Skip to main content

Βαρτζόπουλος: Εξαιρετική η επένδυση ηλεκτροπαραγωγής από πυρηνική ενέργεια στη Βουλγαρία

Ο βουλευτής είπε ότι η επένδυση θα εγγυηθεί «οικονομικότητα, σταθερότητα και προβλεψιμότητα του ενεργειακού κόστους για δεκαετίες στην Ελλάδα»

Ως εξαιρετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, βουλευτής ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης, τη δυνατότητα εισαγωγής διασφαλισμένων ποσοτήτων ηλεκτρικού ρεύματος από τη νέα επένδυση ηλεκτροπαραγωγής από πυρηνική ενέργεια, που ετοιμάζει η αρμόδια κρατική βουλγαρική εταιρεία.

«Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως και υπουργού Οικονομικών, Άσεν Βασίλεφ, ότι η Βουλγαρία έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου που θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα βάσει 20ετούς συμβολαίου δημιουργούν ευοίωνες προϋποθέσεις μακροχρόνιας αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους, υπογράμμισε ο βουλευτής, μιλώντας στο Flash Radio και τον Λάζαρο Θεοδωρακίδη.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν νομικά και τεχνικά ζητήματα προς επίλυση αλλά «η σύναψη πολυετών διμερών συμφωνιών αγοράς ισχύος (PPA) μεταξύ ελληνικών εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και του αρμόδιου βουλγαρικού φορέως λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Η ύπαρξη εξασφαλισμένης αγοράς θα επιτρέψει και θα επιταχύνει από βουλγαρικής πλευράς την κατασκευή νέου σύγχρονης τεχνολογίας αντιδραστήρος στο Μπέλενε και φυσικά θα εγγυηθεί οικονομικότητα, σταθερότητα και προβλεψιμότητα του ενεργειακού κόστους για δεκαετίες στην Ελλάδα», τόνισε ο ίδιος.

Η προοπτική αυτή, κατέληξε ο κ. Βαρτζόπουλος, ενισχύεται ουσιαστικά από τα εν εξελίξει έργα του ΑΔΜΗΕ για την αναβάθμιση των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικών φορτίων μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας (1.350 MW από Βουλγαρία προς Ελλάδα και 800 MW αντιστρόφως).