Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις 7/6 - 11/6

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

Αλβανία

7.6.2016: Κατά την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, στα Τίρανα, επικράτησαν ιδιοτελή κίνητρα από τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάτι, όπου κατά την υποδοχή του Ν. Κοτζιά, στον απέναντι πεζοδρόμιο είχαν συγκεντρωθεί Αλβανοτσάμηδες, με την ανοχή των αστυνομικών Αρχών, οι οποίοι προέβαιναν σε ύβρεις κατά της Ελλάδας. Σε παρόμοιο περιστατικό, ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, διέκοψε την επίσκεψή του και επέστρεψε στην Ελλάδα. Ο Ν. Κοτζιάς, δεν θεώρησε εαυτόν προσβεβλημένο.

7.6.2016: Πολεμικές Αποζημιώσεις οφείλει η Αλβανία στην Ελλάδα λόγω της εγκληματικής δράσης των Τσάμηδων κατά τη διάρκεια της Κατοχής αλλά και γιατί ως τμήμα της τότε Ιταλίας  του Μουσολίνι επιτέθηκε στην Ελλάδα το 1940, είπε σε παρέμβασή του μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 ο Ανεξάρτητος ευρωβουλευτής καθηγητής Νότης Μαριάς.

8.6.201: Έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι περί τους 1.120.000 Αλβανούς, γεννηθέντες στην Αλβανία, ζουν σε άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, στην Ιταλία ζουν 450 χιλιάδες Αλβανοί, στην Ελλάδα 440 χιλιάδες, στις ΗΠΑ 80 χιλιάδες, στη Γερμανία 20 χιλιάδες, στον Καναδά επίσης 20 χιλιάδες, στην Βρετανία 10 χιλιάδες και λιγότεροι σε άλλες χώρες.
Με δεδομένο ότι ο συνολικός πληθυσμός της Αλβανίας ανέρχεται σε 2.860.000 άτομα, φαίνεται ότι 40% των Αλβανών διαβιούν σε ξένες χώρες. Πρόκειται για επίσημα στοιχεία, αλλ’ επειδή και ο αριθμός των Αλβανών που μετανάστευσαν παράνομα είναι μεγάλος, μάλλον είχε  δίκαιο ο πρώην πρωθυπουργός Μπερίσα, όταν δήλωσε πως οι περισσότεροι Αλβανοί ζουν εκτός της χώρας τους.

9.6.2016: Στο θέμα των "Τσάμηδων", ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, είπε σε συνέντευξή του: «Έχω δύο πράγματα να πω όσον αφορά στο "τσάμικο": Πρώτον, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας είπε τέσσερις φορές δημόσια στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων ότι "Τσαμουριά και τέτοια κολοκύθια δεν υπάρχουν, ότι η Αλβανία είναι κομμάτι του συστήματος της συμφωνίας του Ελσίνκι και ουδείς μπορεί να ζητάει ή να ονειρεύεται αλλαγή συνόρων. Το βασικό αίτημα αυτού του τσάμικου κόμματος, παρουσία μου, πέθανε". Το δεύτερο, ο ίδιος ο κ. Ράμα όταν τον συνάντησα δεν μου έθεσε καθόλου αυτό το ζήτημα. (…)
Καταλήγοντας: «Το πρόβλημα ήταν οι Τσάμηδες της Θεσπρωτίας και της υπόλοιπης Ηπείρου που συνεργάστηκαν με το γερμανοκατακτητή, έκαναν τρομερά εγκλήματα.  (...) Αυτοί οι άνθρωποι δεν εκδιώχθηκαν, έφυγαν κάτω από το βάρος των εγκλημάτων τους. Δεν μπορούν αυτοί να είναι αντικείμενο εθνικισμού από τους υπόλοιπους Τσάμηδες που δεν έζησαν στην Ελλάδα κι ούτε ήρθαν με τον κατακτητή στην Ελλάδα κι ούτε μπορεί να είναι αυτοί που θα καθορίζουν τις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας».

10.6.2016: Μια φωτογραφία από τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, στην οποία δεσπόζει ένας... περίεργος μεσαιωνικός (;) χάρτης, που καλύπτει μεγάλο μέρος του ελλαδικού χώρου και της Αλβανίας, ανέβασε στο Facebook ο Αλβανός πρωθυπουργός Ε. Ράμα.

