Skip to main content

Τσογκαρλίδης για εργασίες στην Παπανικολάου: Να μην κλείσει ο δρόμος προς το νοσοκομείο

«Ο δρόμος δεν πρέπει επ’ ουδενί να κλείσει. Μπορούν να το κάνουν. Εκτός κι αν οι λόγοι έχουν να κάνουν με άλλες αιτίες», αναφέρει ο υποψήφιος δήμαρχος

Ανακοίνωση για την επικείμενη ταλαιπωρία που αναμένεται να υποστούν οι κάτοικοι του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη με τις εργασίες που πραγματοποιούνται στη διασταύρωση Ασβεστοχωρίου Χορτιάτη εξέδωσε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Πάρης Τσογκαρλίδης.

Σύμφωνα με τον πρώην αντιδήμαρχο και δημοτικό σύμβουλο, από σήμερα χιλιάδες κάτοικοι του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, καθώς και οι επισκέπτες, οι διερχόμενοι, οι επαγγελματίες και όσοι χρήζουν νοσηλείας από το νοσοκομείο «Παπανικολάου» και μετακινούνται με ιδιωτικά μέσα αναγκάζονται σε ταλαιπωρία άνευ προηγουμένου. Όπως τονίζει η δικαιολογία που προβάλλει η δημοτική αρχή είναι ότι πρέπει να υλοποιηθούν εργασίες ενός έργου που, σύμφωνα με τον ίδιο, σέρνεται επί χρόνια και πρέπει να κλείσει για τα ΙΧ αυτοκίνητα ο δρόμος από τη διασταύρωση του Χορτιάτη μέχρι το νοσοκομείο.

Ο κ. Τσογκαρλίδης καλεί τη δημοτική αρχή και προσωπικά τον δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, να επανεξετάσει τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και να εξαντλήσει τα περιθώρια ώστε έστω και μερικώς να παραμείνει ανοιχτός ο δρόμος και να επιτραπεί η προσβασιμότητα από όλους, με απόλυτη ασφάλεια. «Τους καλώ να διαπιστώσουν τι συμβαίνει από σήμερα, πρώτη μέρα εφαρμογής του αδικαιολόγητου αποκλεισμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του πρώην αντιδημάρχου.

«Ο δρόμος δεν πρέπει επ’ ουδενί να κλείσει. Μπορούν να το κάνουν. Εκτός κι αν οι λόγοι έχουν να κάνουν με άλλες αιτίες, πέραν της ασφαλούς διέλευσης των διερχομένων...», καταλήγει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Πάρης Τσογκαρλίδης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Από σήμερα χιλιάδες κάτοικοι του Δήμου μας, καθώς και οι επισκέπτες, οι διερχόμενοι, οι επαγγελματίες και όσοι χρήζουν νοσηλείας από το νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου” και μετακινούνται με ιδιωτικά μέσα, αναγκάζονται σε ταλαιπωρία άνευ προηγουμένου, με τη δικαιολογία ότι για να υλοποιηθούν εργασίες ενός έργου, που “σέρνεται” επί χρόνια, πρέπει να κλείσει για τα ΙΧ αυτοκίνητα ο δρόμος από τη διασταύρωση του Χορτιάτη μέχρι το νοσοκομείο.

Ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, με ανακοίνωσή του ζητά την κατανόηση και την υπομονή, με το πρόσχημα ότι η ταλαιπωρία είναι συγκυριακή, αλλά το έργο μόνιμο.

Να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα.

Πρώτον το έργο της κατασκευής δικτύου αποχέτευσης του Χορτιάτη και του Ασβεστοχωρίου, είναι απολύτως αναγκαίο να γίνει. Για την ακρίβεια, έπρεπε ήδη να έχει κατασκευαστεί. Στη θητεία μου ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος, είχα προειδοποιήσει για τα προβλήματα στην εργολαβία, καθώς η έκπτωση που είχε δοθεί ήταν υπερβολική και φτάσαμε στο σημείο να συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και το ενδεχόμενο να κηρυχθεί έκπτωτος ο ανάδοχος, λόγω των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στην υλοποίηση του έργου.

Δεύτερον οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΚΜ αλλάζουν στάση και αποδέχονται αίφνης τις κυκλοφοριακές μελέτες και ρυθμίσεις, ώστε να “νομιμοποιείται” το κλείσιμο του δρόμου για την εκτέλεση των εργασιών, παρότι σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες κάτι τέτοιο δεν ήταν αναγκαίο.

Τρίτον η “εύκολη” λύση και η πιο συμφέρουσα για τα συνεργεία κατασκευής και προφανώς για τον εργολάβο είναι να αποκλείεις έναν δρόμο για να κάνεις εργασίες, όμως το κοινωνικό κόστος και η ταλαιπωρία απαιτούν σοβαρό σχεδιασμό, ώστε να εκτελούνται οι εργασίες και παράλληλα να είναι λειτουργική η υποδομή. Κάτι τέτοιο όμως σημαίνει μεγαλύτερο κόστος κι όταν η έκπτωση είναι πολύ μεγάλη αυτό αποτελεί τον κύριο ανασταλτικό παράγοντα εξεύρεσης της βέλτιστης λύσης και καταφυγής στην… εύκολη.

Τέταρτον, όταν από μια υποδομή εξυπηρετείται ένα από τα σημαντικότερα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής, εξαντλείς κάθε περιθώριο για να διασφαλίσεις την προσβασιμότητα σε αυτό. Δεν κλείνεις δρόμους από και προς αυτό.

Ο δρόμος που συνδέει Θεσσαλονίκη – Πεύκα – Ασβεστοχώρι – Εξοχή – Χορτιάτη, από σήμερα ουσιαστικά αποτελεί απαγορευμένη ζώνη για την πλειοψηφία των μετακινουμένων. Για πόσο; Θα δούμε…

Καλώ τη Δημοτική Αρχή και προσωπικά τον Δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, να επανεξετάσουν τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και να εξαντλήσουν τα περιθώρια ώστε έστω και μερικώς να παραμείνει ανοιχτός ο δρόμος και να επιτραπεί η προσβασιμότητα από όλους, με απόλυτη ασφάλεια. Τους καλώ να διαπιστώσουν τι συμβαίνει από σήμερα, πρώτη μέρα εφαρμογής του αδικαιολόγητου αποκλεισμού.

Ο δρόμος δεν πρέπει επ’ ουδενί να κλείσει. Μπορούν να το κάνουν. Εκτός κι αν οι λόγοι έχουν να κάνουν με άλλες αιτίες, πέραν της ασφαλούς διέλευσης των διερχομένων...