Skip to main content

Β. Ιρλανδία: Μαύρες μνήμες από το παρελθόν-Ταραχές στο Μπέλφαστ (vid)

Έχει πλέον περάσει μια εβδομάδα από τότε που η βρετανική επαρχία συγκλονίζεται από αυτές τις πρωτοφανείς συγκρούσεις μετά το 1998.

Νέες ταραχές ξέσπασαν έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στη Βόρεια Ιρλανδία, προκαλώντας έντονη ανησυχία.

Στο Μπέλφαστ την Πέμπτη, η αστυνομική δύναμη καταστολής των ταραχών αντιμετώπισε εκ νέου τους Ρεπουμπλικανούς διαδηλωτές.

Συγκεκριμένα, δέχτηκε πέτρες και κοκτέιλ Μολότοφ, καθώς προσπαθούσε να εμποδίσει το πλήθος να κατευθυνθεί προς τους Ενωτικούς διαδηλωτές, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

 

 

Όπως αναφέρει το Euronews, έχει πλέον περάσει μια εβδομάδα από τότε που η βρετανική επαρχία συγκλονίζεται από αυτές τις πρωτοφανείς συγκρούσεις μετά το 1998, με μεγάλο αριθμό βλημάτων να εκτοξεύονται στην αστυνομία και να καίγονται αυτοκίνητα, κυρίως σε περιοχές όπου διαμένουν πιστοί στο βρετανικό στέμμα, προτεστάντες στην πλειοψηφία τους.

Τα επεισόδια έλαβαν χώρα κοντά σε ένα από τα λεγόμενα "τείχη της ειρήνης" του Μπέλφαστ που χωρίζουν ορισμένες ιρλανδικές εθνικιστικές και ενωτικές κοινότητες. Μεγάλες ομάδες πέταξαν κοκτέιλ μολότωφ, πέτρες και τούβλα.

Τμήματα της περιοχής παραμένουν βαθιά διασπασμένα, 23 χρόνια μετά από μια συμφωνία ειρήνης που έληξε σε μεγάλο βαθμό τρεις δεκαετίες αιματοχυσίας. Πολλοί καθολικοί εθνικιστές φιλοδοξούν να ενοποιηθούν με την Ιρλανδία, ενώ οι προτεστάντες θέλουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα βίαια αυτά επεισόδια, που έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής τον τραυματισμό περισσοτέρων από 50 αστυνομικών, φέρνουν στο προσκήνιο τις μνήμες των 3.500 θανάτων που σημειώθηκαν κατά τις τρεις δεκαετίες των "Ταραχών" μεταξύ των καθολικών Ρεπουμπλικανών που θέλουν την επανένωση με την Ιρλανδία και των προτεσταντών Ενωτικών, ένθερμων υποστηρικτών της διατήρησης της ένωσης της επαρχίας με τη Βρετανία.

Πολιτική κόντρα

Ενώ πολιτικοί από όλες τις πλευρές καταδίκασαν τις συγκρούσεις την Τετάρτη, τα κύρια κυβερνητικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας κατηγόρησαν το ένα το άλλο.

Το υπερκαθολικό Σιν Φέιν και άλλοι κατηγόρησαν το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Πρώτης Υπουργού Αρλίν Φόστερ για πρόκληση εντάσεων με την ένθερμη αντίθεσή τους στα νέα εμπόδια με το Brexit. Εθνικιστές διατείνονται πως η κατάσταση αυτή "διαγράφει μέρος της ταυτότητάς τους".

Το DUP με τη σειρά του κατέκρινε την απόφαση της αστυνομίας να μην διώξει τους Ιρλανδούς εθνικιστές του Σιν Φέιν σε μια μεγάλη κηδεία πέρυσι που παραβίασε τους κανονισμούς για την COVID-19.

Τα επεισόδια έρχονται εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης μεταξύ πολλών φιλο-βρετανών για νέα εμπόδια μετά το Brexit μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου που πολλοί προειδοποίησαν πως θα μπορούσαν να προκαλέσουν τις βίαιες διαδηλώσεις.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι "ανησυχεί βαθιά" για τη βία. Δεκάδες αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί. Ο Ιρλανδός ομόλογος του κ. Τζόνσον, Μιχόλ Μάρτιν, κάλεσε το Δουβλίνο, το Λονδίνο και όλα τα κόμματα στη Βόρεια Ιρλανδία να συνεργαστούν για να μειωθούν οι εντάσεις και να αποκατασταθεί η ηρεμία.