Skip to main content

Τζιτζικώστας: Η αυτοδιοίκηση να έχει ρόλο στη διαμόρφωση του αύριο της Ευρώπης

Στο Σάλτσμπουργκ βρέθηκε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για το Μέλλον της Ευρώπης, με τη συμμετοχή πολιτών και αυτοδιοικητικών στελεχών της Αυστρίας, ήταν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, που επισκέφτηκε το Σάλτσμπουργκ.

Ο κ. Τζιτζικώστας συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Περιφερειακού Κοινοβουλίου του Σάλτσμπουργκ Brigitta Pallauf, αλλά και με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου των Περιφερειών της Ευρώπης IRE (Institute of the Regions of Europe) Franz Schausberger και Δημάρχους της Αυστρίας.

Με την κ. Pallauf ο κ. Τζιτζικώστας συζήτησε για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτων, στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, με προτεραιότητα την ανάκαμψη όλων των ευρωπαϊκών χωρών από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και για τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, για τις δυνατότητες ενίσχυσης της αναπτυξιακής διαδικασίας, με την ανάκαμψη και ενίσχυση των τοπικών οικονομιών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος μεταξύ των δυο Περιφερειών του Σάλτσμπουργκ και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας στη συνάντησή του με τον κ. Schausberger εξήρε το ρόλο των αυτοδιοικητικών θεσμών στην προσπάθεια που και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών καταβάλλει για την ενίσχυση των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων των ευρωπαϊκών Περιφερειών και Δήμων, αλλά και για να έχουν οι τοπικές κοινωνίες ισχυρή φωνή και παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Ο κ. Τζιτζικώστας ήταν κεντρικός ομιλητής στο Περιφερειακό Κοινοβούλιο του Σάλτσμπουργκ, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για το Μέλλον της Ευρώπης, στην οποία συμμετείχαν πολίτες και αυτοδιοικητικά στελέχη από την Αυστρία.

«Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μοναδική ευκαιρία ώστε να σχεδιαστεί η επόμενη μέρα του κοινού μας σπιτιού, της Ευρώπης, από τους πολίτες για τους πολίτες. Γι’ αυτό και ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών διεκδικήσαμε και πετύχαμε η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός να έχει τον ρόλο που της αξίζει στη διαμόρφωση του αύριο της Ευρώπης. Ρόλο ισότιμο με εκείνο των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των εθνικών κυβερνήσεων. Αυτός άλλωστε ήταν και ο κεντρικός στόχος μου όταν ανέλαβα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών: Να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Τζιτζικώστας.

Οι συμμετέχοντες κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την επόμενη μέρα της ΕΕ, ενώ επισήμαναν σειρά ζητημάτων, που πρέπει να αντιμετωπιστούν, προκειμένου οι πολίτες να είναι και να αισθάνονται συμμέτοχοι στην οικοδόμηση του ευρωπαϊκού αύριο.