«Σήμερα στην Αίθουσα των Χαρτών...» έγραψε ο Ράμα, και αξίζει να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη αίθουσα του πρωθυπουργικού γραφείου έχει επιλέξει ο ίδιος να τη διακοσμήσει αποκλειστικά με αμφιλεγόμενους, όπως του καταλογίζουν, χάρτες της ευρύτερης περιοχής.
Τι επιδιώκεται με αυτούς τους χάρτες φαίνεται μάλλον από κάποια σχόλια Αλβανών χρηστών του Facebook, οι οποίοι επιδοκιμάζουν τον Ε. Ράμα, επειδή με τους χάρτες στο γραφείο του δείχνει τάχα στους ξένους επισκέπτες του τα πραγματικά όρια της Αλβανίας!

10.6.2016: Οι οπαδοί της Αλβανίας λίγο πριν από τη σέντρα του αγώνα της Εθνικής ομάδας τους με την Ελβετία σήκωσαν ένα προκλητικό πανό στα αγγλικά, το οποίο είχε πολιτικό περιεχόμενο και όχι αθλητικό και ανέφερε «Η Ελλάδα είναι ένοχη. Θυμηθείτε τη γενοκτονία της Τσαμουριάς. 100.000 Αλβανοί θύματα».
Η Ελληνική Κυβέρνηση προέβη σε αυστηρές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την UEFA και τους Γάλλους διοργανωτές, από τους οποίους αναμένει εξηγήσεις γιατί, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν απετράπη η είσοδος του συγκεκριμένου προκλητικού πανό. Παράσταση γίνεται, επίσης, και προς την Αλβανική κυβέρνηση, από την οποία αναμένεται να καταδικάσει την απαράδεκτη και προκλητική αυτή ενέργεια, αλλά δεν το έπραξε, ούτε και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αλβανίας.

11.6.2016: Από το 2013 έως σήμερα στην Αλβανία έφτασαν, συνολικά, 1.001 Ιρανοί μουτζαχεντίν, και μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται ακόμα 1.900. Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, σε επιστολή του στην κοινοβουλευτική επιτροπή εθνικής ασφάλειας. Στην επιστολή, ο Ράμα τόνισε ότι τα Τίρανα υποστηρίζουν τον «στρατηγικό σύμμαχο τους, τις ΗΠΑ, στην επείγουσα εκκένωση των Μουτζαχεντίν από το Ιράκ και τη μεταφορά τους στην Αλβανία».
Κάθε μέλος του ιρακινού κινήματος Λαϊκοί Μουτζαχεντίν, το οποίο βρίσκεται στην Αλβανία, έχει το δικαίωμα παραμονής και υγειονομικής περίθαλψης. Μέχρι στιγμής κανένας από αυτούς δεν έχει ζητήσει την αλβανική ιθαγένεια, είπε ο Έντι Ράμα.

Βουλγαρία

7.6.2016: Εβδομήντα λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά, από το Αφγανιστάν, προσπάθησαν να περάσουν παράνομα στην Βουλγαρία, στην περιοχή του συνοριακού σταθμού της Εξοχής. Την ομάδα ανακάλυψαν Βούλγαροι συνοριοφύλακες και ειδοποίησαν τις ελληνικές αρχές, οι οποίες σταμάτησαν τους πρόσφυγες πριν περάσουν στην Βουλγαρία. Πρόκειται για άτομα τα οποία είχαν εγκατασταθεί σε ένα από τα κέντρα προσφύγων στην περιοχή της Καβάλας.
Είναι η δεύτερη μαζική προσπάθεια εισόδου λαθρομεταναστών στην Βουλγαρία, οι οποίοι προσπαθούν, μετά το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας-Σκοπίων, να φτάσουν με τον τρόπο αυτό στην Δ. Ευρώπη. Στα τέλη Μαΐου, περίπου 100 Ιρακινοί, Σύροι και Αφγανοί λαθρομετανάστες, συνελήφθησαν στην περιοχή του μεθοριακού σταθμού «Κούλατα-Προμαχώνας».

7.6.2016: Ο μελλοντικός ανάδοχος του αερολιμένα της Σόφιας θα πρέπει να επενδύσει, τουλάχιστον, το ποσό των 154 περίπου εκατομμυρίων ευρώ σε χρονική περίοδο 35 ετών, γράφει η εφημερίδα  Capital Daily, αναφερόμενη στις διαδικασία εκχώρησης του αεροδρομίου. Μέρος των κεφαλαίων θα πρέπει να επενδυθούν στην ανακαίνιση του τερματικού σταθμού επιβατών Νο1, με δυνατότητα εξυπηρέτησης 3 εκατομμυρίων ατόμων σε ετήσια βάση.

