Skip to main content

Τσίπρας για ΑΠΘ: Το τελευταίο που θέλουμε είναι να δημιουργηθεί κοινωνική ένταση

Μιλώντας στο συνέδριο της ΕΣΕΕ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να αφήσει έξω από την αντιπαράθεση «επικίνδυνα θέματα».

Να τοποθετηθεί δημόσια -απέναντι στο δίλημμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα»- κλήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Συνέδριο Future of Retail 2022, της ΕΣΕΕ.

Περιγράφοντας ως το «πραγματικό δίλημμα» για την ελληνική κοινωνία, «αν μπορεί να πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ ή το φροντιστήριο του παιδιού», ο κ. Τσίπρας δήλωσε «ανήσυχος» για τις εξελίξεις, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «ψάχνει τεχνηέντως να δημιουργήσει άλλα διλήμματα». «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε αυτήν την ώρα είναι να δημιουργηθεί κοινωνική ένταση» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προσθέτοντας πως «αυτή η παρεκτροπή είναι ένας ολισθηρός δρόμος». Μάλιστα, «ας βρούμε άλλα θέματα για να διαφωνούμε» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε, λέγοντας πως «ας αφήσουμε έξω επικίνδυνα θέματα, στα οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε κοινωνικές εντάσεις ανεξέλεγκτες».

Μιλώντας ειδικά για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την περιέγραψε ως αποκλεισμένη από του Ταμείου Ανάκαμψης, θέτοντας ταυτόχρονα ως πρώτη προτεραιότητα μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον «ανασχεδιασμό των πόρων» του. Ως δεύτερο μέτρο στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ιεράρχησε τα «συσσωρευμένα χρέη της περιόδου της πανδημίας», τα οποία προσδιόρισε περίπου στα 10 δισ. ευρώ. Για τη ρύθμισή τους, ο κ. Τσίπρας πρότεινε μια λύση ανάλογη αυτής που δόθηκε για τις ασφαλιστικές εισφορές του 2018, δηλαδή με διαγραφή μέρους του ονομαστικού χρέους και υπαγωγή σε καθεστώς 120 δόσεων.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε πως «χρειάζεται θεσμική στήριξη για εκσυγχρονισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων», όπως και φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, επισημαίνοντας ότι «το κρίσιμο ερώτημα σήμερα είναι αν πιστεύουμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν λόγο ύπαρξης. Αν κάποιος δεν πιστεύει στην αναγκαιότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν πιστεύει στο 95% της ελληνικής οικονομίας», όπως είπε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας δεν μπορεί να μη λαμβάνει υπόψη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι «αυτό που έγινε ήταν να υποεκτιμηθούν τα υπερκέρδη» στην ενέργεια, με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Υποστηρίζοντας πως τα υπερκέρδη είναι πάνω από 1,5 δις ευρώ από τον Ιούλιο έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «υπήρξαν τεράστιες πιέσεις» για να μην υπάρξει φορολόγηση ούτε ενός ευρώ, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να συγκρουστεί με τα συμφέροντα.

Αντίθετα, «ο στόχος της κυβέρνησης είναι η υψηλή τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου και τα κέρδη των μετόχων» τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας από πλευράς του πως «η ΔΕΗ επί των ημερών μας είχε λειτουργική κερδοφορία και τα 4 χρόνια». «Αυτό, λοιπόν, που γίνεται με τη ΔΕΗ σήμερα είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο» συνέχισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση «γιατί δεν διεκδίκησε αυτό που έκανε η Ισπανία και η Πορτογαλία», αλλά και για το ύψος της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Με εμφανή διάθεση αυτοκριτικής, «εμείς πράγματι επιβαρύναμε την μεσαία τάξη, αλλά είχαμε έναν εθνικό στόχο» εξήγησε και επισήμανε στην ίδια κατεύθυνση ότι «η χώρα για 8 ολόκληρα χρόνια είχε άρση κυριαρχίας». «Αυτό είναι ό,τι πιο ντροπιαστικό μπορεί να υπάρξει για μια χώρα και για αυτό δεν ευθυνόμαστε εμείς» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμπληρώνοντας πως «είναι προφανές ότι για να αναγκαστείς να πετύχεις αυτούς τους στόχους, θα πάρεις και αποφάσεις που δεν είναι της δικής μας επιλογής».

«Πως γίνεται αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που έκανε τόσο μεγάλο κακό στη μεσαία τάξη» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «πως είναι δυνατόν σήμερα να αντιμετωπίζετε αυτήν την κατάσταση στην αγορά;» διερωτήθηκε, κάνοντας λόγο για «έλλειμμα στρατηγικής». «Θέλουμε να υπάρχει μικρομεσαία επιχείρηση σήμερα ή τη θεωρούμε ζόμπι;» σχολίασε και δήλωσε πως «πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε τη στήριξη της μικρής και μικρομεσαίας επιχείρησης», φέροντας ως παράδειγμα τις δυνατότητες μιας μικρής επιχείρησης να μπει μέσα στην ψηφιακή μετάβαση.

Ως προς την υποχώρηση της Σοσιαλδημοκρατίας έναντι του λαϊκισμού, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι «είναι ένα φαινόμενο που δεν είναι καινούριο», παρομοιάζοντάς το ως την «κατάληξη της νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης της σοσιαλδημοκρατίας». Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας εστίασε στην επικράτηση όσων από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα προχώρησαν σε αριστερή στροφή στην Ευρώπη.