της Πολυτεχνειούπολης.

«Να αφήσουμε έξω από την προσπάθεια σπίλωσης των Πανεπιστημίων τα φαινόμενα που δυστυχώς υπάρχουν. Να δώσουμε στους Πρυτάνεις όσες ευθύνες θέλετε, αλλά όχι αυτές που δεν τους αναλογούν. Οι φοιτητικές εστίες ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας. Δεν ήταν όλα τέλεια όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση, αλίμονο. Είχε γίνει όμως σοβαρή προσπάθεια να μειωθεί η βαριά εγκληματικότητα. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, λοιπόν, είναι μια επικοινωνιακή φούσκα. Εγώ λέω να στείλουμε αυτά τα παιδιά στη γειτονιά και να αστυνομεύουν το έγκλημα, όχι τους φοιτητές. Δεν γίνεται πουθενά αλλού αυτό στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

«Είμαστε σε μια σύγκρουση που έχει ιδεολογικό πρόσημο και επικοινωνιακό χαρακτήρα. Τα πανεπιστήμια έχουν προβλήματα, αλλά έχουμε και θετικά. Έχουμε καλά δημόσια πανεπιστήμια. Η δημόσια παιδεία δεν πρέπει να χαρίζεται στα ιδιωτικά κολλέγια», επεσήμανε.

«Τα ίδια γίνονται και στην υγεία. Είδαμε την πρόσφατη έκθεση Λύτρα. Γιατί έγιναν όλα αυτά; Γιατί το ΕΣΥ δεν περνάει τη βάση. Διότι όταν δεν έχεις προσωπικό, γιατρούς, αναισθησιολόγους, σήμερα έχουμε 10.000 λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές από το 2019. Είναι γροθιά στο στομάχι να μην γίνονται χειρουργεία στο μεγαλύτερο νοσοκομείο Παίδων της χώρας», τόνισε.

«Δεν μιλήσαμε και για τους αγαπημένους σας κ. Παπαδάκη. Τους συνταξιούχους. Ψάχνουν τα αναδρομικά που τους υποσχέθηκαν. Η προσωπική διαφορά δεν ήταν λάθος. Αν δεν υπήρχε ξέρετε τι χρήματα θα έπαιρνε; Είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εγώ δεσμεύτηκα για τα αναδρομικά», ανέφερε κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας.