Skip to main content

Vagiannis Olive Products:Η εταιρεία που ταξιδεύει τις ελιές Χαλκιδικής στη Χιλή

Η οικογένεια Βαγιάννη από τα Σήμαντρα συστήνει εδώ και χρόνια τις ελιές της Χαλκιδικής στις ξένες αγορές με την Vagiannis Olive Products.

Ταξιδεύει την ελιά Χαλκιδικής από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ μέχρι το Ντουμπάι και τη Χιλή. Εξαγωγική σε ποσοστό 90% η οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης βρώσιμων ελιών, Vagiannis Olive Products, από τα Σήμαντρα Χαλκιδικής, κυνήγησε από την πρώτη στιγμή τις ξένες αγορές, βλέποντας τη μεγάλη δυναμική και προοπτική του προϊόντος, αλλά και τη σημαντική του θέση στις γευστικές επιλογές των καταναλωτών του εξωτερικού.

Πρόσφατα μάλιστα η εταιρεία, στην οποία συνυπάρχουν δύο γενιές, προχώρησε σε rebranding, μπαίνοντας και στη λιανική αγορά με το brand Divine Origins και μια σειρά που απευθύνεται περισσότερο σε ντελικατέσεν, αλλά και στην τουριστική αγορά, ενώ ανοίγει και νέους εξαγωγικούς δρόμους. Παράλληλα, δρομολόγησε και μια επένδυση 3 εκατ.ευρώ για την παραγωγική επέκταση της μονάδας της στα Σήμαντρα, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού της εξοπλισμού, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας και κυρίως τη βελτίωση του τρόπου παραγωγής.  



Σήμερα η εταιρεία διαθέτει συνολικά περισσότερους από 300 κωδικούς στη χονδρική και τη λιανική, με τη σειρά Divine Origins να περιλαμβάνει 13 γεύσεις σε τρεις τύπους συσκευασιών και να ανοίγει μια νέα πόρτα για την Vagiannis Olive Products. Το 70% των πωλήσεών της αφορούν εκπυρηνωμένες ελιές, ενώ ξεχωριστή θέση στα προϊόντα της κατέχουν οι γεμιστές ελιές.

Από τις τομάτες στις ελιές



Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2007 από τον Δημήτρη Βαγιάννη, ο οποίος πέρασε στην παραγωγή ελιών μετά από μια ενασχόληση δύο δεκαετιών με την καλλιέργεια της τομάτας, υπαίθριας και θερμοκηπιακής. Όταν το πεδίο αυτό άρχισε να φθίνει και με δεδομένο ότι διέθετε και ελαιόδεντρα, ο Δημήτρης Βαγιάννης στράφηκε αποκλειστικά στις ελιές, δημιούργησε μια μονάδα σε έκταση 15 στρεμμάτων έξω από τα Σήμαντρα και μπήκε από την πρώτη στιγμή δυναμικά σε εξαγωγικούς δρόμους, διαπιστώνοντας πως η πράσινη ελιά της Χαλκιδικής έχει μεγαλύτερη τύχη στις ξένες αγορές. Έτσι, σήμερα μόλις το 10% της παραγωγής της εταιρείας κατευθύνεται στην εγχώρια αγορά, αφού το υπόλοιπο 90% φτάνει σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία -οι σημαντικότερες αγορές της στην Ευρώπη- η Σλοβενία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Αυστραλία, η Χιλή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ντουμπάι και πολλές άλλες.



Λίγα χρόνια μετά την ίδρυση της Vagiannis Olive Products έκανε την είσοδο στην επιχείρηση και ο γιος του δημιουργού της, ο 29χρονος σήμερα Νίκος Βαγιάννης, ο οποίος, έχοντας σπουδάσει τεχνολογία τροφίμων, ήρθε να βάλει τη δική του πινελιά, που έγινε αισθητή στο rebranding και την παρουσία της εταιρείας στη λιανική με το brand Devine Origins. Μέχρι τότε οι συσκευασίες της απευθύνονταν κατά κύριο λόγο στον χώρο της HORECA. Αφουγκραζόμενος τις τάσεις της αγοράς και πειραματιζόμενος σε θέματα αισθητικής, συνέβαλε στην ανανέωση της εικόνας της εταιρείας, που ενίσχυσε περαιτέρω τη δυναμική της και δημιούργησε νέες προοπτικές.

«Πρόκειται για μια οικογενειακή προσπάθεια, αφού όλη η οικογένεια εργάζεται για την επιχείρηση, ο πατέρας μου, η μητέρα μου, η αδερφή μου κι εγώ» λέει στη Voria.gr ο Νίκος Βαγιάννης, ο οποίος ήδη από παιδί παρακολουθούσε τις αγωνίες του πατέρα του στην καλλιέργεια της τομάτας, είχε επαφή με τις αγροτικές εργασίες και θέλησε να συμβάλει από την πλευρά του στην εξέλιξή της εταιρείας.