Skip to main content

Βαλίτσες για Θεσσαλονίκη ετοιμάζουν Βαλκάνιοι φοιτητές-Αναζητούν φοιτητική στέγη

Κινητικότητα για φοιτητική στέγη καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και από Έλληνες φοιτητές - Πού κινούνται οι τιμές στη Θεσσαλονίκη.

Επιστρέφουν δειλά δειλά μετά από ένα χρόνο απουσίας, λόγω του κορωνοϊού, Βαλκάνιοι φοιτητές και σπουδαστές που φοιτούν στη Θεσσαλονίκη.

Η έλευση τους σηματοδοτεί και την αναζήτησή φοιτητικής κατοικίας, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση της κινητικότητας, των τελευταίων ημερών και μετά την ανακοίνωση των βάσεων των Ελλήνων φοιτητών, δίνει ώθηση στην αγορά των εν λόγω ακινήτων που μέχρι πρόσφατα έδειχνε νεκρή.

Η πλειονότητα των Βαλκάνιων που φοιτούν στη Θεσσαλονίκη, προέρχεται από το Κόσοβο, τη Σερβία, τα Σκόπια, αλλά και τη Ρουμανία και συνήθως επιλέγουν το Σεπτέμβριο για να ξεκινήσουν το... κυνήγι για το διαμέρισμα που θα στεγάσει τα νεανικά όνειρα τους.

Συνήθως επιλέγουν μικρά διαμερίσματα από 40 έως 60 τμ στο κέντρο της πόλης.

Αυξημένη ζήτηση υπάρχει για διαμερίσματα που μέσα στην τιμή του ενοικίου συμπεριλαμβάνονται και οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας. Στις περιπτώσεις των ξένων φοιτητών η λύση αυτή θεωρείται η προσφορότερη καθώς πληρώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό για το συνολικό πακέτο. Οι περιπτώσεις των εν λόγω διαμερισμάτων είναι μεμονωμένες, ωστόσο αυξάνονται οι ιδιοκτήτες που προσφέρουν ένα τέτοιο πακέτο προκειμένου να κάνουν πιο δελεαστικό το προσφερόμενο διαμέρισμα.

Όπως λένε εκπρόσωποι του real estate της Θεσσαλονίκης «η ύπαρξη πληθώρας μικρών διαμερισμάτων στην πόλη, μεταξύ των οποίων ανακαινισμένες, επιπλωμένες κατοικίες που μέχρι πρότινος οι ιδιοκτήτες τους τις εκμεταλλεύονταν για βραχυχρόνια μίσθωση, όμως από πέρυσι διατίθενται μέσω της παραδοσιακής μίσθωσης, αποτελεί μια πρώτης τάξεως δεξαμενή για τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να επιλέξουν το σπίτι που τους εξυπηρετεί».

Η βραχυχρόνια μίσθωση ρυθμιστής για τη φοιτητική κατοικία

Τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου αποτελούσε δύσκολη διαδικασία μετά τη ραγδαία αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Airbnb), δεσμεύοντας αρκετά ακίνητα για τον σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές και κυρίως στο ιστορικό κέντρο, το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης να έχει... μεταλλάξει το «χάρτη» των φοιτητικών κατοικιών.

Πλέον η εικόνα έχει αλλάξει άρδην και αυτό γιατί οι επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό και κατ´ επέκταση στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, συντέλεσε καθοριστικά στο να επιστρέψουν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη παραδοσιακή – μακροχρόνια μίσθωση.

«Η εικόνα στην αγορά φοιτητικής κατοικίας, τις τελευταίες ημέρες, είναι καλύτερη από ότι σε σχέση με λίγες ημέρες νωρίτερα. Ωστόσο δεν θυμίζει με τίποτε το 2019 ή χρονιές πριν από αυτό. Τα προηγούμενα χρόνια, πριν την έλευση του κορωνοϊού, υπήρχαν περιπτώσεις γονιών που έκλειναν διαμερίσματα ακόμη και αν ήξεραν, μόνο, πως τα παιδιά τους είχαν πάει καλά στις πανελλαδικές. Φέτος η οποία ζήτηση ξεκίνησε με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής για τα πανεπιστήμια και τα ονόματα των επιτυχόντων» τονίζει μιλώντας στη Voria.gr o συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας, Κώστας Γεωργάκος.

Οι ενδιαφερμένοι όπως λέει ο κ. Γεωργάκος μπορούν να βρουν ακίνητα από 40 έως 60 τμ, που αποτελεί το δημοφιλέστερο μέγεθος για φοιτητική κατοικία, σε μια γκάμα τιμών που ξεκινούν από 220 ευρώ για τα μεταχειρισμένα έως 500 ευρώ για ανακαινισμένα και επιπλωμένα. Η τιμή τους καθορίζεται από την περιοχή, την εγγύτητα στα πανεπιστήμια, τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το διαμέρισμα, τη θέση του (οπίσθιο ή μπροστινό με μπαλκόνι), τις παροχές (πχ είδος θέρμανσης) και προπάντων από την κατάσταση του ακινήτου.