Skip to main content

Τζεντιλόνι: Η έκδοση ευρωομολόγων δεν θα εγκριθεί ποτέ

Μικρά βήματα από το μέτωπο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού γεννούν ελπίδα στην Ιταλία. Την ίδια ώρα όμως αυξάνεται η ανησυχία για την οικονομία.

Η Ιταλία βασίζεται στα λιγοστά, ελπιδοφόρα μηνύματα που άρχισαν να φθάνουν: μείωση των εισαγωγών νέων ασθενών στα νοσοκομεία και στις εντατικές μονάδες και συνεχής, περιορισμένη βέβαια, κάμψη των νέων κρουσμάτων. Οι 756 νεκροί του τελευταίου εικοσιτετράωρου παραμένουν ένας τραγικά υψηλός αριθμός, αλλά στην φάση αυτή η χώρα είναι υποχρεωμένη να μην παραδοθεί στην απαισιοδοξία.

Στην Λομβαρδία άρχισαν να πραγματοποιούνται περισσότερα τεστ και οι επιστήμονες εξηγούν ότι αν μέχρι το Καθολικό Πάσχα στις 12 Απριλίου επιβεβαιωθεί η καθοδική πορεία των μολύνσεων, το θετικό μήνυμα θα είναι όντως ουσιαστικό.

Ενόψει της καθολικής Μεγάλης Εβδομάδας ενδέχεται να αυστηροποιηθούν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, τα οποία αναμένεται να παραταθούν, ούτως ή άλλως, τουλάχιστο μέχρι και τις 18 του μήνα.

Μεγάλη ανησυχία για την οικονομία

Σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την οικονομική και κοινωνική κρίση που αναμένεται ότι θα περάσει η  χώρα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σε σημερινή συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais προειδοποιεί: «ο αριθμός ανέργων μετά από αυτή την κρίση θα είναι υψηλότατος. Πρέπει να καταφέρουμε να ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση πριν αυτό συμβεί, πριν από αυτό το τσουνάμι». Ζητά και πάλι με έμφαση επίσης την υιοθέτηση ευρωομολόγων.

Από την εφημερίδα La Repubblica, όμως, ο Ιταλός επίτροπος Οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι απαντά ότι «η έκδοση ευρωομολόγων για την γενικότερη αμοιβαιοποίηση του χρέους δεν πρόκειται να εγκριθεί ποτέ». Για τον λόγο αυτό, εξηγεί, πρέπει να συνδεθεί ξεκάθαρα με έναν στόχο: «να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση, να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και να αποφευχθεί μια τεράστια κορύφωση της ανεργίας».

«Ας επικεντρωθούμε στον στόχο μας και όχι μόνον στα μέσα για να τον πετύχουμε», προσθέτει. Η Ιταλία θεωρεί όμως (χωρίς μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην κυβερνητική πλειοψηφία και στην αντιπολίτευση) ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη του 1945 και ότι η αντίδραση πρέπει να είναι κατά συνέπεια εξαιρετικά ευρεία και ισχυρή. 

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle