Skip to main content

Τζόνσον: Παραμένουν ουσιαστικές διαφορές για μια εμπορική συμφωνία του Brexit

«Προφανώς υπάρχουν ακόμα ουσιαστικές και σημαντικές διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν, αλλά προχωράμε», δήλωσε ο Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι συνεχίζουν να υπάρχουν ουσιαστικές και σημαντικές διαφορές με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια εμπορική συμφωνία του Brexit.

«Προφανώς υπάρχουν ακόμα ουσιαστικές και σημαντικές διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν, αλλά προχωράμε», δήλωσε ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους. «Η πιθανότητα μιας συμφωνίας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους φίλους και εταίρους μας στην ΕΕ --υπάρχει συμφωνία για να επιτευχθεί εάν το θέλουν».

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι «απομένουν μόνο λιγες ημέρες» για τις συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτοντας ότι το Λονδίνο πρέπει να κάνει γρήγορα παραχωρήσεις για να αρθούν τα αδιέξοδα για τα δικαιώματα αλιείας, τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών και τη διασφάλιση κανόνων ισότιμου ανταγωνισμού.

«Οι διαφορές για τους κανόνες ισότιμου ανταγωνισμού, τη διακυβέρνηση και την αλιεία παραμένουν μεγάλες», δήλωσε ο διπλωμάτης, ύστερα από κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ στους απεσταλμένους των 27 κρατών-μελών στις Βρυξέλλες.

«Αν το Λονδίνο δεν λάβει γρήγορα τις απαιτούμενες αποφάσεις, η επίτευξη μιας συμφωνίας θα είναι σχεδόν αδύνατη. Ο χρόνος εξαντλείται γρήγορα. Απομένουν μόνο λίγες ημέρες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις».

Ο Μπαρνιέ ετοιμάζεται να μεταβεί σήμερα στο Λονδίνο σε μια ύστατη προσπάθεια να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών και να αποτραπεί ένα ταραχώδες φινάλε στην πενταετή κρίση του Brexit.