Skip to main content

Βαρουφάκης: Όποιο κανάλι και να βλέπεις είναι σαν γραφείο Τύπου της ΝΔ

Ο γραμματέας του Μέρα25 τόνισε ότι ο «υπουργός Προπαγάνδας της κυβέρνησης μοιράζει δεκάδες εκατομμύρια στους φίλους τους καναλάρχες».

Την ελπίδα ότι «το ΜέΡΑ25 θα κερδίσει το στοίχημα», εξέφρασε ο Γραμματέας του κόμματος, Γιάννης Βαρουφάκης, απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο του 4ου κύκλου επικοινωνίας με πολίτες υπό τον τίτλο «Πρόσωπο με πρόσωπο».  

Η ερώτηση αφορούσε τα υψηλά ποσοστά που εμφανίζει η κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις και το μέλλον του ΜέΡΑ25. Ο κ. Βαρουφάκης, σημείωσε ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί με τους πολίτες και το τι μαθαίνουμε έξω στο δρόμο μιλώντας με τον κόσμο, ή μέσα από το Zoom στην περίοδο της πανδημίας. Υπάρχει, πρόσθεσε, και μια άλλη διάσταση πολύ σημαντική την οποία και εξήγησε:

«Έχουμε μια χώρα, η οποία εδώ και ενάμιση χρόνο είναι κλεισμένη στα σπίτια της λόγω της πανδημίας, έχουμε ανθρώπους οι οποίοι υποφέρουν, πεθαίνουν, είναι άρρωστοι, πηγαίνουν στα νοσοκομεία και βλέπουν την κατάσταση σε ένα εθνικό σύστημα υγείας αλλά ταυτόχρονα γυρνάνε πίσω στο σπίτι τους και βλέπουν το χαζοκούτι, όποιο κανάλι και να βλέπουν, είναι σαν γραφείο Τύπου της ΝΔ, γιατί είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο, δεν έχει ξαναγίνει πουθενά αλλού, ούτε ο Ερντογάν δεν το έκανε αυτό που ο υπουργός Προπαγάνδας της κυβέρνησης μοιράζει δεκάδες εκατομμύρια στους φίλους τους καναλάρχες προφανώς για αυτό τα κανάλια λειτουργούν ως σαν να ήταν γραφεία Τύπου της κυβέρνησης της ΝΔ. Όμως αυτό θα αλλάξει και θα αλλάξει γιατί με το που η πανδημία αρχίσει να φεύγει, θα φύγει κάποια στιγμή, το τσουνάμι των λουκέτων, της ανεργίας, της ανέχειας, το 5ο μνημόνιο το οποίο είναι προδιαγεγραμμένο, όπως έχω πει πολλές φορές στη Βουλή θα χτυπήσει τον κόσμο, εδώ είναι ο ρόλος του ΜέΡΑ25.

Αντίθετα με το ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει το ηθικό ύψος και ανάστημα να μιλήσει για μια ουσιαστικά διαφορετική πολιτική, γιατί είδαμε τι έκαναν. Εν πολλοίς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει το έργο της κυβέρνησης Τσίπρα, τα νομοσχέδιά τους είναι επέκταση, πολλές φορές έρχονται και κυρώνουν αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλάνε για προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά δεν λένε κουβέντα, κιχ, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όταν εμείς τους προτείνουμε κοινό μέτωπο στη βάση της κατάργησης της πώλησης των κόκκινων δανείων. Δεν είναι δυνατόν να προστατεύσεις το σπίτι του άλλου, εάν δεν σταματήσεις την πώληση του δανείου του σε ένα αρπακτικό ταμείο που έρχεται να του φάει το σπίτι. Εμείς λοιπόν το ΜέΡΑ25 θα είμαστε εκεί με τον προγραμματικό μας λόγο με όχι μόνο το «όχι» αλλά και το «ναι» σε συγκεκριμένες λύσεις για τα συγκεκριμένα προβλήματα που θα προστατεύσουν πραγματικά την κοινωνία, τους πολίτες, τους μικρομεσαίους, τους μισθωτούς, τους άνεργους, τους νέους, τις γυναίκες μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα που έρχεται. Αυτό είναι το στοίχημα για το ΜέΡΑ25 και θέλω να πιστεύω ότι θα το κερδίσουμε».

Σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα των καλλιτεχνών:

Το πρώτο που πρέπει να κάνει το κράτος, είναι να βάλει ένα φόρο 4-5% στις ψηφιακές πλατφόρμες τύπου Spotify, Netflix, Amazon, Facebook, Google, Apple music κοκ, από τα οποία χρήματα να χρηματοδοτείται ο Πολιτισμός.

