Skip to main content

Τζιμπουτί: Σε ομηρία μέσα στο πλοίο τους πέντε Έλληνες ναυτικοί (vid)

Το πλοίο που εργάζονται παραμένει ακινητοποιημένο από τις αρχές του Τζιμπουτί στην ανατολική Αφρική λόγω οφειλών του πλοιοκτήτη.

Μια ιδιότυπη «ομηρία» ζουν 5 Έλληνες ναυτικοί- μεταξύ των οποίων ένας 74χρονος- που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε πλοίο 3 μίλια από το λιμάνι του Τζιμπουτί στην ανατολική Αφρική.

81 μέρες επιβιώνουν με ελάχιστα τρόφιμα και νερό, χωρίς ρεύμα, βλέπουν τα σκουπίδια να συσσωρεύονται στο πλοίο και ζουν μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειές τους, ζητώντας με απόγνωση να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Σύμφωνα με το neakriti, η μεγάλη και οδυνηρή περιπέτειά τους ξεκίνησε όταν τα δύο πλοία ακινητοποιήθηκαν στο σημείο καθώς κατασχέθηκαν από τις αρχές του Τζιμπουτί για οφειλές του πλοιοκτήτη. Τα πλοία αφέθηκαν στη μοίρα τους, και οι ναυτικοί είχαν την ίδια μοίρα, καθώς  άρχισαν να ζουν υπό επικίνδυνες συνθήκες πάνω στο πλοίο - «φάντασμα», με την ελπίδα κάθε μέρα αν απομακρύνεται και περισσότερο.

«Κινδυνεύει η υγεία τους»

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος τους Νίκος Μιχαλινός μιλώντας στο neakriti.gr «οι δύο από τους πέντε έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας συγκεκριμένα ένας α’ μηχανικός έχει κάνει τετραπλό by pass και θα έπρεπε να απαλλαγεί, ενώ στο άλλο πλοίο υπάρχει ναυτικός με καρκίνο του προστάτη. Από τα τρόφιμα που στέλνει η ασφαλιστική εταιρεία δεν φτάνουν όλα στο πλοίο, καθώς τα κλέβουν… Η κατάσταση στα πλοία είναι πολύ δύσκολη».