Skip to main content

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν ακολουθεί τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τις διαμορφώνει

H χώρα μας λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό, αναμένει πολύ σημαντικά οφέλη από το πράσινο πιστοποιητικό, σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός

Την υιοθέτηση της πρότασης του πρωθυπουργού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τονίζοντας πως «η Ελλάδα δεν ακολουθεί τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τις διαμορφώνει».

Όπως τονίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», η υιοθέτηση της πρότασης του πρωθυπουργού «είναι κίνηση εξαιρετικής ευρωπαϊκής και εθνικής σημασίας».

«H χώρα μας λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό, αναμένει πολύ σημαντικά οφέλη από την κίνηση αυτή και ευελπιστούμε ότι τη φετινή θερινή περίοδο θα δούμε τουλάχιστον διπλάσιες τουριστικές αφίξεις συγκριτικά με το 2020», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει ότι «η απομόνωση της Τουρκίας το προηγούμενο διάστημα σε συνδυασμό με την απειλή των κυρώσεων είναι οι βασικές παράμετροι που έφεραν την Τουρκία στο τραπέζι της συζήτησης».

«Η Ελλάδα έχει ενημερώσει τους θεσμούς για τις παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας σε μία σειρά από τομείς του ευρωπαϊκού κεκτημένου και περιμένει η έκθεση της επιτροπής να περιλαμβάνει την προοπτική συγκεκριμένων μέτρων», τόνισε και πρόσθεσε πως η χώρα μας έχει πετύχει να βρίσκονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως «είναι σημαντικό, ύστερα από μία περίοδο έντασης, να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας, αρκεί η 'Αγκυρα να απέχει τόσο λεκτικά όσο και στο πεδίο από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες».

Ερωτηθείς σχετικά με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε πως η Ελλάδα «συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση και προσβλέπει στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας, ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει μία ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που θα αντιμετωπίζει όλες τις πτυχές του ζητήματος, από τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων έως την κοινή ευθύνη για τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο».

«Η Ελλάδα διαφωνεί με μια λογική "σαλαμοποίησης" της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού. Είμαστε υπέρ μίας λύσης-πακέτο», σημείωσε και πρόσθεσε πως η χώρα είναι «σε συνεννόηση με τις άλλες χώρες πρώτης υποδοχής της λεκάνης της Μεσογείου και προσπαθούμε να φέρουμε κοντά μας χώρες, με ολιστική προσέγγιση, όπως η Γαλλία. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου να διέπεται από την αναγκαία ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σχολίασε ακόμα το πρόσφατο ταξίδι του στο Παρίσι, όπου, όπως ανέφερε, κατά τη συνάντηση με τον ομόλογό του Κλεμάν Μπον επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας.

Τέλος, σχολίασε τις ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών που ως στόχο έχουν την προσέλκυση επενδυτών, φοιτητών και κεφαλαίων από τρίτες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη θεσμοθετηθεί η Business Visa, η Student Visa, ενώ το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία της λεγόμενης Digital Visa, με την οποία η χώρα θα γίνει ελκυστικός προορισμός για τους επονομαζόμενους «ψηφιακούς νομάδες», ανθρώπους της σύγχρονης τεχνολογίας, που θα επιλέξουν την Ελλάδα ως επαγγελματική τους έδρα.