Skip to main content

Τσίπρας: Η ΝΔ έκανε τη Θεσσαλονίκη να μοιάζει με αποπαίδι των Αθηνών

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum - Τι είπε για τη Θεσσαλονίκη και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρουσίασε μια δέσμη έντεκα οικονομικών μέτρων έκτακτης ανάγκης.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τα συλληπητήριά του στα θύματα της κακοκαιρίας. «Τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι η γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών και η επούλωση των πληγών. Όταν έρθει η ώρα θα δούμε και τις ευθύνες», τόνισε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο για τις ενέργειές του για τη Θεσσαλονίκη όσο και για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αφού επεσήμανε την εμφανή απουσία της ΔΕΘ φέτος από την πόλη, τόνισε πως «έναν χρόνο τώρα αυτοί που έταξαν τα πάντα σε αυτή την πόλη την απαξιώνουν συστηματικά». «Πριν έναν χρόνο μιλούσαμε για τη Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα των Βαλκανίων» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως πλέον τη μεταχειρίζονται ως «το αποπαίδι των Αθηνών» που χρησιμεύει μόνο για πελατεία και για ψήφους.



«Εμείς βάλαμε τις βάσεις για να γίνει η Θεσσαλονίκη αυτό που της αρμόζει» είπε ο κ. Τσίπρας αναφέροντας σειρά από έργα στην πόλη, όπως το λιμάνι, το μετρό, τη Νέα Τούμπα, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, τα στρατόπεδα Παύλου Μελά και Κόδρα, την αναβάθμιση της ΑΖΚ κ.α.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση κατηγόρησε την τωρινή κυβέρνηση για τη στάση της ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν ήταν αντιπολίτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως τότε «επέλεξαν να σηκώσουν τη χώρα στο πόδι», ενώ σήμερα «τους παινεύει ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας για την πιστή τήρηση της συμφωνίας». Ο κ. Τσίπρας καλοσώρισε όπως είπε τη μετατόπιση του κ. Μητσοτάκη γιατί εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, ωστόσο, τόνισε, ο πρωθυπουργός «οφείλει μια συγγνώμη από κάθε Μακεδόνα κάθε Έλληνα που εξαπάτησε. Μία συγννώμη που κραύγαζε ότι πούλησα τη Μακεδονία για να πάρω τις συντάξεις. Γέμισε με ψέμα, παραποιώντας την ιστορία, την ίδια τη συμφωνία» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, δυστυχώς, δεν εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό μόνο στο Μακεδονικό, αλλά και σε όσα του έταξαν για την οικονομία» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «πριν καν μας συναντήσει η πανδημία έφεραν τη χώρα στην ύφεση».

«Και όταν πια ήρθε και η πανδημία, παρά τη δημοσιονομική ελευθερία και τα γεμάτα ταμεία, δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό για να συγκρατήσουν την ύφεση. Να προστατέψουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αποτρέψουν τα λουκέτα και τη νέα εκτόξευση της ανεργίας».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία είναι μια ειδική συνθήκη» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθησή του πως «τα εργαλεία και οι δυνατότητες που έχει η κυβέρνηση σήμερα, για να στηρίξει τη κοινωνία και την οικονομία, είναι οι μεγαλύτερες που είχαν ποτέ ελληνικές κυβερνήσεις, τουλάχιστον τα τελευταία είκοσι χρόνια».

«Σήμερα η κυβέρνηση έχει τα ταμεία γεμάτα από τα 37 δις που εμείς της αφήσαμε, χρέος ρυθμισμένο από τη συμφωνία που εμείς πετύχαμε το καλοκαίρι του 2018, ανοιχτή πρόσβαση στις αγορές και φθηνό δανεισμό, κανέναν δημοσιονομικό περιορισμό, αφού είναι σε αναστολή το Σύμφωνο Σταθερότητας και περίπου 70 δις σε ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης» εξήγησε ο ίδιος για να συμπληρώσει: «Αν λοιπόν δεν αξιοποιεί αυτές τις πρωτοφανείς δυνατότητες για να στηρίξει την οικονομία, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τη κοινωνική συνοχή, τότε πρόκειται για σαφή πολιτική επιλογή συνδυασμένη προφανώς και με πλήρη ανικανότητα».

Όπως είπε, η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον φαύλο κύκλο μιας σειράς από επάλληλες κρίσεις, «που διαπλέκονται μεταξύ τους, τροφοδοτεί η μια την άλλη».

«Έχουμε Κρίση Υγειονομική. Η άνοδος τόσο των κρουσμάτων όσο και των διασωληνωμένων δείχνει ότι βρισκόμαστε στο όριο απώλειας ελέγχου. Η κυβέρνηση σπατάλησε τον χρόνο που κέρδισε η κοινωνία» ανέφερε και τόνισε πως «η υγειονομική κρίση γίνεται κάθε μέρα χειρότερη γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να οικειοποιηθεί την στάση ευθύνης που τήρησαν οι Έλληνες την άνοιξη, χωρίς να προετοιμαστεί σοβαρά για το νέο κύμα της πανδημίας». «Γιατί αντί για κρεβάτια ΜΕΘ, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, συνεκτικό σχέδιο στο άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης, ο κος Μητσοτάκης επέλεξε να μοιράζει κρατικό χρήμα σε ΜΜΕ για να τον υμνούν. Και σήμερα, δυστυχώς, συνειδητοποιεί ότι δεν είναι όλα επικοινωνία. Υπάρχει και η πραγματικότητα που είναι πεισματάρα».

