Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 12 έως 19 Μαΐου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΑΛΒΑΝΙΑ

12.5.2019: Το Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας του Βελιγραδίου (Soros Foundation) είναι ο εμπνευστής και ο συντάκτης μιας λεπτομερούς μελέτης για την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Η Hastag.al δημοσίευσε την έκθεση στη σερβική γλώσσα. Η έκθεση ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2018, μόλις 3 μήνες μετά τη συνάντηση Ράμα-Βούτσιτς στο Νταβός της Ελβετίας, όπου αυτή ήταν η πρώτη φορά που συζήτησαν την ιδέα της εδαφικής ανταλλαγής.

13.5.2019: Οι εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ καταδίκασαν απερίφραστα τη χρήση βίας, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας στα Τίρανα, καθώς και απειλές και απόπειρες εκφοβισμού του επικεφαλής εκπροσώπου του ΟΑΣΕ στην Αλβανία. Τόνισαν ότι «το δικαίωμα ειρηνικής συναθροίσεως και διαμαρτυρίας αποτελεί προϋπόθεση για ένα δημοκρατικό κράτος. Ωστόσο, οι ισχυροί εσωτερικοί θεσμοί, συμπεριλαμβανομένου ενός αποτελεσματικού Κοινοβουλίου, είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της δημοκρατίας και είναι ουσιώδεις για την πολιτική σταθερότητα και το κράτος δικαίου. Η βία και οι απειλές εναντίον αξιωματούχων διεθνών οργανισμών είναι απαράδεκτες».

13.5.2019: Οι Αλβανοί στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο είναι αδέλφια που ζουν σήμερα σε δύο διαφορετικές χώρες και πρέπει να ενωθούν, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Βλέπει αυτή την ενοποίηση ως τμήμα της πορείας προς την ΕΕ. Ο Αλβανός πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει μια ενιαία περιοχή των Αλβανών χωρίς σύνορα. «Δεν θέλω σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, τη "Βόρεια Μακεδονία" και τη Σερβία. Πρέπει να εργασθούμε για να επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο». Ο Ράμα είπε ότι ποτέ  δεν μίλησε για τη λεγόμενη Μεγάλη Αλβανία και ότι είναι ένας όρος που εφευρέθηκε για να χρησιμοποιηθεί εναντίον των Αλβανών.

14.5.2019: Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Γερμανίας Bild δημοσίευσε  άρθρο για την κατάσταση στην Αλβανία, στο οποίο χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα ως γκάγκστερ  και την Αλβανία ως "κράτος μαφίας".  Η Bild αναφέρει το γεγονός ότι δύο υπουργοί του Ράμα, ο Τζαφάι και ο Ταχίρι εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.

14.5.2019: Μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από τα Τίρανα προς την Πετρέλα, υπάρχει ένας δρόμος, όπου παράλληλα με αυτόν, υπουργοί, διευθυντές υπουργείων και πρωθυπουργοί -που έκλεψαν και συνεχίζουν να κλέβουν το δημόσιο- έχουν την κατοικία τους. Είναι οι βίλες των Βαλκάνιων ολιγαρχών, η γειτονιά των πάνω από 90 εκατομμυρίων ευρώ. Οι οποίοι -ολιγάρχες- είχαν στιγματισθεί από τον πρώην επικεφαλής του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, πριν από χρόνια στη διάσκεψη του Βερολίνου. Υπάρχουν επίσης βίλες πολύ έμπειρων διπλωματών που κατηγορούνται για υποθέσεις διαπλοκής, οι οποίες ποτέ δεν εξιχνιάζονται γιατί "ο  όμοιος τον όμοιο δεν χτυπά".

17.5.2019: Η αμερικανική πρεσβεία γνωστοποίησε στους πολίτες των ΗΠΑ τι αναμένεται να συμβεί στην Αλβανία τις επόμενες ημέρες. Καλούνται να αποφεύγουν τις διαμαρτυρίες και να μη πλησιάζουν κυβερνητικά κτήρια. «Στις προηγούμενες διαμαρτυρίες χρησιμοποιήθηκε εκρηκτικό υλικό. Χρησιμοποιήθηκαν βόμβες μολότοφ στις προηγούμενες διαμαρτυρίες», αναφέρει μεταξύ άλλων η πρεσβεία.

17.5.2019: Ανακοίνωση ελληνικού ΥΠΕΞ: «Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας, που απαρτίζεται από εκπροσώπους των αλβανικών κομμάτων, να απορρίψει την υποψηφιότητα του Προέδρου της Ομόνοιας Χειμάρρας κ. Μπελέρη για το αξίωμα του δημάρχου στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η απόφαση αυτή δεν έχει νομικό έρεισμα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε τους εκπροσώπους της μειονότητας».

18.5.2019: «Η Τσαμουριά ξεκινά την ανεξαρτησία της με το ποδόσφαιρο, καθώς θα συμμετάσχει σε αγώνες που διοργανώνει η CONIFA (Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Ποδοσφαιρικών Συλλόγων)», σύμφωνα με αλβανικό δημοσίευμα. Στη συνομοσπονδία αυτή συμμετέχουν 55 μέλη, από τα οποία τα 30 είναι από την Ευρώπη και ένα από αυτά είναι η "εθνική ομάδα της Τσαμουριάς" / "Kombëtarja e Çamërisë", η οποία έχει γίνει μέρος της CONIFA την περασμένη άνοιξη.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

12.5.2019: Ο Μπόικο Μπορίσοφ, στο αίτημα του Τούρκου πρέσβη να διδάσκεται η τουρκική γλώσσα στα σχολεία, έγραψε στο facebook, έγραψε πως η εκπαίδευση στη γλώσσα δεν είναι στο πεδίο ευθύνης του διπλωμάτη. Είπε: «Μάλιστα ακόμη και οι συμβουλές σχετικά με την εκπαίδευση στην δεύτερη γλώσσα δεν είναι δουλειά του Τούρκου πρέσβη. Ζητώ να ξεκαθαριστούν αυτές οι φράσεις». Η δε ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης της Βουλγαρίας Κορνέλια Νινοβα χαρακτήρισε τη δήλωση του Τούρκου διπλωμάτη ως «Απόπειρα επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας».

14.5.2019: 14.5.2019: Ο π. πρόεδρος της Βουλγαρίας, γκεόργκι Περβανοφ, κατά την παρουσίαση του βιβλίου "Ίλιντεν- Αναγέννηση, η εξέγερση του 1903 από την οπτική των Ευρωπαίων διπλωματών", στο οποίο προλογίζει, είπε: «Η εξέγερση του Ίλιντεν είναι βουλγαρική και πρέπει να γίνει σαφές αυτό σε όλους», προσθέτοντας ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να ζητήσει μια νέα συμφωνία ή ένα παράρτημα στη Συνθήκη Φιλίας και Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας, στο οποίο να αναφέρεται η κοινή ιστορία με αναφορά στην εξέγερση του Ίλιντεν.

14.5.2019: Ο συμπρόεδρος της βουλγαρικής πλευράς στην Κοινή Επιτροπή Ιστορικών και Εκπαιδευτικών Ζητημάτων Βουλγαρίας - Σκοπίων, καθηγητής Ιστορίας Άνγκελ Ντιμιτρόφ, αναφέρθηκε στα ιστορικά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.  Όπως είπε, θεωρεί προσβλητικά τα κείμενα στα "μακεδονικά" σχολικά βιβλία ιστορίας που παρουσιάζουν τους Πρωτοβούλγαρους ως τουρκική νομαδική φυλή, με κύρια απασχόληση τις ληστείες.

16.5.2019: Ο υπουργός Γεωργίας Τροφίμων και Δασών της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ποροζάνοφ, κατηγορούμενος για αγορές πολυτελών ακινήτων και κατασκευές μοτέλ με χρήματα της Ευρωπαϊκή Ένωσης, αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Ο Ποροζάνοφ δήλωσε ότι δεν θέλει οι επιθέσεις που γίνονται εναντίον του να χρεωθούν στο έργο της βουλγαρικής κυβέρνησης, οπότε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ αποδέχθηκε την παραίτησή του.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

17.5.2019: Τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες, που θεωρούνται ύποπτοι για εμπλοκή σε εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, συνελήφθησαν στο Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με το AFP που επικαλείται ανακοίνωση της Αστυνομίας της Πρίστινα. Οι ύποπτοι συνελήφθησαν σε ιδιωτική κλινική στα περίχωρα της Πρίστινα και κατηγορούνται για «παράνομη μεταμόσχευση οργάνων και εμπορία ανθρώπων και ανθρώπινων οργάνων», σύμφωνα με την Αστυνομία.

19.5.2019: «Ο Μάρκο Τζούριτς δεν επιτρέπεται να εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο», αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου.  Παρότι ο Σέρβος επικεφαλής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί το βόρειο μέρος του Κοσόβου, λόγω της ψηφοφορίας που γίνεται σε τέσσερις σερβικούς δήμους, δεν θα του επιτραπεί να μπει στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

15.5.2019: Οι περιοχές Μπεράνε, Αντριγιέβιτσα, Πλάβ και Ζαβνιάκ καλύφθηκαν από ένα λευκό χειμωνιάτικο πέπλο. Η θερμοκρασία στις 7 το πρωί ήταν στους μηδέν βαθμούς, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Χιόνισε, επίσης, στην Κροατία και τη Βοσνία. Όπως επισημαίνεται έχει πάρα πολλά χρόνια να χιονίσει μέσα Μαΐου στην περιοχή.

ΣΕΡΒΙΑ

13.5.2019: Η αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Δημοσίων Έργων, Μεταφορών και Υποδομών της Σερβίας Ζοράνα Μιχάϊλοβιτς, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Διαδρόμου № 10. Πλέον η Σερβία συνδέεται με αυτοκινητόδρομο περίπου 600 χιλιομέτρων από βορρά προς νότο - από τα σύνορα στα σύνορά της με την Ουγγαρία, έως τα Σκόπια. «Το καλοκαίρι όσοι πηγαίνουν στη θάλασσα στην Ελλάδα διασχίζοντας τη Σερβία, θα έχουν μια ολόκληρη εθνική οδό στη χώρα μας», δήλωσε η υπουργός, χαρακτηρίζοντας τον νέο δρόμο «πραγματικό κατασκευαστικό αριστούργημα».

15.5.2019: Τα πρώτα οκτώ από τα 70 νέα χαμηλού δαπέδου αστικά λεωφορεία παραδόθηκαν στην Εταιρεία Αστικών Συγκοινωνιών "Beograd", σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γκόραν Βέσιτς και ήδη τέθηκαν σε κυκλοφορία στους δρόμους της σερβικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για σύγχρονα λεωφορεία της τουρκικής εταιρείας "BMC", που πουλάει λεωφορεία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

15.5.2019: Η Ιερά Σύνοδος των Μητροπολιτών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του καθεστώτος της μη αναγνωρισμένης "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας" (ΜΟΕ) των Σκοπίων και να συνεχισθούν οι συζητήσεις για θέμα αυτό με τους εκπροσώπους της. Η Σερβική Εκκλησία δεν ήθελε να ξεκινήσει το διάλογο με τους Σκοπιανούς, ενόσω ο Αρχιεπίσκοπος της Αχρίδας, Γιοβάν Βρανικόφσκι ήταν στη φυλακή. Ο Βρανικόφσκι αφέθηκε ελεύθερος το 2015.

15.5.2019: Βούτσιτς και Μπορίσοφ συζήτησαν θέματα ενεργειακής συνεργασίας και κυρίως τη σύνδεση της Σερβίας στον "Βαλκανικό αγωγό" φυσικού αερίου, ο οποίος θα αποτελεί προέκταση του Turkish stream, που μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας θα φτάνει μέχρι τα σύνορα με την Ουγγαρία. Εξετάστηκαν οι δυνατότητες να διοχετεύεται στον "Βαλκανικό αγωγό" φυσικό αέριο που θα προέρχεται από διαφορετικές πηγές και όχι μόνο από την Ρωσία. Η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αερίου για τον "Βαλκανικό αγωγό" ανοίγει το δρόμο για την διασύνδεση του με τον αγωγό TAP που διασχίζει την Ελλάδα αλλά και τον σταθμό υγροποιημένου αερίου που θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη.

16.5.2019: Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία απέρριψε κατηγορηματικά κάθε αλλαγή του καθεστώτος της περιοχής. Κατά την εαρινή Αρχιερατική Σύνοδο, υποστηρίχθηκε ομόφωνα η θέση ότι «το Κόσοβο και Μετόχι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κυρίαρχου εδάφους της Δημοκρατίας της Σερβίας όπως ορίζεται στο σύνταγμα της Σερβίας και στο ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

ΣΚΟΠΙΑ

13.5.2019: Τα Σκόπια προσπαθούν να αναγκάσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δεχθεί την διατύπωση της "μακεδονικής γλώσσας. Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν το κείμενο να περιέχει τη φράση "υπογεγραμμένο από τις γλώσσες των αντίστοιχων μερών". Ωστόσο, τα Σκόπια διατύπωσαν αντιρρήσεις ότι δεν πρόκειται για τυποποιημένη διατύπωση που συνήθως αναφέρει  στις συμφωνίες ότι «υπογράφηκαν σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ» και τη γλώσσα του άλλου μέρους. Επιμένουν να καθορίζεται ότι υπογράφηκε  στη "μακεδονική γλώσσα". Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται σε "μακεδονική γλώσσα", ενώ η Βουλγαρία υποστηρίζει ότι είναι βουλγαρική δυτική διάλεκτος με σερβικά στοιχεία. Το λάθος (της Βουλγαρίας) ήταν ότι δεν συζητήθηκε ούτε συμφωνήθηκε κατά τη σύμβαση Καλής Γειτονίας μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων.

14.5.2019: Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε κατά την τελευταία σύνοδό της, που πραγματοποιήθηκε στο Φανάρι, στην Κωνσταντινούπολη, να εξετάσει το αίτημα της μη κανονικής "Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας" και της κυβέρνησης της "Βόρειας Μακεδονίας", για την επίλυση του καθεστώτος αυτής της Εκκλησίας.

14.5.2019: Το θέμα της ονομασίας ήταν το ευκολότερο από τα μεγάλα προβλήματα των Βαλκανίων, ανέφεραν πρώην Αμερικανοί πρεσβευτές Κάμερον Μάντερ και Φρανκ Γουίσνερ σε κοινό άρθρο για τα Δυτικά Βαλκάνια: «Υπήρξε μια πρόκληση: η άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί το όνομα της γειτονικής χώρας της ως "Μακεδονία". Οι δύο χώρες μόλις το διευθέτησαν με το νέο συμβιβαστικό όνομα "Βόρεια Μακεδονία". Ήταν το ευκολότερο από τα μεγάλα προβλήματα των Βαλκανίων.  Ωστόσο, χρειάστηκαν κοντά 30 χρόνια, με τεράστια έξοδα».

15.5.2019: Η Τουρκία δεν θα εμποδίσει ούτε θα δημιουργήσει πρόβλημα για την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτζή στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κύρωση παρατάθηκε λόγω των τοπικών εκλογών, αλλά μόλις συνέλθει η τουρκική συνέλευση, το πρωτόκολλο θα είναι στις προτεραιότητες της ημερήσιας διάταξης. Το μήνυμα αυτό, είναι σε αντίθεση με το μήνυμα του ομολόγου του, Υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

15.5.2019: Αφού ολοκληρώθηκε πλήρως ο διάδρομος 10, η προτεραιότητα των Σκοπίων στην οδική και την σιδηροδρομική υποδομή είναι ο Διάδρομος 8. Με την αποπεράτωση του Διαδρόμου 8, θα συνδεθούν τα λιμάνια του Δυρραχίου με το Μπουργκάς και θα ανοίξουν πολύ μεγαλύτερες ευκαιρίες για τις οικονομίες των τριών χωρών. Τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες υποδομές επενδύθηκαν από τη Βουλγαρία, κυρίως με ευρωπαϊκά χρήματα, ενώ τα Σκόπια και η Αλβανία περιμένουν περισσότερους πόρους με την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, σημειώνει το Kanal 5  των Σκοπίων.

16.5.2019: Στη Θεσσαλονίκη, οι εκπρόσωποι  των υπουργείων Εξωτερικών και των δύο χωρών συμφώνησαν για την πρώτη σύνοδο της ολομέλειας της μικτής ομάδας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Τα Σκόπια και η Ελλάδα θα πρέπει να συναινέσουν στη χρήση των όρων "Made in Macedonia"», "μακεδονικός", «"The best of Macedonia", και τα παρόμοια, καθώς και τα ονόματα των εταιρειών που εμπεριέχουν το όνομα "Μακεδονία". Στα Σκόπια, από τα συνολικά 14.556 εμπορικά σήματα, 79 περιέχουν τη λέξη "Μακεδονία", 77 στην αγγλική γλώσσα το όνομα "Μακεδονία", ενώ το επίθετο "μακεδονικός" περιέχεται σε 12 καταχωρημένα εμπορικά σήματα. Η συντομογραφία ΜΚ είναι σε 93 και η συντομογραφία ΜΑΚ σε 35 ονόματα.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

18.5.2019: Η απαγωγή Σλοβένου αμπελουργού από ομάδα μεταναστών, επανέφερε στο προσκήνιο, την παραμονή των ευρωεκλογών, τη συζήτηση περί μετανάστευσης στη Σλοβενία. Η σλοβενική Αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο αμπελουργός, ο οποίος εργαζόταν στο αμπέλι του στην περιοχή κοντά στα σύνορα με την Κροατία, δέχθηκε επίθεση από τέσσερις μετανάστες που τον έδεσαν και τον έβαλαν στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, με το οποίο, στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς την Ιταλία. Το αυτοκίνητο βρέθηκε εγκαταλειμμένο στα ιταλικά σύνορα και ο ιδιοκτήτης βρέθηκε κλειδωμένος σ’ αυτό, χωρίς να έχει τραυματιστεί.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / ria novosti / apenadi /himara