Skip to main content

Βαρβιτσιώτης: Η ελληνογαλλική συμφωνία έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Τουρκία

Ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που αλλάζει τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο

«Η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Τουρκία», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι».

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που αλλάζει τα δεδομένα στην Αν. Μεσόγειο και επισήμανε ότι με τη συμφωνία αυτή η Ελλάδα στέλνει ένα μήνυμα παντού -και κυρίως στον ελληνικό λαό- ότι δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει ανυπεράσπιστα τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σχολίασε, επίσης, ότι μόλις τώρα μπόρεσε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση αυτής της αμυντικής συμφωνίας με τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της ΕΕ, παρόλο που την επιζητούσαν διακαώς εδώ και πολλές δεκαετίες όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και ότι αυτό επιτεύχθηκε χάρη στη σωστή επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού να το ζητήσει από τον Πρόεδρο Μακρόν κατά την πρόσφατη Σύνοδο των EUMED στην Αθήνα και να αποτυπωθεί στο χαρτί με τέτοια σαφήνεια η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής.

Σχετικά με την κύρωση της Συμφωνίας την Πέμπτη, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι του προκαλεί φοβερή εντύπωση το ότι δε θα είναι ομόφωνη η απόφαση της ελληνικής Βουλής για τη στήριξή της και ότι αυτό στέλνει ένα λάθος μήνυμα προς όλους.

«Το σήμα που εκπέμπεται θέλουμε να έχει διακομματικό χαρακτήρα σε όλα τα επίπεδα», σχολίασε και πρόσθεσε ότι όλοι όσοι δε θα ψηφίσουν αυτή τη συμφωνία ουσιαστικά θέλουν περιορισμένο εύρος στο μέτωπο που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα, όταν θα δεχτεί την οποιαδήποτε απειλή.

Τέλος, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι εδώ και δύο χρόνια δεν περάσαμε μια ήρεμη περίοδο και ότι οι προκλήσεις -και οι ρητορικές και στο πεδίο- ερχόντουσαν απανωτές.

«Δεν έχουμε αφήσει ως τώρα αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις και δεν πρόκειται να το κάνουμε στο μέλλον. Υπάρχει ετοιμότητα και από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων και από την πλευρά της ελληνικής διπλωματίας», σημείωσε με έμφαση.