Skip to main content

Τι πραγματικά φοβούνται τα Πεντάγωνα σε Ελλάδα και Τουρκία

Η περίπτωση του «σουλτάνου» είναι ιδιόμορφη, αλλά σε κάθε περίπτωση λιγότερο επικίνδυνη, σε σχέση με κάτι άλλες που κυκλοφορούν στη γειτονική χώρα.

Προσέξτε τον Ερντογάν. Απειλούσε ότι θα μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, αλλά μετά τις δημοτικές εκλογές στη γειτονική χώρα.

Οι εκλογές πέρασαν, η Αγιά Σοφιά δεν έγινε τζαμί – και μεταξύ μας δεν πρόκειται να γίνει – ο Ερντογάν έκανε τη δουλειά του (όπως αυτός νομίζει) και η ζωή συνεχίζεται κανονικά. Σας το έχουμε ξαναγράψει: Η περίπτωση του «σουλτάνου Ρετζέπ Ταγίπ» είναι ιδιόμορφη, αλλά σε κάθε περίπτωση λιγότερο επικίνδυνη, σε σχέση με κάτι άλλες που κυκλοφορούν στη γειτονική χώρα. Οσο ο Ερντογάν έχει το κουμάντο απέναντι, ένταση με την Ελλάδα θα υπάρχει, αλλά μόνο... στα λόγια.

Όταν θα πλησιάζουν εκλογές στην Τουρκία, όταν η δημοτικότητα του προέδρου της θα παίρνει την κατιούσα ή όταν στην Αγκυρα θα θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα, είτε στην Ουάσιγκτον είτε στην Ιερουσαλήμ. Η εμπειρία έχει διδάξει ότι οι τόνοι έπαψαν να ανεβαίνουν όταν σημειώνεται εμπλοκή με τις Βρυξέλλες ή με το Βερολίνο, για έναν λόγο: Ακόμα και οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι σε αυτό το μέτωπο η Ελλάδα είναι στο πλευρό τους, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να γίνεται κανένας θόρυβος. Όμως στις δύο άλλες περιπτώσεις αποτελεί τον καλύτερο αγωγό για να διοχετεύεται η ένταση και ο θυμός. Αλλά μέχρις εκεί. Στα λόγια.

Ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος; Ο έλεγχος να ξεφύγει από ένα τυχαίο συμβάν στον αέρα, την ώρα που μια αναχαίτιση βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό φοβούνται μόνο, και οι δυο πλευρές. Εντολές για θερμό επεισόδιο δεν θα υπάρχουν, αλλά αυτό μπορεί να προκληθεί για 1000 λόγους. Κι εκεί να τρέχουν τα Πεντάγωνα εκατέρωθεν, για να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Προς το παρόν, τέτοιες καταστάσεις έχουν αποφευχθεί, αν και λεκτικές κορώνες έχουν λεχθεί κι από τις δυο πλευρές. Με μια διαφορά: Ηταν τζάμπα...