Αιολικά πάρκα

Ότι χρειαζόμαστε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ότι χρειαζόμαστε ανεμογεννήτριες προφανώς. Δεν θέλουμε diesel, δεν θέλουμε πυρηνική ενέργεια, δεν θέλουμε λιγνίτη χρειαζόμαστε ενέργεια. Η ενέργεια θα πρέπει να προκύψει από τον αέρα και από τον ήλιο, αλλά όχι να θυσιάσουμε τα νησιά μας, τις βουνοκορφές μας, τους βιοτόπους μας.  

Να υπάρξει ένα αναπτυξιακό πλαίσιο, αυτό είναι το πρόγραμμα της πράσινης βιομηχανικής επανάστασης του ΜέΡΑ25, ένα μεγάλο κομμάτι προστιθέμενης αξίας να μένει στην Ελλάδα. Να γίνει η Ελλάδα ένα κέντρο παραγωγής και διανομής υδρογόνου το οποίο θα δημιουργήσει πάρα πολύ καλές θέσεις εργασίας, ιδίως τώρα που χάνουμε τις θέσεις εργασίας με το λιγνίτη κλπ.

Αν κυβερνήσει πώς θα αντιμετωπίσει ξένες ισχυρές δυνάμεις

Καταρχάς, να πω ότι το 2015 ο ελληνικός λαός απέδειξε πόσο γενναίος είναι, δεν μας έριξε εκείνος, δεν ανέτρεψε ο λαός μια κυβέρνηση επειδή αποφάσισε η κυβέρνηση να πάει κόντρα στην Τρόικα, το αντίθετο έγινε δυστυχώς. Η τραγωδία εκείνης της βραδιάς, της 5ης Ιουλίου του 2015, ήταν ότι ο πρωθυπουργός ανέτρεψε το λαό. Ο λαός στάθηκε όρθιος, έδωσε ένα 62% στη ρήξη με την Τρόικα, στο Όχι - και κείνο το Όχι έγινε Ναι την επόμενη μέρα το πρωί, στο προεδρικό Μέγαρο, όταν ο πρωθυπουργός που ανέτρεψε το λαό συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με το μνημονιακό τόξο για να μετατρέψουν αυτό το Όχι σε Ναι.

Αν εμείς είχαμε παραμείνει πιστοί στην πολιτική της μη υπογραφής μνημονίου χωρίς να έχουμε ριζική αναδιάρθρωση, κούρεμα του χρέους, χωρίς να έχουμε κατάργηση των αποικιοκρατικών δεσμεύσεων να τους δίνουμε τα αεροδρόμια, το Ελληνικό, το χρυσό, τα πάντα, αν ήμασταν σταθεροί, θα είχαν καταρρεύσει - και ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός. Το 2015 είχαμε τη δυνατότητα με ένα μικρό κούρεμα γύρω στα 20 κάτι δισεκατομμύρια ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που είχε στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για τεχνικούς λόγους να καταρρεύσει το σύστημα της ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο κράτησε την Ιταλία μέσα στο ευρώ. Αυτό ήταν ένα πυρηνικό όπλο που είχαμε που δεν το χρησιμοποιήσαμε.

Τι θα γινόταν σήμερα αν το ΜέΡΑ25 ήταν κυβέρνηση; Εμείς είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στον ελληνικό λαό, το έχουμε πει και στην ιδρυτική μας διακήρυξη, μπορείτε να διαβάσετε το εδάφιο στην ιδρυτική διακήρυξη του ΜέΡΑ25 για τη θέση μας για το ευρώ που είναι απλή: Δεν έπρεπε να είμαστε στο ευρώ, αλλά δεδομένου του ότι είμαστε στο ευρώ και η έξοδος θα έχει ένα μεγάλο κόστος, δεν προτείνουμε εμείς την έξοδο από το ευρώ, αλλά είμαστε έτοιμοι για έξοδο, εάν μας πουν ότι ο μόνος τρόπος να έχετε ευρώ είναι να είστε μια αποικία χρέους. Για να είμαστε όμως συνεπείς σε αυτή μας τη δήλωση, ότι προτιμούμε να βγούμε από το ευρώ παρά να παραμείνουμε αποικία χρέους, χρεοδουλοπαροικία, πρέπει να είμαστε, ουσιαστικά έτοιμοι να βγούμε από το ευρώ. Το οποίο τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει δύο στάδια: το πρώτο στάδιο είναι ένα σύστημα πληρωμών το οποίο να ξεφεύγει από τις τράπεζες. Αυτό το σχέδιο υπήρχε, έχει δημοσιευτεί, είναι ένα σύστημα το οποίο βασίζεται στο taxisnet, είναι κομμάτι του προγράμματος του ΜέΡΑ25. Είμαι απολύτως σίγουρος, και εδώ είναι μια πάρα πολύ όμορφη ειρωνεία, ότι αν είμαστε διατεθειμένοι να βγούμε από το ευρώ δεν θα χρειαστεί να βγούμε από το ευρώ, οπότε ναι, εμείς το έχουμε αποδείξει ότι έχουμε και την αρετή και την τόλμη που απαιτείται.