«Έχουμε Κρίση Οικονομική» συνέχισε. «Επί μήνες η κυβέρνηση έχει αφήσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στο έλεος τους, την ώρα που η αγορά έχει στεγνώσει, τα λουκέτα ξεκίνησαν, ο τουρισμός και η εστίαση καταρρέουν. Τα μεγάλα έργα υποδομών έχουν παγώσει. ΒΟΑΚ, Καστέλι, μετρό Θεσσαλονίκης, Ε65,  έργα δρομολογημένα και με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση τους που θα δημιουργούσαν χιλιάδες θέσεις εργασίας καθυστερούν δραματικά. Απαξιώνονται καθημερινά. Το μόνο “μεγάλο έργο” που έχει παρουσιάσει η Κυβέρνηση επ´ αφορμή της πανδημίας αφορά την απορρύθμιση της εργασίας. Κλείνουν μαγαζιά, οικογένειες πασχίζουν να βρουν τρόπους να βγάλουν το χειμώνα και ο κ. Μητσοτάκης πασχίζει να κάνει πράξη τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες. Αφού υποσχέθηκε την καινοτομία της εφταήμερης εργασίας, σήμερα υλοποιεί την αναστολή της και την μεγάλη καινοτομία της απλήρωτης εργασίας εκτός ωραρίου».

«Έχουμε Κρίση Δημοκρατίας. Αν κάποιος ανοίξει την τηλεόραση του, ή δει στο κινητό του τους τίτλους των μεγάλων ενημερωτικών site, θα νομίζει ότι ζει όχι απλά σε άλλη χώρα, αλλά σε άλλο πλανήτη. Η αντιπολίτευση φιμώνεται, κάθε διαφορετική άποψη θάβεται, όποιος τολμά να αμφισβητήσει τη virtual reality του κυβερνητικού αφηγήματος, βαφτίζεται ανεύθυνος, λαϊκιστής και ψεύτης» σημείωσε.

«Έχουμε κρίση Ηθική» πρόσθεσε και ανέφερε πως «δικαστές διώκονται γιατί τόλμησαν να εξετάσουν τα σκάνδαλα στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. Υπουργοί της κυβέρνησης, απολογούνται δημοσίως σε εκδότες λες και είναι τα αφεντικά τους, ακόμη και για αποφάσεις της Βουλής. Ενώ εταιρείες φίλων και ημέτερων, ξεπηδούν σε ένα βράδυ για να πάρουν με απευθείας αναθέσεις δημόσια έργα».

«Έχουμε κρίση Κοινωνική» ανέφερε και έκανε λόγο για αυξανόμενες ανισότητες, για νέα γενιά που «βαφτίζεται ανεύθυνη και μπαίνει στο περιθώριο, το κράτος γίνεται ο οργανωτής του κοινωνικού αυτοματισμού». «Συνομωσιολόγοι, αρνητές της επιστήμης, κάνουν ξανά την εμφάνιση τους πλάι σε νεοναζί εγκληματίες. Η αντιπολιτική αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο κίνδυνο και η στάση της κυβέρνησης όχι απλώς δεν την αντιμετωπίζει, αλλά την τροφοδοτεί».

«Έχουμε, τέλος» είπε ο κ. Τσίπρας και κρίση εθνική». «Με την Τουρκία να εντείνει την προκλητικότητα της και την Κυβέρνηση να κινείται απέναντί της χωρίς στρατηγική. Αφήνοντας πίσω όσα χτίσαμε επί 4.5 χρόνια. Χωρίς μια ξεκάθαρη πυξίδα για τον διάλογο και τη Χάγη. Χωρίς κόκκινες γραμμές σε σχέση με την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Χωρίς ρόλο στον ευρωτουρκικό διάλογο και χωρίς τους συμμάχους μας συσπειρωμένους γύρω από την απειλή κυρώσεων. Χωρίς να λέει την αλήθεια στον λαό, εγκλωβισμένη στις εσωτερικές της αντιφάσεις που προσπαθεί να τις κρύψει πίσω από απίστευτες λεκτικές ακροβασίες, λες και απευθύνεται σε ανόητους».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της όσον αφορά την πανδημία και τις επιπτώσεις της, λέγοντας πως «αυτοί που έκλειναν σχολεία, νοσοκομεία και απέλυαν γιατρούς και νοσηλευτές, σήμερα εμφανίζονται να πίνουν νερό στο όνομα του ΕΣΥ».

