Skip to main content

Βαρουφάκης: Μηνύματα οργής από τους ομογενείς - Προβλέπω εκλογές το Φθινόπωρο

«Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να κάνει πρόωρες εκλογές το Μάιο, αν όχι το Μάιο το Φθινόπωρο το αργότερο» δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

«Μηνύματα οργής» από τους ομογενείς, αναφορικά με τον νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, λαμβάνει ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης, όπως ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του στο SBS Greek της Αυστραλίας, σημειώνοντας ότι μόνο το κόμμα του καταψήφισε τον ισχύοντα νόμο.

Εξηγώντας τη θέση του ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το ΜέΡΑ25 ήταν υπέρ της ουσιαστικής ψήφου των αποδήμων και πρόσθεσε ότι ο νόμος που πέρασε, ουσιαστικά δημιουργεί δύο κατηγορίες Ελλήνων και πρόσθεσε:

«Θα μιλήσω πολύ συγκεκριμένα. Η κόρη μου του χρόνου που θα είναι 18 χρόνων θα μπορεί να πάρει το αεροπλάνο, όπως γίνεται και τώρα, να έρθει στην Ελλάδα και να ψηφίσει στις εκλογές. Αλλά δεν μπορεί ψηφίσει στο Σύδνεϋ όπου ζει.

Η κόρη του πρωθυπουργού και το προσωποποιώ τώρα το ξέρω, η οποία δουλεύει στη Goldman Sachs στο Λονδίνο θα ψηφίσει μια χαρά. Υπάρχουν δηλαδή δύο ειδών κόρες, εκείνες οι οποίες είναι πραγματικά απόδημες και από τις οποίες στερούμε το δικαίωμα ψήφου. Δεν είναι δε είναι μόνο η κόρη μου. Είναι και η γιαγιά της που δεν θα μπορέσει να ψηφίσει γιατί δεν έχει καταθέσει στην ελληνική εφορία δήλωση εισοδήματος τα τελευταία χρόνια». Είναι απαράδεκτο, είπε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 η διασύνδεση και μόνο του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι με την οικονομική κατάσταση και με τη φορολογία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί, δεν μπορεί να κυβερνήσει, δεν μπορεί να έχει πρόγραμμα για μια οικονομία, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι στη φυλακή χρέους της τρόικας».

Υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να τις κάνει το Μάιο, αν όχι το Μάιο το Φθινόπωρο το αργότερο. Το θεωρώ σχεδόν αδύνατο, πρόσθεσε, «να μην κάνει εκλογές φέτος. Για τον απλούστατο λόγο ότι όλα τα ψέματα τα οποία έλεγε τόσο καιρό θα αποκαλυφθούν. Όταν εγώ του έλεγα ότι θα τον αναγκάσουν από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες να κόψει συντάξεις, αυτό όταν θα έρθει να το κάνει μετά νομίζω ότι θα μπει σε μία σκοτοδίνη. Τα ποσοστά του θα πέφτουν. Και να μην ξεχνούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να κάνει διπλές εκλογές. Όχι μία εκλογή», αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, αλλά στις μεθεπόμενες θα ισχύσει το πλειοψηφικό που έχει ήδη ψηφίσει η ΝΔ.