Skip to main content

Ημερίδα Voria - Τζιτζικώστας: 1,4 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ στην Κ. Μακεδονία - 8.500 έργα

Η Μακεδονία του 2030 θα είναι σύγχρονη, πράσινη και ανθρώπινη, αυτός είναι ο στόχος μας, είπε ο περιφερειάρχης - Τα σημαντικά έργα στην Κ. Μακεδονία

Για τις ευκαιρίες της κατασκευής σημαντικών έργων σε διάφορους τομείς που θα δοθούν στην Κεντρική Μακεδονία μέσα από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης μίλησε εκτενώς κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα της Voria.gr ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Επισήμανε τη σημασία αξιοποίησης των κονδυλίων από το νέο ΕΣΠΑ και τόνισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία «το πώς θα μπορέσουμε να ετοιμαστούμε, δηλαδή να γίνουν οι μελέτες σωστά στην ώρα τους, χωρίς καθυστερήσεις, γιατί οι ευρωπαϊκοί πόροι έχουν κανόνες και οι κανόνες αυτοί είναι και απαράβατοι και πρέπει να γίνουν με τον σωστό τρόπο».

Δείτε live την ημερίδα της Voria.gr για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι πόροι από το νέο ΕΣΠΑ «ανέρχονται στο 1,4 δισ. ευρώ» προσθέτοντας ότι «θα μας δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε σημαντικά έργα σε όλους τους τομείς και τις υποδομές της περιοχής μας» ενώ παράλληλα όπως είπε θα συνεχιστούν τα «8.500 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα που έχουμε ήδη ξεκινήσει στον τόπο μας».

Ο περιφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε κάποια από αυτά τα σημαντικά έργα που ήδη έχουν ξεκινήσει όπως η ανάπλαση και η δημιουργία ενός νέου παραλιακού μετώπου από το Αγγελοχώρι στο Καλοχώρι ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τη Voria.gr καθώς όπως τόνισε «ήταν μια σημαντική προσπάθεια που έκανε η Voria πολλά χρόνια τώρα», αναφερόμενος στα δημοσιεύματα σχετικά με τη σημαντικότητα του θέματος που, όπως είπε ο ίδιος, θα αναβαθμίσει την πόλη μας προς όφελος των πολιτών αλλά και των επισκεπτών της.  

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε και σε άλλα σημαντικά έργα όπως στον κόμβο Κ16 στην Περιφερειακή οδό, στην περιφερειακή οδό της Κατερίνης, στους οδικούς άξονες Χαλκιδικής και Κιλκίς, στο film office και στο πετυχημένο έργο του με τις χολιγουντιανές παραγωγές στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, στην αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού που θα δημιουργήσει συνθήκες ασφαλούς οδήγησης σε όλο το οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας, τα αντιπλημμυρικά έργα σε 19 περιφερειακές περιοχές, ενώ όπως είπε προχωρούν και 100 έργα αναπλάσεων σε γειτονιές σε Θεσσαλονίκη και περιοχές της Κ. Μακεδονίας αλλά και τα έργα στον πολιτισμό, όπως στον Τύμβο Καστά, ενώ θα κατασκευαστούν και 40 νέα σχολεία σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Αναφορά έκανε και στον νέο δρόμο Θεσσαλονίκης-Έδεσσας ευχαριστώντας την κυβέρνηση αλλά και τον πρώην υπουργό Γιώργο Σταθάκη- ο οποίος είναι ομιλητής στην ημερίδα- λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η βοήθειά του όταν ήταν υπουργός ήταν σημαντική καθώς επί ημερών του δόθηκαν τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή του έργου.

Τέλος τόνισε ότι η Περιφέρεια θα δώσει τη μάχη για την καλύτερη αξιοποιήσει των πόρων του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε σχέδιο και γνώση» ενώ τόνισε ότι εάν «λάβουμε εκ νέου την εντολή των συμπολιτών μας», καθώς σε έναν χρόνο θα γίνουν οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση, «η Μακεδονία του 2030 θα είναι σύγχρονη, πράσινη και ανθρώπινη, αυτός είναι ο στόχος μας» προσθέτοντας ότι «θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που θα μας δοθούν για να κάνουμε μια ισχυρή Μακεδονία, μια περιφέρεια που αξίζει κανείς να ζει και να δημιουργεί»