«Ανακάλυψαν το ρόλο του κράτους, ως εγγυητή της οικονομικής ομαλότητας. Και αυτοαποθεώνονται γιατί δήθεν κατάφεραν αυτοί, οι αντικρατιστές να εμπνεύσουν ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος. Ξέρετε όμως πού βρίσκεται το πρόβλημα σε όλη αυτή την αφήγηση; Ότι είναι εξόφθαλμα ψεύτικη και υποκριτική» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε: «Γιατί ενώ τα επικαλούνται όλα αυτά στα λόγια, στην πράξη συνεχίζουν τα αντίθετα. Ούτε μόνιμο προσωπικό προσέλαβαν στα νοσοκομεία και τα σχολεία. Ούτε την οικονομική δραστηριότητα υποστηρίζουν. Το αντίθετο, το μοναδικό σχέδιο που έχουν, είναι αυτό της επίθεσης στους εργαζόμενους και του αφανισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το μοναδικό σχέδιο που έχουν, αυτό της επιτροπής Πισσαρίδη, επαναλαμβάνει μονότονα τις απαρχαιωμένες τους απόψεις που βύθισαν τη χώρα στην ύφεση και τη λιτότητα την περασμένη δεκαετία: οι άνεργοι φταίνε για την ανεργία τους, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φταίνε για την κακή πορεία της οικονομίας, οι εργαζόμενοι φταίνε γιατί δεν είναι ευέλικτοι».

Τρεις παραδοχές-βάση για οποιοδήποτε βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η πανδημία έδειξε τα όρια «ενός μοντέλου που καταδίκαζε και απαξίωνε την κρατική παρέμβαση και εξυμνούσε την ιδιωτική πρωτοβουλία». «Σε ένα κόσμο που ψάχνει τρόπους για τη φυγή προς τα μπρος, η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση που την καταδικάζει να μείνει πίσω» και «μοναδικό σχέδιο της είναι η επίθεση στους εργαζόμενους και ο αφανισμός των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», είπε.

Προσδιόρισε τρεις παραδοχές ως «βάση για οποιοδήποτε βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας». Ειδικότερα:  

Πρώτη παραδοχή πρέπει να είναι ότι η εποχή της δημοσιονομικής ασφυξίας και της σκληρής λιτότητας, τελείωσε. Υπογράμμισε ότι στη συζήτηση που θα ανοίξει στην ΕΕ η Ελλάδα οφείλει να έχει μια κυβέρνηση που θα πρωταγωνιστήσει υπέρ μιας νέας οικονομικής πολιτική με στόχο τη σταθερή και δίκαιη ανάπτυξη, και όχι της επιστροφής στα ίδια αδιέξοδα.

Δεύτερη παραδοχή ότι η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως υψηλές δημόσιες δαπάνες και χωρίς δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία. Σημείωσε ότι οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν επαρκώς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επικροτεί και διευκολύνει μια πολιτική αποκλεισμού τους. Τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ η αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ και το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος να έχει αποφασιστικό - καθοριστικό ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις των συστημικών τραπεζών, και αξιοποιώντας τις μετοχές του, σε μια τουλάχιστον από τις συστημικές τράπεζες να έχει τον απόλυτο έλεγχο του μάνατζμεντ, ώστε σε συνδυασμό με τη Δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα να επιβάλει διαφάνεια και διευκόλυνση της παροχής ρευστότητας.

Τρίτη παραδοχή αφορά τη βαριά κληρονομιά του ιδιαίτερα υψηλού ιδιωτικού χρέους. 'Ασκησε κριτική στο νέο πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης ότι μόνο «δεύτερη ευκαιρία» δεν είναι, σημειώνοντας ότι απαιτούνται ριζοσπαστικές λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους, πέραν των επιμέρους διευκολύνσεων, είναι η διαγραφή μέρους των χρεών είναι μια ρεαλιστική και αναγκαία λύση για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις.

Αλ. Τσίπρας: Νέα κοινωνική συμφωνία

«Η χώρα χρειάζεται ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό συνάμα σχέδιο ανασυγκρότησης, μια νέα Κοινωνική Συμφωνία, ανάμεσα σε αυτούς που αποτελούν την κοινωνική της πλειοψηφία, εργαζόμενους, μικρομεσαίους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, νέα γενιά», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη αυτής της μεγάλης προσπάθειας. Είμαστε έτοιμοι για μια νέα, ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση που θα φέρει τη χώρα εκεί που της αρμόζει», υπογράμμισε.

Ανέλυσε τους άξονες που περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο: νέο παραγωγικό μοντέλο,  επαναρρύθμιση της εργασίας, ισχυρό κοινωνικό κράτος, συνεκτική πολιτική για τη νέα γενιά, μια αποφασιστική στρατηγική για το περιβάλλον, βαθιές θεσμικές τομές για την ενίσχυση της Δημοκρατίας, της Δημόσιας Διοίκησης, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε έντονα τον κ. Μητσοτάκη, μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση των νέων. «Οι νέοι στην Ελλάδα του 2020 βαφτίζονται παρίες, ανεύθυνοι και τεμπέληδες», είπε, σχολιάζοντας ότι «δεν έχει υπάρξει άλλος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας που να έχει φερθεί με τέτοια απαξίωση στο πιο πολύτιμο αγαθό του τόπου μας».