Skip to main content

Τζανάκης: Αναμένουμε έως και 350 ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία ημερησίως

Ο καθηγητής έκανε την εκτίμηση πως περί τα τέλη του μήνα με αρχές του επόμενου θα έχουμε 300 με 350 ημερήσιες εισαγωγέςστα νοσοκομεία.

Εκτιμήσεις για το ποσοστό κρουσμάτων κορωνοιού αλλά και της κατάστασης που θα υπάρξει στα νοσοκομεία της χώρας, έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Δεν απομακρυνόμαστε πολύ από τα δύο βασικά σενάρια που είχαμε προαναφέρει», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Συνέχισε εξηγώντας πως το καλό σενάριο είναι αυτό των 3.500 κρουσμάτων και το δυσμενές, των 4.500 κρουσμάτων με άδηλη ακόμη την κορύφωση, η οποία πιθανόν να ήταν με 5.000- 6.000 κρούσματα.

Ο καθηγητής πρόσθεσε πως διατηρεί την αισιοδοξία του ότι θα πάμε στο θετικό σενάριο χωρίς ωστόσο να απομακρύνεται η πιθανότητα να βρεθούμε και στο αρνητικό.

«Είμαι πιο αισιόδοξος αυτή τη φορά ότι μπορεί να πάμε λίγο καλύτερα» είπε.

Όσον αφορά την διάδοση της μετάλλαξης Δέλτα, ο καθηγητής εκτίμησε πως αυτή έχει παίξει βασικό ρόλο στην εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Όπως είπε, θεωρεί  δεδομένο πως σε όλο το Νότιο Αιγαίο, Κρήτη σχεδόν το σύνολο των κρουσμάτων, ποσοστά 95% και άνω, αφορούν την μετάλλαξη δέλτα, ενώ στην Ηπειρωτική Ελλάδα εκτιμά ότι τα κρούσματα κορωνοιού με ινδική μετάλλαξη είναι πάνω από το 60-70%.

«Αυτό από επιδημιολογικής απόψεως το θεωρώ σχεδόν δεδομένο», συνόψισε.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα περί του τι εκτιμά πως θα συμβεί στα νοσοκομεία της χώρας, ο κ. Τζανάκης έκανε την εκτίμηση πως περί τα τέλη του μήνα με αρχές του επόμενου θα έχουμε 300 με 350 ημερήσιες εισαγωγές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό σημαίνει ότι σε ένα δεκαήμερο, με αυτά τα δεδομένα θα ξεπεράσουμε το 50-60% της νοσοκομειακής ισχύος της χώρας.