7.6.2016: Ο υπουργός Οικονομικών, Βλαντισλάβ Γκοράνοφ ανακοίνωσε πως η Βουλγαρία απέσυρε την προσφυγή της σε δικαστήριο των Κάτω Χωρών για την εκκαθάριση της εταιρείας «Trans Balkan Pipeline B», που είχε ιδρυθεί για την κατασκευή του αγωγού «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη».
Ως λόγο της απόφασης ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά πρότεινε η εταιρεία μπορεί να αναλάβει άλλα έργα στο μέλλον. Άλλωστε, είπε ο υπουργός, το κόστος διατήρησης της εταιρείας είναι αμελητέο. Σημειώνεται, ότι στην εταιρεία το 51% κατέχει η κοινοπραξία των ρωσικών κρατικών εταιρειών «Transneft», «Rosneft» και «πετρελαϊκή Gazprom», ενώ οι βουλγαρικές και ελληνικές εταιρίες κατέουν εξίσου τις υπόλοιπες μετοχές.

8.6.2016: Η Ρωσία επιδιώκει να «αποσταθεροποιήσει την ΕΕ», υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνιελεφ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ επισήμανε ότι η ουκρανική κρίση σηματοδότησε την είσοδο του κόσμου σε μια περίοδο «ψυχρής ειρήνης».
Ο Ρ. Πλέβνιελεφ καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον της Μόσχας, η οποία «παραβαίνει τις αρχές της διεθνούς τάξης». Πρόσθεσε, ότι «Το Κρεμλίνο μάς εναντιώνεται και προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ (…) προσπαθεί να καταστρέψει τα θεμέλια της ΕΕ, τα οποία είναι η ενότητα, η αλληλεγγύη και το κράτος του δικαίου». Υποστήριξε επίσης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, κρίνοντας ταυτόχρονα ότι η κατάσταση αυτή έχει διακόψει τη διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε.

8.6.2016: Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Porter» κατέπλευσε στη Βάρνα, όπου παρέμεινε ως τις 10 Ιουνίου. Στις 9 Ιουνίου προσκάλεσε τους εκπροσώπους του βουλγαρικού Τύπου για ξενάγηση το πλοίο.
Το πλήρωμα του σκάφους είναι 300 περίπου άτομα, το ένα τρίτο των οποίων είναι  γυναίκες.

10.6.2016: Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ κατά τη συνάντησή του με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι ένα από τα πρώτα καθήκοντα της κυβέρνησής του μετά την ορκωμοσία της ήταν να λάβει μαζί με την Εθνική Τράπεζα μέτρα βελτίωσης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη χώρα και αυτή η διαδικασία του αυξημένου ελέγχου θα συνεχισθεί. Και υποστήριξε ότι η αξιολόγηση της Βουλγαρικής Εθνικής Τράπεζας για το βουλγαρικό τραπεζικό σύστημα είναι   θετική, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών με ξένη συμμετοχή στο κεφάλαιό τους.

11.6.2016: Η Βουλγαρία συμμετέχει σε κοινή εκπαίδευση ειδικών φρουρών (Rangers), με την Τουρκία, τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν στην Ισπάρτα της Τουρκίας. Οι φρουροί εκπαιδεύονται στην προστασία και την ασφάλεια   των δρόμων, των αεροδρομίων και σε δράσεις κατά τρομοκρατικών βάσεων. Χρησιμοποιήθηκαν και ελικόπτερα, στη θάλασσα και στην ξηρά.

11.6.2016: Πλοίο με παράνομα πυρομαχικά απέπλευσε από το Μπουργκάς (Πύργος) με προορισμό την Ουρουγουάη, αλλά εντοπίστηκε από το ελληνικό Λιμενικό και οδηγήθηκε στον Πειραιά. Εκεί διαπιστώθηκε πως σε δύο κοντέινερ υπήρχε στρατιωτικός εξοπλισμός και πυρομαχικά. Είναι άγνωστο βέβαια, αν τα όπλα προορίζονταν για την Ουρουγουάη, ή θα ξεφορτώνονταν σε κάποιο λιμάνι της Μ. Ανατολής ή της Αφρικής.

Κοσσυφοπέδιο

10.6.2016: Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στο Κοσσυφοπέδιο (το Κίνημα «Αυτοδιάθεση»), επέστρεψε στο κοινοβούλιο και δεν εμποδίζει πλέον την λειτουργία του. Από το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η αντιπολίτευση έκανε χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσει το έργο της Βουλής και οι διαδηλώσεις εξελίσσονταν, σχεδόν πάντα, σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας.
Οι διαδηλωτές απαιτούσαν να απορριφθεί η συμφωνία μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, η οποία -θεωρούν- δίνει περισσότερα δικαιώματα στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και η συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων με το Μαυροβούνιο.

