Skip to main content

Βαρβιτσιώτης: Ο ρόλος της βίζας σε ψηφιακούς νομάδες

«Με τη βίζα σε ψηφιακούς νομάδες προσελκύουμε υψηλής ποιότητας εργαζόμενους και επισκέπτες», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Η Ελλάδα πρωτοπορεί στην Ευρώπη σε προσέλκυση ανθρώπων που θέλουν να παράξουν εργασιακό αποτέλεσμα στο εξωτερικό, από τη χώρα μας, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στις διατάξεις για τους «ψηφιακούς νομάδες» που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο με τίτλο «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας», το οποίο συζητείται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής.

Δύο μόνο χώρες έχουν εισάγει αντίστοιχο καθεστώς στην Ευρώπη (Εσθονία και Κροατία) είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας ότι στόχος είναι η προσέλκυση υψηλής ποιότητας και παραγόμενου αποτελέσματος επισκέπτες στη χώρα μας, όχι μόνο για διακοπές αλλά και για μια μεγαλύτερη περίοδο, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για να εργαστούν ή και για να επενδύσουν. Όπως είπε, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, απλοποιούνται οι διαδικασίες για λήψη 12μηνης θεώρησης παραμονής στην Ελλάδα, καθώς και για επέκταση αυτής.

Για την αρχή του νομοσχεδίου, είπε ότι κλείνει τις τρύπες στο καθεστώς διαχείρισης του μεταναστευτικού από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Μιλώντας μάλιστα για τη συγκυρία, είπε ότι πρέπει να στηρίξουμε όλους τους Αφγανούς, που φεύγουνε από την πολύπαθη χώρα τους, να παραμείνουν στις γειτονικές τους χώρες, ώστε να μην μετατραπεί η υπόθεση σε πρόβλημα που θα διχάσει την Ευρώπη.

Τέλος, είπε ότι η σημερινή πρωτοβουλία για τους ψηφιακούς νομάδες αξίζει τη στήριξη όλων των κομμάτων.