Skip to main content

Τσουβάλιασμα εργαζόμενων-ειδικοτήτων καταγγέλλουν οι τεχνικοί της ΕΡΤ3

Διαμαρτύρονται για το νέο οργανόγραμμα της ΕΡΤ3 οι τεχνικοί του σταθμού, καταγγέλλοντας συρρίκνωση ειδικοτήτων και της ίδιας της ΕΡΤ3.

«Τσουβάλιασμα» εργαζομένων και ειδικοτήτων σε τμήματα προκειμένου να εντατικοποιηθεί η εργασία και να «τα κάνουν όλοι όλα» καταγγέλλουν οι τεχνικοί της ΕΡΤ3 με αφορμή το νέο οργανόγραμμα του σταθμού, το οποίο χαρακτηρίζουν χαώδες και δυσλειτουργικό, ζητώντας σχεδόν ομόφωνα την απόρριψή του.

Οι τεχνικοί ζητούν μεταξύ άλλων να μην γίνει σύμπτυξη άσχετων ειδικοτήτων μεταξύ τους και τη δημιουργία δύο διακριτών υποδιευθύνσεων, μια προγράμματος και μια τεχνικής λειτουργίας, οι οποίες θα πρέπει να συνεργάζονται και να αλληλοελέγχονται για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των τεχνικών της ΕΡΤ3:

«Στη γενική συνέλευση των τεχνικών της ΕΡΤ3 (23/6), με θέμα την εισήγηση της διοίκησης για το νέο οργανόγραμμα της ΕΡΤ3, έγιναν κάποιες διαπιστώσεις και πάρθηκαν ορισμένες αποφάσεις.

Απορρίπτεται σχεδόν ομόφωνα το προτεινόμενο οργανόγραμμα. Η εισήγηση της διοίκησης της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα οργανόγραμμα, που είναι συγκεντρωτικό, χαώδες και δυσλειτουργικό, για τους παρακάτω λόγους:

  • Είναι συγκεντρωτικό επειδή κυρίως ενοποιεί εξουσίες και αρμοδιότητες στη θέση του διευθυντή παραγωγής και τεχνικής λειτουργίας. Αν προσθέσουμε και την έλλειψη ελέγχου, ο κίνδυνος αυθαιρεσιών και λαθών που θα εκθέτουν την ΕΡΤ3, είναι ορατός. Ποιος εγγυάται ότι οι προμήθειες σε τεχνικό εξοπλισμό, οι αναθέσεις παραγωγών σε ιδιώτες και οι ενοικιάσεις εξωτερικών συνεργείων θα γίνονται με αδιάβλητο τρόπο και χωρίς σπατάλη δημόσιου χρήματος;
  • Αγνοεί παντελώς τμήματα και ειδικότητες, πολύ κρίσιμες στη λειτουργία ενός ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, ενώ δημιουργεί επικαλύψεις σε διαφορετικά τμήματα. Τσουβαλιάζονται εργαζόμενοι και ειδικότητες σε τμήματα με στόχους, την εντατικοποίηση της εργασίας στην κατεύθυνση «όλοι τα κάνουν όλα» και τον περιορισμό των προϊσταμένων. Δε λαμβάνεται υπόψη η τεράστια εξειδίκευση που απαιτείται για την παραγωγή ενός τεχνικά άρτιου τηλεοπτικού προϊόντος. Το εργαστήριο με το μοντάζ και τους τεχνικούς των studios αποτελούν ένα τμήμα, το master και οι μεταδόσεις άλλο, οι ηλεκτρολόγοι μαζί με τους εργαζόμενους στο πρώην τμήμα πληροφορικής, τους ψυκτικούς και τους υδραυλικούς βρίσκονται στο τμήμα υποδομών και δικτύων, ενώ εν έτη 2020 και σε μια εταιρία του μεγέθους της ΕΡΤ απουσιάζει η πληροφορική. Το κυριότερο και πιο εξόφθαλμο είναι η παντελής απουσία του τμήματος των τεχνικών της ΡΟΗΣ προγράμματος. Να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός της τάξης των 250 χιλιάδων ευρώ για τεχνικό εξοπλισμό που αφορά στη ροή προγράμματος, ενώ το οργανόγραμμα δεν την προβλέπει, ούτε καν την αναφέρει. Είναι γνωστό ότι αν ο οποιοσδήποτε θέλει να μετατρέψει ένα πανελλαδικό κανάλι σε ανταποκριτικό γραφείο, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να εξαφανίσει τη ροή προγράμματος.
  • Δεν λειτουργεί πληθωριστικά και με στόχο την ανάπτυξη της ΕΡΤ3, ενώ αντίθετα, μάλλον φαίνεται να τη συρρικνώνει. Η έλλειψη βασικών στόχων και συγκεκριμένων στρατηγικών σε συνάρτηση με την κατάργηση της εσωτερικής παραγωγής προγράμματος (πέραν της ενημερωτικής), αλλά και τη συρρίκνωση όλου του παραγωγικού δυναμικού όπως περιγράφεται στο προτεινόμενο οργανόγραμμα οδηγεί στη συρρίκνωση της ίδιας της ΕΡΤ3. Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να ζητήσουμε την απόσυρσή του.

Βάση των παραπάνω προτείνουμε, να ξαναγραφεί, λαμβάνοντας υπόψη τους εργαζόμενους, αλλά και το οργανόγραμμα που υπάρχει στην υπόλοιπη ΕΡΤ, ενώ ζητάμε να ληφθούν υπόψη οι παρακάτω άξονες:

  • Δημιουργία δύο διακριτών υποδιευθύνσεων: Μια υποδιεύθυνση προγράμματος και μια τεχνικής λειτουργίας, οι οποίες θα πρέπει να συνεργάζονται και να αλληλοελέγχονται για το βέλτιστο αποτέλεσμα.
  • Η διάθεση των τεχνικών μέσων πρέπει να γίνεται από την υποδιεύθυνση τεχνικής λειτουργίας μέχρι το σημείο εξάντλησης των εσωτερικών δυνατοτήτων
  • Όχι σύμπτυξη άσχετων ειδικοτήτων μεταξύ τους.
  • Πρέπει να δημιουργηθούν τμήματα που θα περιλαμβάνουν τις διαφορετικές ειδικότητες ακόμη και αν δεν ορίζονται για αυτά προϊστάμενοι. Εναλλακτικά, τα τμήματα που ενοποιούν διαφορετικές ειδικότητες θα πρέπει να ορίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να τις περιλαμβάνουν. Για παράδειγμα, το τμήμα θαλάμων πρέπει να ονομάζεται τμήμα «θαλάμων μοντάζ και εργαστηρίου τηλεόρασης». Πρέπει να δημιουργηθούν σε αυτό τρεις ομάδες έργου ή τομείς ευθύνης, για τους οποίους θα περιγράφονται ακριβώς και ανεξάρτητα τα καθήκοντά τους.
  • Τμήμα ραδιοφωνίας που θα υπάγεται στις τεχνικές υπηρεσίες.
  • Πρόβλεψη για εσωτερικές παραγωγές πέραν της ενημέρωσης.»