Skip to main content

Βασιλακόπουλος: Γιατί το επικαιροποιημένο εμβόλιο χορηγείται μόνο ως αναμνηστική δόση

Ο καθηγητής απάντησε και στο ερώτημα γιατί αυτός που πάει να κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, δεν κάνει κατευθείαν το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Στο γιατί πρέπει να εμβολιαστούν οι πολίτες και ποιοι πρέπει να κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια, απάντησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Αθηνών.

Γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε

«Γιατί ο κορωνοϊός παραμένει στη ζωή μας, είναι ένας αναπνευστικός ιός και το φθινόπωρο θα πληθαίνει ο ιός με την μορφή των κρουσμάτων, θα υπάρξει και επόμενο κύμα και ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα είναι ο εμβολιασμός» εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος και συνέχισε: «Μας μειώνει πολύ σημαντικά την πιθανότητα της μόλυνσής γιατί μας αυξάνει την συγκέντρωση των αντισωμάτων που έχουμε και τυτόχρονα μάς φτιάχνει και κύτταρα που εμποδίζουν τον ιό αν μπει μέσα να μας να μας κάνει σοβαρή λοίμωξη».

Ο κ. Βασιλακόπουλος απάντησε και στο ερώτημα γιατί αυτός που πάει να κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου του κορωνοϊού, δεν θα κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο αλλά το αρχικό.

«Το επικαιροποιημένο είναι σε μικρότερη δοσολογία από ό,τι το αρχικό εμβόλιο και είναι διπλό. Έχει δυο συστατικά, έχει ένα που είναι πανομοιότυπο με το αρχικό κι ένα συστατικό που αντιμετωπίζει τα στελέχη Ο4 και Ο5 που κυκλοφορούν τώρα. Πρέπει πρώτα ο οργανισμός να ανοσοποιηθεί μέσω του εμβολιασμού εναντίον του ιού, των βασικών συστατικών του ιού, και αυτό το επιτυγχάνουμε με το αρχικό εμβόλιο κάνοντας και τις δυο δόσεις και μετά κάνει την επικαιροποιημένη δόση που καλύπτει και τις παραλλαγές».

Σημειώνεται ότι από σήμερα, Δευτέρα (3/10) ξεκινούν οι εμβολιασμοί με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια που στοχεύουν τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4, ΒΑ.5, της μετάλλαξης Όμικρον του SARS-COV2, καθώς και το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν της Κίνας το 2019.