Skip to main content

Τζανάκης: Οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 είναι αυτοί που κινδυνεύουν

Σε πλήρη έξαρση βρίσκεται η πανδημία του κορωνοϊού σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας - Λιγότεροι θάνατοι σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα

Σε έξαρση βρίσκεται η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα, όπως δήλωσε σήμερα ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας.

«Ζούμε με μια πανδημική έξαρση που δεν έχει φανεί ακόμη η κορύφωσή της, τα κρούσματα είναι πάρα πολλά», ανέφερε ο καθηγητής, μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

«Περίπου το 40% των κρουσμάτων αποτελούνται από ανεμβολίαστους ενήλικες από 0 – 35 ετών. Αυτοί δεν δίνουν καθόλου νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε ένα περίπου 25% πλήρως εμβολιασμένων που επίσης δίνουν μηδενικές νοσηλείες. Το υπόλοιπο ποσοστό, είναι ανεμβολίαστοι πάνω από 50 ετών και εδώ εντοπίζεται το πρόβλημα διότι αυτοί δίνουν τους θανάτους και τις νοσηλείες», συμπλήρωσε.

Η αξία του εμβολίου φαίνεται στις νοσηλείες, σύμφωνα με τον καθηγητή, οι οποίες είναι μειωμένες σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα. «Σε αυτό το κύμα οι συνολικοί νεκροί μέχρι τώρα είναι περίπου 3.600 άνθρωποι. Στο προηγούμενο κύμα που διήρκησε λιγότερο καιρό, 121 μέρες, ενώ αυτό τώρα διαρκεί από τις αρχές Ιουλίου περίπου 135 μέρες, οι νεκροί ήταν 6.300», εξήγησε.

«Ενώ τα κρούσματα σε αυτό το κύμα έφτασαν σε εφάμιλλα ύψη με το προηγούμενο, οι νοσηλείες είναι σχεδόν κάτω από το μισό», σχολίασε ο καθηγητής ενώ ο ίδιο ισχύει και για τους νεκρούς.

«Σε αυτό το κύμα θα δούμε σίγουρα περισσότερους θανάτους. Μέχρι τέλος του χρόνου σίγουρα θα περάσουμε τους 2.000 και είναι στο χέρι μας αν προσέξουμε, θα επηρεάσουμε προς το καλύτερο αυτούς τους αριθμούς».