Skip to main content

Βαρουφάκης στη Voria: To Grexit καλύτερο από τη συμφωνία του Eurogroup

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μιλάει στη Voria.gr για την απόφαση του Eurogroup, τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και το δημοψήφισμα του 2015

Μια κακή συμφωνία που βάζει τη χώρα χειροπόδαρα στη φυλακή μέχρι το 2060 χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Voria.gr.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Βαρουφάκη, η απόφαση είναι τόσο αρνητική για τη χώρα μας που ακόμα και μία έξοδος από το ευρώ, την οποία όπως λέει δεν υποστηρίζει, θα ήταν προτιμότερη από την εφαρμογή της.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επισκέφθηκε χθες τη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει στη Συνάντηση Εργασίας του κόμματος του, ΜέΡΑ25, στο Βελλίδειο.

Επιμένοντας στο σλόγκαν «ανυπακοή στην πράξη», ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι αν ήταν τώρα υπουργός Οικονομικών θα αναιρούσε τη συμφωνία του Eurogroup, την οποία – όπως υποστηρίζει- η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να τηρήσει.

Αναφορικά με τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, επισημαίνει πως αυτή έχει πολλά θετικά, ωστόσο η κυβέρνηση έχει τόσο απαξιωθεί που της είναι δύσκολο να την υποστηρίξει.

Στην ατζέντα του κόμματος του για τη Βόρεια Ελλάδα, αναφέρει πως η Θεσσαλονίκη πρέπει να ξαναγίνει ένα κοσμοπολίτικο πέρασμα μεταξύ Δύσης και Ανατολής αλλά και αναπτυξιακό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πώς αξιολογείτε την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup;

Μονιμοποιεί αυτό που στο ΜέΡΑ25 ονομάζουμε χρεοδουλοπαροικία. Ουσιαστικά αποτελεί την παγιοποίηση της χρεοκοπίας της χώρας μέχρι το 2060. Πρόκειται για ένα τέταρτο μνημόνιο το οποίο διαφέρει από τα άλλα τρία μόνο στο ότι αντί να μας δώσουν ένα νέο μεγάλο δάνειο, θα μας δώσουν ό,τι έχει μείνει από το προηγούμενο, γύρω στα 25 δισ. που έχουν απομείνει. Αντί για περισσότερα χρήματα που υποτίθεται ότι -όπως τα προηγούμενα μνημόνια- θα βοηθούσαν την τρόικα να πληρώνει τον εαυτό της, η χώρα παίρνει τα 100 δισ . ευρώ που ήταν να πληρωθούν μεταξύ του 2022 και του 2032 και τα πάνε για μετά το 2032 τοκιζόμενα, υπό όρους ασφυκτικής λιτότητας για πάντα.

Ουσιαστικά αποτελεί την επιβάρυνση μακροπρόθεσμα του χρέους με αντάλλαγμα κάποιες ευκολίες πληρωμών για 10 χρόνια, που όμως γίνονται υπό όρους μονιμοποιημένης λιτότητας και συνεπώς συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Τι θα κάνατε αν γινόσασταν τώρα υπουργός Οικονομικών, μετά από την υπογραφή της συμφωνίας αυτής;

Καταρχάς δεν υπογράφεις τη συμφωνία αυτή. Αλλά και να την υπογράψεις την αναιρείς. γιατί δεν μπορείς ποτέ να προσποιείσαι ότι τηρείς μια συμφωνία η οποία δεν υπάρχει δυνατότητα ποτέ να τηρηθεί. Όσο περισσότερο προσποιείσαι ότι την τηρείς, τόσο δημιουργείς συνθήκες υπερφορολόγησης, συνθήκες συρρίκνωσης εισοδημάτων που στέλνουν στο εξωτερικό νέους ανθρώπους. Χάνουμε 10 – 15.000 νέους ανθρώπους κάθε μήνα. Στο τέλος δεν θα μείνει άνθρωπος στην Ελλάδα, παρά μόνο γέροι.

Εκλέγεσαι για να εναντιωθείς σε αυτό, δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική πέραν της ερημοποίησης.

Μια αναίρεση της συμφωνίας δεν θα μπορούσε να φέρει και αντίποινα;

Όταν έχεις μια κακή συμφωνία που σε βάζει χειροπόδαρα στη φυλακή, η αναίρεση της μόνο καλό μπορεί να κάνει. Τι μπορεί να γίνει χειρότερο από αυτό; Να μας βγάλουν από το ευρώ; Μακάρι, σε σχέση με αυτό. Εγώ δεν θέλω να βγούμε από το ευρώ. Ποτέ δεν ήταν η πολιτική μου, έχω χάσει πολλούς φίλους στην Αριστερά [από αυτό]. Αλλά το να είμαστε στο ευρώ 40 χρόνια συρρικνούμενοι είναι η μεγαλύτερη κατάρα. Πρέπει αυτή η συμφωνία, η απόφαση του Eurogroup αυτή να καταργηθεί άμεσα.

