Skip to main content

Βασιλακόπουλος: Ενδημική νόσος μέχρι τον Σεπτέμβριο ο κορωνοϊός

Ο κορωνοϊός θα περάσει από την πανδημική στην ενδημική του φάση μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας.

Αισιόδοξος εμφανίζεται για την εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο διάστημα ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως υποστηρίζει μιλώντας στο iefimerida.gr, μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και της υπομετάλλαξης Όμικρον 2, ο κορωνοϊός θα περάσει από την πανδημική στην ενδημική του φάση, η οποία δεν θα δημιουργεί τόσο μεγάλα προβλήματα. Επισημαίνει δε ότι εάν τηρήσουμε τα μέτρα και εμβολιαστούμε με ταχύτερους ρυθμούς θα κάνουμε ένα διαφορετικό, καλύτερο Πάσχα. Ο καθηγητής αναφέρει:

«Λογικά με την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, δηλαδή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα είμαστε σε κατάσταση ενδημικής λοίμωξης, η οποία όμως με την ανοσοποίηση του πληθυσμού,  δεν θα δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Η προτροπή για τους πολίτες είναι: Πρώτον όλοι οι εμβολιασμένοι να κάνουμε την τρίτη δόση, όταν θα έρθει η ώρα. Δηλαδή μέσα στο τρίμηνο. Και το κυριότερο οι ανεμβολίαστοι να σπεύσουν να εμβολιαστούν, για να προστατευτούν κυρίως οι ίδιοι, αλλά και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας.  Να τηρούμε μέχρι τότε τα μέτρα. Με τον συνδυασμό αυτών των τριών προϋποθέσεων, θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα καλό Πάσχα».

Αναφέρει παράλληλα: «Έχει φανεί ότι η Όμικρον έχει γύρω στο 70% μικρότερη ικανότητα να μας στέλνει στο νοσοκομείο και πολύ-πολύ μικρότερη ικανότητα να μας οδηγήσει στη διασωλήνωση και να μας σκοτώσει. Μάλιστα έχει φανεί ότι ακόμα και στους ανεμβολίαστους είναι κατά 30% ηπιότερη από ότι είναι η Δέλτα.  Όμως αυτό δεν την κάνει ένα απλό κρυολόγημα για τον ανεμβολίαστο. Είναι μία σοβαρή λοίμωξη. Για αυτόν που είναι τριπλά εμβολιασμένος, έχει κάνει δηλαδή και την τρίτη δόση, εκτός από εξαιρετικά περιστατικά είναι όντως ένα απλό κρυολόγημα. Και αυτή είναι και η ελπίδα μας. Με τον τριπλό εμβολιασμό και την επικράτηση την Όμικρον, που είναι πολύ πιο ήπια από ότι η Δέλτα, να μετατρέψουμε σιγά-σιγά την πανδημία, με τους περισσότερους εμβολιασμούς που θα κάνουμε μέσα στο 2022, να την μετατρέψουμε σε μία ενδημική νόσο, που θα κάνει τοπικές ψιλό-εξάρσεις, εξαρτώμενες από το κρύο, όπως κάθε χρόνο η γρίπη και δεν θα στερεί τη ζωή των συμπολιτών μας».
Βασιλακόπουλος: Δεν μας ανησυχεί η υπομετάλλαξη Ομικρον 2

Ο κύριος Βασιλακόπουλος επισημαίνει ότι η υπο-μετάλλαξη Όμικρον 2 βάσει τον στοιχείων από χώρες στις οποίες έχει επικρατήσει δεν είναι πιο επικίνδυνη από την Όμικρον.

«Το στέλεχος Όμικρον 2 όπως λέγεται, έχει περιγραφεί σχεδόν από την Αρχή της Όμικρον. Στα πρώτα στάδια του κύματος αυτού, δεν είχε εμφανιστεί με μεγάλη συχνότητα στις διάφορες χώρες. Τώρα σε κάποιες χώρες και μιλάμε για τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία, έχει αρχίσει να αυξάνεται η συχνότητα του, χωρίς όμως να έχει ξεπεράσει την κλασική μετάλλαξη Όμικρον. Μέχρι τώρα τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτό το στέλεχος, δεν οδηγεί σε αυξημένο αριθμό νοσηλειών και ούτε φαίνεται πιο θνησιγόνο και για αυτό ακριβώς το λόγο, η Δανία που έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό της Όμικρον 2, αυτή τη στιγμή αποσύρει όλους τους περιορισμούς. Άρα το Όμικρον 2 στέλεχος, δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας ανησυχεί τόσο πολύ».

Σε ότι αφορά τον αυξημένο αριθμό θανάτων στη χώρα μας, σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες ο καθηγητής τονίζει ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων πολιτών άνω των 60 ετών. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Σε ότι αφορά στους θανάτους στη χώρα μας, οι θάνατοι είναι όντως πολλοί και αυτό οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων. Ο κυριότερος από αυτούς είναι ότι μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, ηλικίας άνω των 60 ετών, που είναι οι άνθρωποι οι οποίοι δίνουν το 90% των θανάτων, είναι εντελώς ανεμβολίαστοι και είναι γύρω στις 300.000 άτομα.  300.000 Έλληνες αυτή τη στιγμή άνω των 60 ετών είναι ανεμβολίαστοι άρα ευπαθείς στο να νοσήσουν βαριά και να χάσουν τη μάχη για τη ζωή τους. Συνήθως αυτό συμβαίνει λόγω του στελέχους Δέλτα,  το οποίο έχει απομείνει από το προηγούμενο πανδημικό κύμα και όχι από το στέλεχος Όμικρον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ότι και από το στέλεχος Όμικρον δεν θα έχουμε διασωληνωμένος και τελικά και θανάτους».