Skip to main content

ΤτΕ: Mειώθηκε τον Δεκέμβριο το κόστος του χρήματος

Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά μειώθηκε στο 0,19% έναντι 0,21% τον προηγούμενο μήνα.

Μειώθηκε το κόστος του χρήματος τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος , το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 36 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,78%. Αντίθετα το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,08%, με αποτέλεσμα το περιθώριο επιτοκίου να περιοριστεί στο 3,7% από 4,05% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά μειώθηκε στο 0,19% έναντι 0,21% τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά στα δάνεια, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,61%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 34 μονάδες βάσης στο 11,31%.

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,43%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια διαμορφώθηκε στο 4,41% από 4,44% τον προηγούμενο μήνα.

Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 6,71%.