Skip to main content

Είναι πιθανός κίνδυνος η επενδυτική βαθμίδα; Καμπανάκι για την ελληνική οικονομία

Να μην ανοίξουν οι ορέξεις της υποτιμητικής κερδοσκοπίας που θα μας θυμίσουν μια εποχή που δεν πρέπει να ξεχνάμε αλλά δεν πρέπει να ξαναζήσουμε

του Πάρη Τσογκαρλίδη

Η αναζήτηση της συντομότερης κατά το δυνατό αναβάθμισης της επενδυτικής μας βαθμίδας και η τελευταία έξοδος μας στις αγορές δίνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ο κίνδυνος να καταστεί το χρέος μας εκ νέου ως μη βιώσιμο είναι πλέον υπαρκτός. Και καλώς ή κακώς οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια.

Το δεκαετές ομόλογο είναι πλέον στο 3.4% και η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με αύξηση του spread κατά 43 μονάδες βάσης. Τέτοια εβδομαδιαία πτώση είχαμε να δούμε από την άνοιξη του 2020 όταν κατέρρεαν οι αγορές ομολόγων πριν τα μέτρα της ΕΚΤ και καλό είναι να μην ξεχνάμε παρόμοια πτώση του Μαΐου του 2018 με την Ελλάδα αποκλεισμένη από τις αγορές.

Η αναβάθμιση της Μεγάλης Παρασκευής από τον επενδυτικό οίκο S&P δεν σημαίνει και υποχρεωτική έξοδο στις αγορές. Ο ΟΔΔΗΧ φαίνεται να πιέζεται από την αναγκαιότητα διαμόρφωσης της χρονικής καμπύλης των ελληνικών ομολόγων και του σχετικού προγραμματισμού, από τον πληθωρισμό, που ήρθε για να μείνει, και από την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων.

Οι συνθήκες ωστόσο αυταπόδεικτα δεν ευνοούν νέο δανεισμό. Τα πολυδιαφημιζόμενα υψηλά διαθέσιμα δεν πείθουν. Ο τερματισμός των προγραμμάτων της ΕΚΤ και αναμενόμενος είναι και προγραμματισμένος. Η κατάσταση κοινώς είναι δύσκολη. Και αν συνυπολογιστεί το ουκρανικό και η κατάσταση με το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό, τότε κατανοεί κανείς γιατί οι επενδυτές των κρατικών ομολόγων μας θα σπρώχνονται στην έξοδο.

Διεθνώς όλα δείχνουν δυσοίωνα και για πρώτη φορά αρχίζουμε να μιλάμε για τυχόν ύφεση. Τι κάνουμε λοιπόν;

Σίγουρη απάντηση δεν υπάρχει καθώς όλο αυτή η «τοξική» οικονομική νέα πραγματικότητα εξελίσσεται. Αυτό ωστόσο που είναι σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να διακινδυνέψουμε να βρεθούμε και πάλι σε περιπέτεια άτυπης χρεοκοπίας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να εποφθαλμία να «ποντάρει» και πάλι στη χρεοκοπία της χώρα μας.

Και επειδή σίγουρα τα δομικά προβλήματα της χώρας μας δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μία μέρα στην άλλη καλό είναι να πάψουμε να δανειζόμαστε σε αυτό το κλίμα. Έχουν γίνει πολλά και η αναπάντεχη εισβολή στην Ουκρανία δεν ήταν προβλέψιμη έναν χρόνο πριν. Το απευκταίο αλλά όχι απίθανο 4% κόστους χρήματος στον δανεισμό δεκαετίας της χώρας μας θα ανοίξει τις ορέξεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας και θα ξαναθυμηθούμε τα CDS (credit default swaps) και άλλα «χαριτωμένα» μιας εποχής που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Απλά πρέπει να μην την ξαναζήσουμε.

Ο Πάρης Τσογκαρλίδης είναι ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη, Επενδυτικός και Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος - Μηχανικός.