Skip to main content

Βαρουφάκης σε εργαζόμενους της ΕΥΑΘ: Το νερό είναι ένα υπέρτατο αγαθό

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του γραμματέα του ΜέΡΑ25 με το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ και την Πρωτοβουλία «Σώστε το Νερό» στη Θεσσαλονίκη.

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Σωματείου των Εργαζομένων της ΕΥΑΘ Γιώργο Αρχοντόπουλο και εκπρόσωπο από την Πρωτοβουλία «Σώστε το Νερό» στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με τους Βουλευτές Κρίτωνα Αρσένη και Μαρία Απατζίδη, τον εκπρόσωπο Τύπου Μιχάλη Κριθαρίδη, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Γεράσιμο Λυμπεράτο και τη Ρένα Παπαδοπούλου από τις τοπικές οργανώσεις Θεσσαλονίκης του ΜέΡΑ25.

Οι εργαζόμενοι στο νερό της Θεσσαλονίκης έθεσαν στην αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «τα ζητήματα των έμμεσων ιδιωτικοποιήσεων που προωθούνται στο νερό, μέσω ΣΔΙΤ, μέσω ιδιωτικοποίησης των δικτύων, όπως ήδη δρομολογείται στην Αθήνα και στη Χαλκιδική, μιας και πλέον μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2014 και το 2019, καθολική ιδιωτικοποίηση δεν είναι εύκολο να υπάρξει παρά την βούληση του Υπερταμείου».

Οι εργαζόμενοι ακόμα μίλησαν, τονίζεται στην ανακοίνωση, «για την πληθώρα των ελλείψεων που έχουν σε προσωπικό (στελεχωμένο μόνο με 300 εργαζόμενους από τις 800 οργανικές θέσεις), τους εργολαβικούς εργαζόμενους, αλλά και την κινηματική απόγνωση που έχει επικρατήσει τα προηγούμενα χρόνια, με τα πράγματα όμως να βελτιώνονται το τελευταίο διάστημα».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως η Κυβέρνηση βλέπει το νερό και δεν μπορεί να ξεχωρίσει την αξία του από την τιμή του. «Δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη διαφορά του να είναι ένα αγαθό και το να είναι εμπόρευμα. Θέλουν να το πουλήσουν. Έχουν ένα πρόβλημα με κάποιες αποφάσεις του ΣτΕ και βρίσκουν τρόπους να το ιδιωτικοποιήσουν εκ των έσω. Και αυτό γιατί είναι κακό; Είναι κακό γιατί αυτό το νερό θα το παίρνει ο πολίτης πολύ πιο ακριβά, σε μικρότερες ποσότητες και με τρόπους που ουσιαστικά αναπτύσσουν την υποανάπτυξη αυτού του τόπου», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ενώ συμπλήρωσε εξηγώντας πως: «πρόκειται για μία συγκυρία που η Κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους να ξεπεράσει το σκόπελο του ΣτΕ για να ιδιωτικοποιήσει το νερό, για να χωρίσει την εταιρεία σε δύο, την εταιρεία που θα έχει τα ακίνητα και η άλλη με τους εργαζόμενους. Η μία θα δανειστεί υπέρογκα ποσά τα οποία θα τα βάλουν στην τσέπη τους οι ιδιώτες που θα την αγοράσουν, η άλλη η εταιρεία με τους εργαζόμενους θα προσπαθεί να αποπληρώσει τα νέα χρέη. Αυτό είναι το ζητούμενο για την κυβέρνηση, η Μητσοτάκης Α.Ε. είναι ανώνυμη εταιρεία δεν είναι Κυβέρνηση των Ελλήνων και το νερό είναι ένα υπέρτατο αγαθό το οποίο συμβολίζει για εμάς στο ΜέΡΑ25 όλα αυτά τα οποία δεν πρέπει να χάσουμε ως κοινά αγαθά στο βωμό της κερδοφορίας κάποιων πολύ λίγων μέσα από τις σάρκες αυτού του λαού, αυτής της χώρας».

Από την πλευρά τους ο πρόεδρος των Εργαζομένων της ΕΥΑΘ δήλωσε πως: «Λόγω των αποφάσεων του ΣτΕ δεν μπορούν να πάνε σε άμεση ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης, μετατρέπουν τις εταιρείες ύδρευσης σε έναν χορηγό χρημάτων και εργολαβιών σε πολυεθνικές προκειμένου οι φίλοι της Κυβέρνησης να παίρνουν δουλειές. Το ΣΔΙΤ της Αθήνας, η ιδιωτικοποίηση του ΕΥΣ, ένα έργο πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, ο συνασπισμό της ΕΥΑΘ με το Σουέζ στη Χαλκιδική κ.ο.κ. Ο κ. Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ25 είναι πολύ κοντά στους αγώνες. Δυστυχώς είναι επίκαιρη η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας οδού. Το νερό είναι το μόνο που απέμεινε πλέον μη ιδιωτικοποιημένο, κάνουμε έναν αγώνα να το κρατήσουμε έτσι, έναν αγώνα που η κοινωνία στήριξε. Συνεχίζουμε να θέλουμε τη στήριξη της κοινωνίας, είναι ένας αγώνας που αφορά όλους μας και λέμε νερό και διαβάζουμε Δημοκρατία, νομίζω ότι τα λέει όλα. Προσβασιμότητα σε όλους».