Δεν φοβάστε αντίποινα στo προσφυγικό ή σε άλλα μέτωπα;

Ενός κακού μύρια έπονται. Η συνθηκολόγηση του 2015 είναι αυτή που έφερε την κατάπτυστη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, την αδυναμία της Ελλάδας να ορθώσει το ανάστημα της να μιλήσει για το προσφυγικό, το έγκλημα που κάνει η Ευρώπη στους ανθρώπους που έρχονται, το έγκλημα που κάνει απέναντι στους κατοίκους της Λέσβου, της Σάμου. Δεν σημαίνει ότι αν συνθηκολογήσουμε σε αυτό, θα κερδίσουμε σε κάτι άλλο. Αν συνθηκολογήσεις στο ένα, συνθηκολογείς σε όλα.

Ποια η γνώμη σας για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Βλέπετε τι γίνεται όταν μια κυβέρνηση απαξιώνεται και μετά από μια γενικευμένη συνθηκολόγηση με το «ναι σε όλα» με υπουργούς και βουλευτές που υποστηρίζουν πράγματα που και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν στέκουν, είναι δύσκολο να υποστηρίξουν μια συμφωνία σαν και αυτή για τη Μακεδονία, η οποία για εμάς έχει πολλά θετικά. Είναι σαν τον βοσκό που φωνάζει «λύκος» και κάποια στιγμή δεν τον πιστεύουν.

Η συμφωνία έχει πάρα πολλά θετικά γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είμαστε στο 1991, είμαστε στο 2018. 120 χώρες ήδη αναγνωρίζουν το κράτος αυτό ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Είναι πολύ θετικό η χώρα αυτή να αλλάξει το σύνταγμα της για να δώσει έναν γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομά της που θα μας επιτρέπει εμάς να τονίζουμε -και με τη βοήθεια της κυβέρνησης των Σκοπίων- ότι αυτό που θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία δεν θα έχει καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία, την Κεντρική Μακεδονία, την πραγματική Μακεδονία. Ουσιαστικά οι ίδιοι θα μηνύσουν στις 120 χώρες που τους αναγνωρίζουν ως Δημοκρατία της Μακεδονίας ότι θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, που τελικά είναι αν το δεις γεωγραφικά. Επίσης, ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε πραγματικά ποια είναι η απειλή από τον Βορρά, η οποία είναι μια Μεγάλη Αλβανία, που έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να συσταθεί και να είναι απειλητική απέναντι μας, απέναντι στην Ήπειρο για παραάδειγμα, αν διασπαστεί η ΠΓΔΜ και το Τέτοβο γίνει κομμάτι μιας Μεγάλης Αλβανίας με το Κόσοβο και την τωρινή Αλβανία.

Το ΜέΡΑ25 δεν αντιδρά αρνητικά μόνο για να αντιδράσει αρνητικά. Στο θέμα του χρέους είμαστε καταπέλτες, εκεί που βλέπουμε όμως ότι μια συμφωνία είναι θετική και προς όφελος του εθνικού συμφέροντος, το λέμε και ας εισπράξουμε το πολιτικό κόστος.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του o πρωθυπουργός ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς ότι μετανιώνει για το δημοψήφισμα του 2015. Πώς σχολιάζετε τη δήλωση αυτή;

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα να αναιρέσει τον εαυτό του τα τελευταία τρία χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι το δημοψήφισμα εκείνο το έκανε για λάθος λόγους. Το δημοψήφισμα το έκανε για να το χάσει, ουσιαστικά υπονόμευσε τη συνολική μας προσπάθεια. Αν αυτό μετανιώνει, το χαίρομαι, αν όμως μας λέει ότι αυτό που μετανιώνει είναι η σύγκρουση με τους δανειστές τότε θεωρώ ότι αυτοπαραδίδεται στην κρίση του ελληνικού λαού και ειδικά σε εκείνο το 62% που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων ενώ εκείνος δεν στάθηκε.

Ποιοι οι στόχοι της ατζέντας του κόμματος σας για τη Βόρεια Ελλάδα;

Η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη πρέπει επιτέλους να ξαναγίνει αυτό που δεν είναι εδώ και 100 χρόνια, ένα κοσμοπολίτικο πέρασμα μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Η Θεσσαλονίκη ήταν σημαντικότητατη πόλη επειδή ήταν η είσοδος της Ευρώπης. Ιδίως μετά τον εμφύλιο πόλεμο και το Σιδηρούν Παραπέτασμα, αποκόπηκε από αυτόν τον ρόλο της. Πρέπει να ξαναγίνει αλλά και να γίνει το αναπτυξιακό κέντρο της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ανοιχτό μυαλό, τέλος στη χρεοδουλοπαροικία της Ελλάδας και μία συνολικότερη πολιτική ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει πάλι μια κοινωνική οικονομία η οποία θα μαγνητίζει και δεν θα διώχνει.