Skip to main content

Βαρτζόπουλος: O νέος διχασμός για τον ελληνικό λαό

Άρθρο στη Voria.gr του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, πρώην γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην προέδρου της ΝΔ Θεσσαλονίκης

του Δημήτρη Βαρτζόπουλου*

Ευτυχώς δεν είναι μόνον η Ελλάς «το κλουβί με τις τρελές». Αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Καταλονία μας συναγωνίζονται επαξίως. Ένας ηγέτης της τοπικής αυτοδιοίκησης, που διοργανώνει ένα δημοψήφισμα μαϊμού, στο οποίο συμμετέχουν (ή τουλάχιστον προσπαθούν) μόνον οι δικοί του, το αποτέλεσμα του οποίου δεν εφαρμόζει για εβδομάδες ζητώντας διαπραγματεύσεις, τις οποίες στο τέλος δεν κάνει ανακηρύσσοντας ανεξαρτησία μόνο με τους δικούς του στο τοπικό Κοινοβούλιο και κάνοντάς την για το εξωτερικό, ενώ οι δικοί του πάνε φυλακή.

Πέραν όμως του θεατρικού σκηνικού οι ομοιότητες μας με την Καταλονία επεκτείνονται και σε κάτι πολύ ουσιαστικότερο: στον πραγματικό βαθύ διχασμό του λαού.

Το 30% του καταλανικού λαού πιστεύει ακραδάντως σε είδωλα. Πιστεύει δηλαδή, ότι μπορεί να ανακηρύξει ένα αυτόνομο κράτος, το οποίο ξαφνικά (προφανώς επειδή τους το χρωστάνε) θα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στην Ευρωζώνη και το οποίο θα εμπιστευθούν εν τω άμα οι εκεί εγκατεστημένες ξένες επιχειρήσεις, ενώ φυσικά θα προστατεύεται από τις ισπανικές ένοπλες δυνάμεις. Ζουν σε ένα δικό τους κόσμο δηλαδή, απωθώντας, επειδή έτσι τους αρέσει, είτε επειδή έτσι είναι φτιαγμένοι (διαλέγετε και παίρνετε) την πραγματικότητα, έτσι, όπως την προσλαμβάνουν όλοι οι λοιποί.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και παρ´ ημίν.

Υπάρχουν Έλληνες, οι οποίοι μπορούν, να κάθονται επί σειρά πολλών ωρών, αναμένοντας την έκδοση του «ηλεκτρονικού» τους εισιτηρίου (θεωρώ την ειρωνία του όρου απαράμιλλο) και στο τέλος, θα ψηφίσουν τους γελοίους, που οργάνωσαν αυτήν την παράσταση. Είναι οι ίδιοι ακριβώς πολίτες, που για λόγους ασφαλώς βαθύτατα ιδεολογικούς, θεωρούν, ότι η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης θα μπορούσε, να στηρίξει την ενίσχυση των ασθενεστέρων στρωμάτων μέσω των εν εξελίξει δράσεων ελεημοσύνης (συσσίτια κοκ), όπως κομπορρημονών ομολόγησε ο ίδιος ο αρμόδιος Υπουργός, που είναι μάλιστα και οικονομολόγος. Βάσει όλων των δημοσκοπήσεων οι πολίτες αυτοί (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ,ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΙΑ, ΛΑΕ, Πλεύση κοκ) υπερβαίνουν το 30% του ελληνικού λαού.

Πρόκειται για ένα ουσιαστικό και βαθύτατο διχασμό, αυτών από τους λοιπούς, που όμως έχει, επί τέλους και πάλιν, σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά.

Τις τελευταίες  δεκαετίες υπήρξε μία προϊούσα αποϊδεολογικοποίηση των πολιτικών επιλογών. Αυτό δεν προήλθε μόνον από την σύγκλιση των πολιτικών προγραμμάτων των βασικών κομμάτων. Προήλθε κυρίως από την καταλυτική αίσθηση, που επεκράτησε ευρύτατα στην χώρα, είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα, ασχέτως εκπαιδευτικής ή οικονομικής διαστρωματώσεως, ότι «όλοι ίδιοι είναι». Τούτο οφείλεται βεβαίως στην δεξιά στροφή του Σημίτη, κυρίως όμως εκφράζει την γενική πλέον διαπίστωση για την προέλευση  του πολιτικού προσωπικού. Εν ολίγοις, ότι οι γραμμές παραγωγής του σημαντικού πολιτικού προσωπικού είναι σχεδόν αποκλειστικώς ταυτόσημες με τις γραμμές συγγενείας αίματος και αγχιστείας των παραδοσιακών πολιτικών «τζακιών» της Παλαιάς Ελλάδος. Η αίσθηση αυτή του «όλοι ίδιοι είναι» αποτέλεσε την δικαιολογία για τα μιλιούνια των κεντροδεξιών, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, επειδή «τους έκοψαν τις συντάξεις» κλπ κλπ.

Μπορεί ο τρόπος παραγωγής πολιτικής και πολιτικού προσωπικού, να μην έχει αλλάξει, ούτε να προβλέπεται, να αλλάξει στο ορατό μέλλον. Τα κοντά τρία έτη όμως Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν καταστήσει απολύτως σαφές: οιαδήποτε και οσοδήποτε σοβαρά και αν ήταν το λάθη και οι παραλείψεις, που οδήγησαν στην χρεοκοπία, η Αριστερά δεν αποτελεί επ´ ουδενί λύση, αποτελεί απλώς καταστροφή. Μετά σύντομο παραμονή στην όαση της Κυβέρνησης Σαμαρά η Πατρίς ευρέθη εν μέσω της ερήμου.

Οι κ.κ Τσίπρας & Σια χρέωσαν την χώρα κάποιες δεκάδες δις επί πλέον, γονάτισαν τις τράπεζες επιβάλλοντας capital controls, συνέθλιψαν το ασφαλιστικό με τον νόμο Κατρούγκαλου, οργάνωσαν την γενοκτονία της μεσαίας τάξεως, υπονομεύουν την δημόσια τάξη χάριν των αναρχοκομμουνιστών φίλων τους, αφήνουν οικολόγους και αρχαιολόγους να διώχνουν τους επενδυτές. Η όποια αξιοπρέπεια απέμεινε σε μικροσυνταξιούχους και μικροαστούς θα εξανεμισθεί από την εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς και την μείωση του αφορολογήτου.

Μία σαφής διαχωριστική γραμμή γίνεται πλέον εξαιρετικά διακριτή. Η Αριστερά εναντίον της λαϊκών αστών, χριστιανοδημοκρατών τε και σοσιαλδημοκρατών. Ένας πραγματικός διχασμός, που θα καθορίζει το μέλλον της Ευρώπης.

*Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος είναι πρώην γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης