Skip to main content

Βαρίδια δισεκατομμυρίων από την εποχή των μνημονίων

Παρά τα όσα υποστηρίζονται ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά βαρίδια του πρόσφατου «αμαρτωλού» παρελθόντος.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα βγει σύντομα στην αγορά προς αναζήτηση ανεξάρτητου συμβούλου. Αποστολή του; Η παροχή τεχνικών συμβουλών ενόψει της μετάβασης του Ταμείου στην επόμενη μέρα τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος νόμος, που θα διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ αναμένεται, τελικά, αρχές του 2022 και έτσι θα γυρίσει σελίδα σε ένα ακόμα μνημονιακό κεφάλαιο της Ελλάδας. Ένα από τα πολλά που έχουν απομείνει ακόμα. Γιατί, παρά τα όσα περί του αντιθέτου υποστηρίζονται, ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά βαρίδια του πρόσφατου «αμαρτωλού» παρελθόντος.

Θέλετε ένα στοιχείο που να καταδεικνύει την υστέρηση της χώρας – ακόμα και σήμερα - σε σχέση με τα προμνημονιακά δεδομένα; Αναζητήστε το στα στεγαστικά δάνεια: Ακόμα κι αν η αγορά τους κινηθεί όπως υπολογίζεται στα επίπεδα των 900 εκατ ευρώ, φέτος, θα εξακολουθεί να αντιστοιχεί μόλις στο 10% του 2007. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να σημειωθεί ότι τότε δίνονταν 1 δις ευρώ στεγαστικά κάθε μήνα. Και τώρα, η χώρα πανηγυρίζει για τα 900 εκατ ετησίως, που συνιστούν αύξηση κατά 50% σε σχέση με το 2020 και κατά 160% σε σχέση με το 2027.

Οι οικονομικοί αναλυτές επιμένουν ότι η πραγματική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα επέλθει μόνο μέσα από τις νέες επενδύσεις. Γι αυτό και «κεντρικά» δίνεται μεγάλη σημασία, για παράδειγμα, στο γεγονός ότι από τις αρχές του 2022 θα διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο παροχής κινήτρων στήριξης των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του ΣΔΑΜ (Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης). Πίσω από αυτή την ορολογία κρύβονται επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων ευρώ. Κι αυτό γιατί αφορά σε επιχειρήσεις κι επενδύσεις σε Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία. Εκεί όπου θα κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες. Κι ετοιμάζεται η επόμενη, «πράσινη» ενεργειακά, ημέρα. Εν προκειμένω, μόνο οι κρατικές ενισχύσεις μπορεί να φτάσουν στο 60% για τους μεγάλους που θα μπουν εκεί. Και θα είναι πολλοί...