Skip to main content

Varmazis: Η σερραϊκή εταιρεία που μαθαίνει στον κόσμο τις καυτερές γεύσεις

Οι καυτερές σος και τα dressing των αδερφών Βαρμάζη έχουν ανοίξει πανιά για μεγάλες αγορές του εξωτερικού, από Αγγλία μέχρι Καναδά και Χονγκ Κονγκ

Κατάγονται από την Κατερίνη, ζουν στις Σέρρες και έχουν βαλθεί να μάθουν τον κόσμο να τρώει καυτερά. Μάλιστα, οι καυτερές τους σάλτσες φτάνουν από την Αγγλία, τη Σουηδία, την Αυστρία και τη Ρουμανία μέχρι τον Καναδά, ετοιμάζονται να ανοίξουν πανιά για την Κίνα, την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ και προσεχώς θα βρεθούν σε Πολωνία και Γερμανία. Τα αδέρφια Βαρμάζη, ο Βασίλης, ο Ανέστης και ο Δημοσθένης, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της εστίασης, δημιούργησαν πριν από μερικά χρόνια στις Σέρρες τη Varmazis-The Hot Sauce Factory, έχοντας εντοπίσει ένα κενό στην αγορά όσον αφορά τις καυτερές σος και τις επιλογές σε spicy γεύσεις, τη στιγμή μάλιστα που στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη το καυτερό πρωταγωνιστεί.

Σήμερα η εταιρεία διαθέτει επτά κωδικούς και συγκεκριμένα μια σειρά με τρεις καυτερές σος, μια σειρά ασιατικών, με σος soya, teriyaki και γλυκόξινη, και ένα ρευστό άρωμα καπνού. Στο επόμενο δε διάστημα τα τρία αδέρφια θα βγάλουν στην αγορά μια σειρά barbecue, ενώ σχεδιάζουν και νέα προϊόντα που θα χαρακτηρίζονται από καινοτομία στις υφές, τις γεύσεις και τα χρώματα. Πέρα όμως από τις σος και τα dressings, ενδιαφέρονται να επεκταθούν και σε άλλα είδη τροφίμων, με έμφαση σε τοπικά, μεσογειακά προϊόντα με υγιεινό προσανατολισμό.



Τα προϊόντα της Varmazis βρίσκονται σε όλα τα μεγάλα τουριστικά νησιά και στα αστικά κέντρα, ενώ το 50% της παραγωγής της κατευθύνεται στις ξένες αγορές. Η αυξημένη δε ζήτηση οδηγεί τα αδέρφια Βαρμάζη σε νέο επενδυτικό σχεδιασμό για μηχανολογικό εξοπλισμό στο επόμενο διάστημα.

«Η φιλοσοφία μας είναι να φέρουμε μια έξτρα γεύση στο τραπέζι, τόσο για τον επαγγελματία της εστίασης όσο και για τον καταναλωτή που θέλει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Το target group μας είναι άνθρωποι που αγαπούν τα ποιοτικά προϊόντα και ψάχνονται» λέει στη Voria ο Βασίλης Βαρμάζης. Μάλιστα, στα μελλοντικά πλάνα της εταιρείας είναι να εξασφαλίσει και την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων της, βοηθώντας τους πελάτες της ανά τον κόσμο να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την προέλευση αυτού που τρώνε, τον παραγωγό και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.



Από την εστίαση στις καυτερές σάλτσες

Τα αδέρφια Βαρμάζη, αν και Κατερινιώτες, μένουν στις Σέρρες από το 2004. Την αρχή έκανε ο Βασίλης, όταν πέρασε εκεί στη γυμναστική ακαδημία, και στη συνέχεια «παρέσυρε» και τα αδέρφια του. Οι τρεις τους μπήκαν στον χώρο της εστίασης, δημιουργώντας δύο εστιατόρια, το ένα ταχυφαγείο και το άλλο με ιταλική κουζίνα, τα οποία στο ενδιάμεσο συγχωνεύθηκαν. Μέσα από την καθημερινή τους εμπειρία στις κουζίνες και με δεδομένο ότι αναζητούσαν και έφερναν πολλά ιδιαίτερα προϊόντα από το εξωτερικό, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν πολλές επιλογές σε ελληνικής παραγωγής καυτερές σάλτσες. Έτσι, για τις ανάγκες των δικών τους εστιατορίων μπήκαν στη διαδικασία να φτιάξουν τις δικές τους. Εισήγαγαν σπόρους από το εξωτερικό και συγκεκριμένα την Αμερική και την Ιταλία και άρχισαν να καλλιεργούν για μία διετία μόνοι τους και να πειραματίζονται με πολύ καυτερές ποικιλίες, όπως η habanera, η naga viper και η scorpion. Δημιούργησαν έναν μικρό χώρο, αλλά σχεδόν άμεσα μεταφέρθηκαν σε μεγαλύτερη βιοτεχνική εγκατάσταση και υλοποίησαν μια σημαντική επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό για να δώσουν σάρκα και οστά στον σχεδιασμό τους. Μετά από δοκιμές και πειραματισμούς ενάμιση έτους έβγαλαν το πρώτο τους προϊόν στην αγορά το 2017. Πλέον συνεργάζονται με παραγωγούς που καλλιεργούν τους σπόρους για λογαριασμό τους.


«Προϊόντα μας βρέθηκαν τυχαία στο Χονγκ Κονγκ, εντυπωσίασαν και άνοιξε ο δρόμος για μια συμφωνία σε Κίνα, Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ, ενώ και στην Αγγλία κερδίσαμε εν αγνοία μας έναν τοπικό διαγωνισμό και μας ενημέρωσαν από ένα εστιατόριο στο Μπράιτον, που επεδίωξε στη συνέχεια συνεργασία» λέει ο Βασίλης Βαρμάζης, εξηγώντας πως η εταιρεία βρίσκεται ακόμα στην αρχή της προσπάθειάς της και έχει πολλά σχέδια να υλοποιήσει και πολλά νέα προϊόντα να φέρει στην αγορά.