Skip to main content

Τζόνσον: Δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα για την επίδραση των εμβολιασμών

«Δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα για την επίδραση των εμβολιασμών στην μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα για την επίδραση των εμβολιασμών στην μείωση της εξάπλωσης της Covid-19 στη χώρα, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις ακόμη και από βουλευτές του κόμματός του για χαλάρωση κάποιων μέτρων του lockdown.

«Παρόλο που το πρόγραμμα των εμβολιασμών προχωράει καλά, ακόμη δεν διαθέτουμε επαρκή δεδομένα για την ακριβή επίδραση των εμβολιασμών στην μείωση της εξάπλωσης των μολύνσεων», δήλωσε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αυτή τη στιγμή», τόνισε, προσθέτοντας «υπάρχουν ορισμένα ενδιαφέροντα δεδομένα από το Ισραήλ» αναφορικά με την επίδραση των εμβολιασμών στην μείωση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

«Η μεγάλη αλλαγή είναι ότι η επιστήμη αναμφισβήτητα κυριαρχεί κατά της νόσου και αυτό εκδηλώνεται με κάθε είδους τρόπο, όχι μόνο μέσω των εμβολιασμών αλλά και με καλύτερες θεραπείες», συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Παράλληλα τόνισε πως οι παγκόσμιες δυνάμεις πρέπει να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συνθήκη αναφορικά με τις πανδημίες ώστε να διασφαλιστεί η κατάλληλη διαφάνεια μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του Reuters ποιον κρίνει υπεύθυνο για αυτό που η Βρετανία χαρακτηρίζει έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την προέλευση της πανδημίας, ο Τζόνσον είπε: «Νομίζω ότι είναι αρκετά προφανές ότι τα περισσότερα στοιχεία φαίνεται να δείχνουν πως η νόσος προήλθε από την Ουχάν».

Ο καθηγητής Κρις Γουίτι, ο οποίος καθοδηγεί την επιστημονική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19 στην Αγγλία, εξέφρασε την ελπίδα για μια πτώση των ποσοστών περιπτώσεων σοβαρής νόσησης και θνησιμότητας από την Covid-19 καθώς εξελίσσεται η εκστρατεία εμβολιασμού.