Skip to main content

Τζόνσον: Ο Σουλεϊμανί είχε αίμα Βρετανών στρατιωτών στα χέρια του

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν κατά συμμαχικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ.

Ο Ιρανός στρατηγός Κασίμ Σουλεϊμανί «είχε αίμα Βρετανών στρατιωτών στα χέρια του» έχοντας οργανώσει πολλές βομβιστικές επιθέσεις, είπε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον αναφερόμενος στην ένταση στη Μέση Ανατολή σε συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με το skai.gr, ο κ. Τζόνσον καταδίκασε τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν κατά συμμαχικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ, χαρακτηρίζοντάς τες, όπως είχε κάνει νωρίτερα ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, «απερίσκεπτες και επικίνδυνες».

Κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να επιδιώξει επειγόντως αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε αποδείξεις ότι η αμερικανική επίθεση που σκότωσε τον Ιρανό στρατηγό δεν ήταν παράνομη ενέργεια υπό το διεθνές δίκαιο και κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον ότι δεν υψώνει το ανάστημα που θα έπρεπε στον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ, καθώς θέλει μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ μετά από το Brexit. Κατά συνέπεια, «δεν προτάσσει τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε ο κ. Κόρμπιν.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός απέρριψε την κατηγορία ως «απόλυτη μυθοπλασία» και είπε ότι η κυβέρνησή του θέλει αποκλιμάκωση της έντασης και «κάνει ό,τι είναι δυνατό για να υπερασπίζεται τα βρετανικά συμφέροντα» στην περιοχή.

Σχολίασε ότι δεν εναπόκειται στο Λονδίνο να αποδείξει τη νομιμότητας μιας αμερικανικής επίθεσης, αλλά σημείωσε πως «οι περισσότεροι λογικοί άνθρωποι θα αναγνώριζαν όπως οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα υπεράσπισης των βάσεών τους και των δυνάμεών τους».

Κατηγόρησε δε τον κ. Κόρμπιν ότι δεν καταδίκασε τον «απειλητικό» ρόλο που έπαιζε ο Ιρανός στρατηγός, όπως έκανε ο ίδιος με κοινή δήλωση με τους ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας.