Skip to main content

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Δημοκρατία ή ολιγαρχία, κράτος ή παρακράτος, το διακύβευμα των εκλογών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα και τόνισε πως, στις εκλογές, «μαζί μπορούμε να ξαναγράψουμε ιστορία»

Το διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι «Δημοκρατία ή ολιγαρχία» τόνισε από τη βήμα της 86ης ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι υπηρετεί συμφέροντα σε βάρος του ελληνικού λαού.

Διαβάστε ακόμη - Τσίπρας από ΔΕΘ: Οι έξι εθνικές προτεραιότητες - Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το διακύβευμα αυτό υπερβαίνει ακόμα και τις σαφείς ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά και όχι γιατί οι διαχωρισμοί αυτοί έχουν πάψει να υπάρχουν, αλλά «γιατί η ανάγκη απαιτεί να βάλουμε μπροστά αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Γιατί η Δημοκρατία κινδυνεύει. Και όπως σε όλες τις κρίσιμες ιστορικές στιγμές, όταν υπερασπιστήκαμε την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία. Όταν δώσαμε το αίμα μας για τη Δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Η αριστερά και η δημοκρατική παράταξη έβαλε πρώτα την Ελλάδα. Αυτή είναι και τώρα η προτεραιότητά μας. Η Ελλάδα. Το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, λοιπόν, είναι κάτι πιο βαθύ από πρόσωπα και κόμματα. Γιατί είναι: Δημοκρατία ή ολιγαρχία. Δημοκρατία ή οικογενειοκρατία. Δημοκρατία ή απολυταρχία. Κράτος ή παρακράτος. Στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν πράγματι, ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο. Οι υπηρέτες των συμφερόντων ή οι υπηρέτες της λαϊκής πλειοψηφίας; Μια Αγία οικογένεια ή μια προοδευτική συμμαχία;», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η πολιτική αλλαγή μπορεί να γίνει πράξη μόνο με καθαρή εντολή διακυβέρνησης, με καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές της απλής αναλογικής, που θα ανοίξει το δρόμο, την επόμενη κιόλας μέρα, να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου. «Οι εκλογές με απλή αναλογική, δηλαδή για πρώτη φορά με ένα εκλογικό σύστημα δικαιοσύνης, δε θα οδηγήσουν σε αβεβαιότητα. Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα ανοίξει το δρόμο για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση των προγραμματικών τους συγκλήσεων. Και για μια κυβέρνηση που θα έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του Λαού μας. Για πρώτη φορά θα πάψει να αποφασίζει το 1/3 των πολιτών για λογαριασμό της μεγάλης πλειοψηφίας. Και η Ελλάδα θα κυβερνηθεί, επιτέλους, όπως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Με ασφάλεια και με πλατιά δημοκρατική νομιμοποίηση. Και αυτό όχι μόνο δεν είναι τερατογένεση, αλλά η γέννηση της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο», σημείωσε, απαντώντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη σχετικά με τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε πως κατά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η ζωή και η καθημερινότητα των πολιτών ξαναγύρισε πίσω και όχι λόγω της πανδημίας ή του πολέμου. Έκανε λόγο για πρωτιά στις απώλειες από την πανδημία, πρωτιά στην ενεργειακή φτώχεια και στη στεγαστική κρίση, για δισεκατομμύρια απευθείας αναθέσεων, για υποκλοπές, πράγματα που, όπως είπε, «δεν γίνονται» σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Και τόνισε πως η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα και να κάνει μια νέα αρχή με συμμέτοχους όλους τους πολίτες. «Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είμαστε παρόντες και έτοιμοι να πρωταγωνιστήσουμε σ' αυτή την εθνική προσπάθεια. Με απόλυτο σεβασμό στη δημοκρατία και επίγνωση του ρόλου και της ευθύνης μας μέσα στα πλαίσια της. Διαπιστευτήριά μας είναι οι μάχες που δώσαμε, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση. Και κάθε μάχη, είτε κερδισμένη είτε χαμένη, ήταν για μας ένα συμπέρασμα. Αυτό άλλωστε είναι που αποκομίζει ένας ζωντανός πολιτικός οργανισμός στη δράση του. Δεν είναι το πόσα χρόνια κυβερνά, όπως έχει φανεί επανειλημμένα στη χώρα. Αλλά η δυνατότητα του να μαθαίνει και να βελτιώνεται. Γι’ αυτό και σήμερα πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι, πιο υποψιασμένοι, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι απαιτούν οι καιροί και οι ανάγκες, ανεξάρτητα από πιέσεις, επιθέσεις από συμφέροντα και απειλές», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι εδώ» για να μειώσει τις ανισότητες, να βάλει φραγμό στον θεσμικό και ηθικό κατήφορο, για να αναβαθμίσει εκ νέου τη θέση της χώρας στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή και να φέρει πίσω τη δικαιοσύνη. «Μαζί μπορούμε να κάνουμε πράξη τη μεγαλύτερη αλλαγή που έχει δει ο τόπος μας. Μαζί μπορούμε να ξαναγράψουμε ιστορία. Μαζί μπορούμε να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα. Για μια Ελλάδα με περισσότερο φως. Για μια Ελλάδα με περισσότερη Δημοκρατία. Για μια Ελλάδα με δικαιοσύνη παντού», κατέληξε.