Skip to main content

Βαρουφάκης: Nόμιμη η ηχογράφηση των συνομιλιών του Eurogroup

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κάλεσε όσους τον κατηγορούν για μυθοπλασία στο βιβλίο του να αναφερθούν σε συγκεκριμένα αποσπάσματα.

Καταφατικά απάντησε ο Γιάνης Βαρουφάκης ερωτηθείς σε συνέντευξή του αν θα παρακολουθούσε από κοινού με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα την ταινία του Κώστα Γαβρά, που στηρίχτηκε στο βιβλίο του.

«Ναι, θα την έβλεπα» είπε συγκεκριμένα ο πρώην ΥΠΟΙΚ μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας πως του έκανε «εντύπωση» το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας διάβασε το βιβλίο. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από το βήμα της ΔΕΘ ανέφερε πως το βιβλίο του πρώην ΥΠΟΙΚ «κατά 30% αποτελεί μυθοπλασία, το 30% τη στρεβλή εικόνα που έχει ο κ. Βαρουφάκης για τα γεγονότα και άλλο ένα 30% πραγματικά γεγονότα» ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 απάντησε: «Ας αφήσουμε τους χαρακτηρισμούς. Σε ποια παράγραφο είπα κάτι που δεν είπατε;». Κάλεσε παράλληλα όσους τον κατηγορούν για μυθοπλασία να αναφερθούν σε συγκεκριμένα αποσπάσματα.

Για τις δηλώσεις του ότι ηχογραφούσε τις συνομιλίες στο Eurogroup, ο κ. Βαρουφάκης ισχυρίστηκε ότι η καταγραφή των συνεδριάσεων είναι καθ' όλα νόμιμη βάσει και της απόφασης του Αρείου Πάγου, προσθέτοντας: «Ως δημόσιος λειτουργός που συμμετέχεις σε επίσημη συνεδρίαση επιτρέπεται απολύτως η μονομερής καταγραφή».

Υποστήριξε ακόμη πως αυτό είναι κάτι που «το κάνουν όλοι». «Δεν υπήρχε υπουργός Οικονομικών που δεν το έκανε και δεν το κάνει, είμαι σίγουρος ότι ο κ. Σταϊκούρας το κάνει και αν δεν το κάνει, θα πρέπει να τον εγκαλέσετε» είπε.

Ερωτηθείς γιατί δεν δημοσιοποιεί τις ηχογραφήσεις, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Θεωρώ ότι δεν έχω το δικαίωμα να βγάλω τη φωνή του Ντέισελμπλουμ στο Διαδίκτυο, έχω το δικαίωμα να τον καταγράψω για να θυμάμαι τι είπε».

Για την υπόθεση Novartis

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως «αν γίνει Εξεταστική, θα καταδικάσουμε όλη τη διαδικασία. Αρνούμαστε αυτήν τη σύμπτηξη νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας» και πρότεινε τη σύσταση σώματος τύπου FBI: «Εισηγούμαστε ένα σώμα σαν το FBI που θα κάνει όλη την έρευνα και μετά θα πηγαίνει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη». «Είμαστε εναντίον κάθε εξεταστικής που γίνεται για να ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου» πρόσθεσε.