Skip to main content

Τζαβάρας: Δεν μπορούμε να έχουμε στο μυαλό μας το Μάτι όταν σβήνουμε φωτιές

Ο βουλευτής της ΝΔ μιλώντας για τις πυρκαγιές τόνισε ότι «το Μάτι ήταν μια μοναδική περίπτωση και δεν πρέπει να είναι το μοντέλο».

«Δεν μπορούμε να έχουμε στο μυαλό μας το Μάτι όταν σβήνουμε φωτιές στην Εύβοια και στην Ηλεία. Το Μάτι ήταν μια μοναδική περίπτωση και δεν πρέπει να είναι το μοντέλο. Δεν θα πρέπει να προσανατολίζουμε όλες τις προσπάθειες στο να γλυτώσουμε από τον εφιάλτη που ζήσαμε στο Μάτι».

Αυτό τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ερωτηθείς για τις μαζικές εκκενώσεις οικισμών κατά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Ερωτηθείς για την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέπεμψε τους κ.κ. Τσουβάλα και Κολοκούρη και η ΝΔ τους αναβάθμισε, ο ίδιος είπε ότι «δεν χρειάζεται να δαιμονοποιούμε πρόσωπα», αλλά «να αναδεικνύουμε θεσμούς, να εκσυγχρονίσουμε την κρατική μηχανή προκειμένου να ξεφύγουμε από τις εφιαλτικές μνήμες με δημιουργικό τρόπο».

Ο πρώην υπουργός, χαρακτήρισε «αδιανόητο» σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα να μη μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να μιλάμε για «κακούς εμπρηστές» και κάθε 3-4 χρόνια να μπαίνουν φωτιές στις ίδιες περιοχές, ενώ αγνοούμε μελέτες «που υπάρχουν τουλάχιστον από το 2007» και οι οποίες επισημαίνουν ότι πρέπει να διορθωθεί «αυτό που έγινε το 1998», με τη μεταφορά της ευθύνης της κατάσβεσης πυρκαγιών από τη δασική υπηρεσία, στην πυροσβεστική.