Μαυροβούνιο

8.6.2016: Δεκαεννιά βουλευτές της αντιπολίτευσης (Σέρβοι, κυρίως) του Μαυροβουνίου κάλεσαν σήμερα τους συναδέλφους από το Κοινοβούλιο της Σλοβενίας να μη ψηφίσουν για την επικύρωση της ένταξης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ. Ενδεχόμενη ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, δεν έχει τη συναίνεση της πλειοψηφίας των Μαυροβουνίων και θα οδηγήσει σε κλιμάκωση βαθιάς πολιτικής και θεσμικής κρίσης.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση του Μίλο Τζουκάνοβιτς, με την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, προσπαθεί να καμουφλάρει την έλλειψη κράτους δικαίου στη χώρα.

10.6.2016: Ελικόπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαυροβουνίου, κατέπεσε από άγνωστη αιτία στην περιοχή της Ποντγκόριτσα, ένας χειριστής τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ ο δεύτερος είναι σώος. Το ελικόπτερο, έπεσε σε ακατοίκητο χώρο, άρχισε να χάνει ύψος και στη συνέχεια κατέπεσε.

Ρουμανία

8.6.2016: Ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου και η σύζυγός του, έγιναν Μολδαβοί υπήκοοι, στο πλαίσιο της ρουμανικής προπαγάνδας να πείσει τους Μολδαβούς να ενσωματωθούν στην Ρουμανία.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η πρόταση ενοποίησης με την Ρουμανία υποστηρίζεται από το 21% των πολιτών της Μολδαβίας, ενώ οι πολιτικοί στη Ρουμανία λένε ότι το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 68%.

10.6.2016: Η Βουλή της Ρουμανίας ενέκρινε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο το 51% των προϊόντων στα καταστήματα τροφίμων, θα πρέπει να είναι ρουμανικής προέλευσης. Ο Νόμος ψηφίστηκε χωρίς καμία αρνητική ψήφο. Σύμφωνα τον βουλευτή Μαρίν Αντόν, ο οποίος κατάθεσε το νομοσχέδιο, ο Νόμος θα ωφελήσει τόσο τους παραγωγούς όσο και τους Ρουμάνους καταναλωτές.

Σερβία

8.6.2016: Ο μέσος μισθός στη Σερβία ανέρχεται στα 401 ευρώ από τον Απρίλιο. Ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Δήλωσε ότι επιτεύχθηκε η επιδίωξη να αυξηθούν τα εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα, και υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον στις επιχειρήσεις.

9.6.2016: Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι το έλλειμμα κατά τους πέντε πρώτους μήνες του 2016 ήταν στα 11,3 δισ. δηνάρια, σε αντίθεση με τα 75,4 δισ. δηνάρια που είχε προβλέψει το ΔΝΤ, με τις θετικές τάσεις να συνεχίζονται και τον Απρίλιο με την πραγματική οικονομία να αυξάνεται κατά 3,6 % ετησίως και κατά 0,4 % από μήνα σε μήνα. Ως προς την βιομηχανική παραγωγή αυτή αυξήθηκε κατά 8,4 % ετησίως.

Σκόπια

9.6.2016: Το πανεπιστήμιο «Κύριλλος και Μεθόδιος» των Σκοπίων διοργανώνει Σεμινάριο για την σλαβική γλώσσα και πολιτισμό των Σκοπιανών., που θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιουνίου. Θα συμμετάσχουν Σκοπιανοί και αλλοδαποί φοιτητές και καθηγητές που ασχολήθηκαν με αυτό το αντικείμενο.
Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή την συμπλήρωση 1.100 χρόνων από το θάνατο του Κλήμεντος, ιδρυτή της Φιλοσοφικής Σχολής Αχρίδας, 70 χρόνια από την πρώτη δημοσίευση της σύγχρονης σλαβικής γλώσσας των Σκοπίων και 70 χρόνια από την δημοσίευση των πρώτων βιβλίων για παιδιά στη ίδια γλώσσα.

10.6.2016: Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την οικονομική ανάπτυξη, τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο θα έχουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην περιοχή, η οποία θα φτάσει, περίπου, το 3,7%. Σύμφωνα με την ΠΤ, η οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας θα είναι 3,2%, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης -2,6%, της Βουλγαρίας -2,2%, της Κροατίας -1,9 %, του Κοσσυφοπέδιου -3,6%, και της Σερβίας -1,8%.