Skip to main content

Τζόνσον: Δεν υπάρχει συστημικός ρατσισμός στη Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε ότι «δεν υπάρχει συστημικός ρατσισμός στη χώρα αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπισή του»

«Δεν υπάρχει, πλέον, συστημικός ρατσισμός στη Βρετανία, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπισή του», σύμφωνα με έκθεση για τις φυλετικές ανισότητες, που είχε ζητηθεί από την κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον.

Η εν λόγω έκθεση δόθηκε, χθες, στη δημοσιότητα από την Επιτροπή για τις Φυλετικές και Εθνοτικές Ανισότητες και είχε παραγγελθεί μετά τις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter. Σύμφωνα με αυτήν, οι γεωγραφικοί, οικογενειακοί και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στις ευκαιρίες που έχουν οι άνθρωποι στη ζωή τους από ότι η φυλή.

Ακτιβιστές, πάντως, καταδίκασαν τα συμπεράσματα της έρευνας και κατήγγειλαν «κουκούλωμα του θέματος».

«Δεν θέλω να πω πως η κυβέρνηση θα συμφωνήσει απόλυτα με ό,τι αναφέρεται σε αυτήν. Υπάρχει, όμως. κάποια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα δουλειά σε αυτήν. Νομίζω πως ο κόσμος πρέπει να διαβάσει και να σκεφθεί», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα, που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας και έχουν να κάνουν με τον ρατσισμό, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να το διορθώσουμε και πρέπει να καταλάβουμε τη σοβαρότητα του προβλήματος», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι σήμερα ΜΜΕ ανέφεραν πως ο ειδικός σύμβουλος του Τζόνσον για τις εθνικές μειονότητες, Σάμουελ Κασούμου, παραιτείται. Από πλευράς της, η Ντάουνινγκ Στριτ σχολίασε «η αναχώρησή του, τον ερχόμενο Μάιο, δεν συνδέεται με την έκθεση».

Το BBC τον Φεβρουάριο, είχε αναφερθεί στην πρόθεση του Κασούμου να παραιτηθεί λόγω «αφόρητων πιέσεων» στην Ντάουνινγκ Στριτ και της επιθυμίας -όπως είχε δηλώσει- του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος να διεξάγει «μια πολιτική βασισμένη στον διαχωρισμό».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Τζόνσον ευχαρίστησε τον Κασούμου. «Έκανε σπουδαία δουλειά προτρέποντας εθνοτικές μειονοτικές ομάδες να εμβολιαστούν κατά της COVID-19» σχολίασε.